Je možné získat dotaci na výměnu starého plynového kotle za jiný způsob vytápění?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká dotace na výměnu starého plynového kotle za jiný způsob vytápění a druhý možnosti čerpání dotace na výměnu oken.

Dobrý den, máme asi 16 let starý plynový kotel, který tak nějak pomalu dosluhuje a zároveň ceny plynu letí strmě vzhůru. Tak bych se chtěl zeptat, zda je na výměnu kotle nějaká dotace, uvažuji o přechodu na tepelné čerpadlo.

Dobrý den, bohužel aktuální dotační programy na výměnu zdrojů (Nová zelená úsporám a Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti) nedotují přechod z plynových kotlů. V současné době je podporován pouze přechod ze starých kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy. Nicméně jedná se momentálně na evropské úrovni o možném zařazení podpory na přechod z plynu na jiný zdroj. Doporučuji tedy sledovat vývoj situace, ideálně například oficiální stránky ministerstva životního prostředí www.mzp.cz.

Dobrý den, jsme majitelé krajního rodinného řadového domku. Fasádu máme již zateplenou z dřívějška, není tam moc izolace, ale novou dělat nebudeme. Nicméně je potřeba vyměnit okna, která už jsou nevyhovující. Je možné čerpat dotaci pouze na výměnu oken?

Dobrý den, obecně na snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů je zaměřen program Nová zelená úsporám. Nicméně jsou zde kladeny určité požadavky, které je nutno prokázat energetickými výpočty. Vyměňované výplně otvorů musí splňovat určité technické parametry, obecně lze říci, že by se muselo jednat o okna s izolačními trojskly. Dále je však nutno dosáhnout procentuálního snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy, celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů a celkové dodané energie do budovy. A splnění těchto parametrů samotnou výměnou oken může být problematické a třeba i nereálné. Proto bych doporučil hledat ještě nějakou možnost dodatečného zateplení, například stropu k půdě nebo k suterénu. Kombinací výměny oken a částečného zateplení už by byla pravděpodobnost splnění podmínek jistější. Výše dotace se odvíjí od plochy zateplovaných konstrukcí a měněných výplní otvorů. V případě oken a dveří je dotace 2200 Kč/m2, v případě zateplení stropů a střech je 600 Kč/m2.

Zároveň v médiích proběhla informace o určitém možném zjednodušení, ministerstvo to nazývá pracovně Nová zelená úsporám Light, kdy by právě ona dílčí opatření, např. v podobě výměny oken, měla být dostupnější a podpořitelná. V tomto případě je však nutné vyčkat na vyhlášení a znění konkrétních podmínek.

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku