Jakou vybrat sprchovou vaničku pro svůj sprchový kout Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Chystáte se na pořízení nového bytu či domu a tedy i nové koupelny, nebo zamýšlíte rekonstruovat svou starou koupelnu? A chcete v ní mít, mimo jiné, sprchový kout? Pak vás nepochybně čeká rozhodování, jaký typ, respektive jakou vaničku sprchového koutu vybrat. Tedy pokud nebude váš sprchový kout stavební konstrukcí s obklady a dlažbou.

Výběr vaničky podle rozměrů a tvaru

Tento základní výběr je do jisté míry určen dispozicemi koupelny a to jak rozměry, tak půdorysem. Do menší koupelny logicky zvolíme sprchový kout menší, velká koupelna umožní výběr vaničky s rozměry velkorysými. Na trhu jsou k dispozici vaničky o rozměrech 80 x 80 centimetrů, 90 x 90 centimetrů a 100 x 100 centimetrů. Vybírat můžete i z vaniček obdélníkových, jejichž užší strana obvykle má nejméně 80 centimetrů.

Sprchová vanička
Sprchová vanička

Tím se dostáváme k dalším parametrům pro výběr: podle tvaru

  • Čtvrtkruhové vaničky – v koupelně zabírají nejméně místa a pocitově působí příjemným, oblým dojmem (žádné hrany). Podmínkou jejich instalace je sprcha umístěná v rohu koupelny.
  • Obdélníkové vaničky – lze je instalovat na jakékoliv místo v koupelně, jsou dodávány v široké škále rozměrů.
  • Čtvercové vaničky – jsou prostorné, v koupelně je můžeme instalovat kdekoliv, při osazení třemi zástěnami nemusí být vanička jen v rohu.
  • Pětiúhelníkové vaničky – méně tradiční tvar, vhodný především do moderních, designových koupelen, jejich výhodou je úspora místa.
Sprchová vanička
Sprchová vanička
Sprchová vanička
Sprchová vanička

Výběr vaničky podle výšky

Výška vaničky je velmi podstatná pro budoucí uživatelský komfort. Při rozhodování je potřeba pečlivě uvážit, kdo bude sprchový kout využívat. Pro seniory a uživatele s fyzickým handicapem nebo zhoršenou motorikou jsou vhodné nízké vaničky, které umožňují snadný přístup i výstup.

Naopak vaničky s vysokým okrajem mohou částečně sloužit i k sedací koupeli, podobně jako klasická vana, takže jsou vhodné pro rodiny s dětmi, které si koupel ve vaničce užívají. Jak pro děti, tak pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí bychom měli zvolit vaničky s protiskluzovou úpravou.

I sprchová vanička může být vyšší
I sprchová vanička může být vyšší

Pro úplnost dodáváme, že trendem současných moderních koupelen jsou sprchové kouty, které vaničku instalovanou nemají a jejich dnem je pouze dlažba koupelny, samozřejmě s odtokem. Tyto sprchové kouty jsou zcela bezbariérové.

Vraťme se ale k zpět k vaničkám. Zvolili jste tvar, rozměry i výšku, takže nyní je na řadě výběr další.

Sprchová vanička obložená zvenčí dlaždicemi
Sprchová vanička obložená zvenčí dlaždicemi

Výběr vaničky podle materiálu

  • keramické vaničky - jsou z tradičního, osvědčeného materiálu. K jejich výhodám patří pevnost bez prohýbání, odolnost proti poškrábání a také přijatelné ceny.
  • Vaničky z litého mramoru – také velmi pevné, stabilní, bez prohýbání, mají velmi hladký, dobře udržovatelný povrch. Dobře tlumí zvuk padající vody. Na trhu jsou v několika barevných provedeních. Jsou odolné proti poškrábání i případnému zabarvení kosmetickými a bylinnými přípravky, užívaných při sprchování.
  • Vaničky z akrylátu – má také hladký, neporézní povrch, není však odolná proti poškrábání, například při sprchování domácího mazlíčka. Při slabším profilu může docházet k prohýbání dna vaničky. Výhodou akrylátových vaniček je relativně nízká pořizovací cena.
  • Smaltované plechové vaničky – jejich hlavní výhodou je odolnost proti mechanickému poškození, poškrábání, pokud se kousek smaltu po pádu těžkého předmětu odloupne, lze vadu snadno opravit. Další výhodou je nízká pořizovací cena. Nevýhodou je vyšší hlučnost při dopadu vody a také na dotyk studený povrch.
Sprchová vanička
Sprchová vanička

Výběr vaniček podle typu instalace

Na rozdíl od předchozích možností výběru je v tomto případě vaše rozhodování celkem jednoduché, protože volit můžete ze dvou způsobů. Tím prvním, méně obvyklým, je uložení vaničky přímo na dlaždice koupelny, samozřejmě s vyřešením odtoku vody. Častějším způsobem pak je instalace vaničky pod obklad. V obou možnostech je nutné věnovat velkou pozornost umístění a zajištění odtoku a sifonu, nezbytná je také kvalitní hydroizolace, která by měla vést po celé délce vaničky u stěn.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com

Sprchová vanička
Sprchová vanička
Sprchová vanička
Sprchová vanička
Sprchová vanička
Sprchová vanička
Sprchová vanička
Sprchová vanička
Sprchová vanička
Sprchová vanička