Prostorný bazén Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Potřebujete vybrat bazénové tepelné čerpadlo, ale nevíte si rady? Nejste si jisti, jaké parametry by mělo čerpadlo splňovat nebo jaké čerpadlo je na sladkou a slanou vodu? V dnešním článku rozebereme dvě konkrétní čerpadla na českém trhu –MR.SILENCE a jeho mladšího bratra FUEGO. 

Základní kritéria, která by u vašeho rozhodování měla hrát roli, je převážně výkon, spotřeba energie, průtok čerpadla či hlučnost daného tepelného čerpadla, ale také roční období, ve kterém chcete dané tepelné čerpadlo používat.

Tepelné čerpadlo získává energii z okolního vzduchu, tu následně přeměňuje na teplo pro ohřev vody v bazénu. Zpočátku pracuje se 100% výkonem, a jakmile voda dosáhne požadované teploty, klesne jeho výkon přibližně na polovinu.

Úsporné čerpadlo Mr. Silence

Mr. Silence vyniká svým unikátním a nadčasovým designem a zcela novou technologií. Má hliníkový kryt a z přední strany byla odstraněna vrtule, která je v tomto modelu schovaná uvnitř. Díky tomu čerpadlo šetří místo a stačí mu pouze 50 cm prostoru ze čtyř stran. Vzduch je nasáván z boční strany, napomáhá ohřívat i chladit vodu a postupně je pak vytlačován ven přes stranu zadní. Jedná se o rozdíl oproti klasickým čerpadlům, kde je velký tlak vzduchu z přední strany.

Velkou výhodou čerpadla MR.SILENCE je zároveň možnost ovládání přes Wi-Fi . Zároveň má pozvolný start díky invertorové technologii, což má za následek nezatěžování napětí v domě (naopak – napětí se automaticky přizpůsobí na rozsah 180-260 V).

Čerpadlo FUEGO i na slanou vodu

Bazénové tepelné čerpadlo FUEGO stejně jako MR.SILENCE je velmi šetrné vůči přírodě, protože je v něm využíváno chladivo R32 na bázi difluorometanu, které je ekologičtější a oproti tradičně používaným chladivům R410 či R404A snižuje emise CO2 až o 78 %.

Čerpadlo Fuego je pak velmi snadné na montáž a díky tomu jej lze připojit na běžné bazénové hadice o průměru 38/32 mm.

Kde se tato čerpadla můžou použít?

Mr. Silence je vhodný pro větší bazény od 15–120 m3. Zároveň je možné jej používat jak v létě, tak v zimě (až do teplot kolem -10 °C) a můžete se tak těšit z krásně teplé vody i za sychravého počasí. Naopak čerpadlo Fuego se hodí pro nadzemní bazény a vířivky od 0–20 m3, přičemž díky svému titanovému výměníku jej můžete používat i na ohřev bazénů se slanou vodou.

Obě čerpadla jsou odolná vůči venkovním podmínkám – může na ně pršet či sněžit a nic se jim nestane. Je potřeba pouze zakrýt rozvody elektrického proudu a v zimě z nich odmetat sníh.

Jak Mr. Silence, tak Fuego jsou velmi úsporná čerpadla, jsou extrémně tichá a zároveň výkonná. Obě čerpadla jsou nabízena v exkluzivní černé barvě.

Výběru vhodného čerpadla byste měli věnovat dostatek času a nevolit pouze tu nejlevnější variantu. Správné tepelné čerpadlo se vám odmění výborným výkonem a krásnou spotřebou a teplou vodou po celou sezónu.

Proč právě název MR.SILENCE – protože se v překladu jmenuje pan tichý, jeho hlučnost má pouze 43dB. To už napovídá o jeho tichosti a nebudete v žádném případě rušit sousedy a vy si tak můžete dopřát pohodu, bezvětří od již odstraněné vrtule z přední strany a hlavně žádný hluk.