Jak vybrat stavební firmu Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Před stavbou domu je důležitý pečlivý výběr stavební firmy s dostatečným časovým předstihem. Trh je přeplněn nabídkami stavebních firem, které se někdy tváří velmi seriózně, ale výsledek jejich práce hovoří o opaku. Je proto důležité držet se několika zásadních kritérií, která mohou napovědět, jaká bude budoucí spolupráce s firmou. Na výběr si proto nechte dostatek času, abyste v klidu našli opravdové profesionály. 

Nevybírejte podle ceny, ale počtu spokojených zákazníků

Cena by zcela jistě neměla hrát tu nejdůležitější roli při výběru stavební firmy. Cena jde ruku v ruce s kvalitou. Ovšem ne vždy platí, že za vysokou cenu získáte výbornou kvalitu. Je tedy dobré dopředu zjistit, jaké stavební materiály a zboží firma při své práci používá. Stejně tak je důležité zjistit, jak byli s prací firmy spokojeni předchozí zákazníci. Proto se nebojte oslovit minimálně 2 až 3 a zeptat se, jak probíhala spolupráce s firmou, jak se jim v domě bydlí a jak firma například reaguje na případné reklamace.

Smlouva je nutnost

Podepsání smlouvy je základem budoucí spolupráce. Ve smlouvě by měly být stanoveny podmínky, které firma nabízí, plnění stanovených termínů, případné sankce při jejich nedodržení. Důležitým bodem je také dodržení pevné ceny. Maximální výše zálohy je 10% a další platby by měly být provedeny podle hodnoty provedené práce nebo dodaného materiálu. Plnou cenu doplaťte až po kolaudaci. Stejně jako jiné smlouvy si ji důkladně prostudujte a pokud si s něčím nejste jisti, investice do porady s právníkem se v tomto případě jistě vyplatí. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Na stavebním dozoru nešetřete 

Pokud při stavbě domu chcete ušetřit na stavebním dozoru, můžete počítat s budoucími problémy i dalšími investicemi. Hlavním úkolem stavebního dozoru je vaším zástupcem při kontrole všech stavebních úkonů, jejich správném postupu i použití smluvených materiálů. Výsledkem kontroly stavby je stavební deník, kde jsou veškeré podmínky a požadavky zaznamenány. Každý záznam je nutné nechat potvrdit firmou a zajistit si i kopii.

Na výběr firmy i stavbu domu si nechte dostatek času 

Abyste jako budoucí zákazník mohl porovnat jednotlivá již zmíněná kritéria dobré stavební firmy, je třeba to dělat s časovým předstihem a především v klidu. Stejně tak není dobré spěchat na dokončení stavby v co nejkratším termínů. Firma se mohla snažit urychlit technologické postupy a to by se mohlo podepsat na budoucím stavu domu. Proto se snažte vše naplánovat několik měsíců dopředu, abyste pak v časové tísni neudělali chybný krok. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)