Kámen může být i umělý Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Dnes jsme si zvykli už na mnohé imitace. Kámen se tomu nevymyká. Známe ho pod mnohými obchodními názvy, ale i pod pojmem umělý kámen. Každé označení si své výrobní tajemství starostlivě chrání a snaží se konkurenci předběhnout tradicí výroby, pestrostí nabídky anebo rozumnou cenou.

Skutečnost, že umělý kámen již znali stavitelé pyramid, se v posledních letech snaží dokázat vědci již několika verzemi. Poslední “boom„vyvolala teorie francouzského chemika Josepha Davidovitse. Tento odborník na cementy a držitel několika světových patentů totiž tvrdí, že pyramidy jsou postaveny z umělého kamene. Podle jeho tvrzení se Egypťané s mnohatunovými kvádry vůbec nemusely tahat! Pouze vynesli až na místo v speciálních nůších mokrý písek, napěchovali ho do připravených forem a o zbytek práce se postaralo slunce! Stačilo tedy rozdrtit vápenec ve vodě a přidat hašené vápno. Kašovitá hmota se po vyschnutí a vytvrzení změnila ve vápenec.

Dnes je využití umělého kamene naprosto zřejmé. Domácnosti a exteriéry jsou s jeho využitím spjaty natolik, že se bez něj již neobejdeme.

Za umělý kámen je podle evropských norem považován betonový výrobek, jehož vzhled a povrch je cíleně upraven tak, aby se co nejvíce podobal jeho povrch přírodnímu kameni. Tohoto cíle se dosahuje členěním povrchu, probarvením betonu a speciálními úpravami povrchu, jako je štípání betonu, vymývání povrchu, pískování a podobně.

Pro co nejvěrohodnější podobu s přírodním kamenem je nutné většinou použít speciálních kameniv. Pro napodobení pískovce jsou nejčastěji používány jemné křemičité sklářské nebo slévárenské písky. Samozřejmě, že pro výrobu umělého kamene lze použít celou řadu materiálů. Podmínkou použití je odolnost vůči vysoce alkalickému působení betonu a odolnost vůči povětrnostním vlivům.
Foto Umělý kámen - oplocení, obklady, krby
Foto Umělý kámen - oplocení, obklady, krby
Výrobky z umělého kamene jsou určené především pro dekorativní stavební prvky. Nepředpokládá se, že budou vystaveny například pojezdu motorových vozidel. Podle evropské normy jsou výrobky určené spíše pro uliční vybavení a pro zahradní účely.

Pro výrobu z umělého kamene je velmi důležité uchovat dlouhodobě jejich vzhled. Z tohoto důvodu doporučujeme provést hloubkovou penetraci povrchu výrobků vhodným impregnačním prostředkem.Tyto prostředky nemění vzhled výrobků a zamezují vnikání vody do výrobku, čímž jej chrání proti znečištění.

To, že využití umělého kamene stále postupuje ve svém vývoji nasvědčuje i trend posledních let. Totiž jeho využití se začíná „zabydlovat“ i v interiérech – konkrétně v kuchyních. Podle zajímavých výzkumů bylo zjištěno, že téměř 60% z celkového času stráveného v kuchyni stojíme u dřezu. Stojí tedy zato věnovat se nyní myšlence, z čeho si dřez pořídit – z nerezu, nebo z umělého kamene?

Prakticky všichni velcí výrobci dřezů nabízejí i tuto novou moderní variantu. Jedná se o mletou žulu nebo křemičité písky, které se míchají s pojivy na bázi akrylátů a samotná kamenina zaujímá ve směsi asi 80% podíl. Umělý kámen je oblíben pro širokou škálu barevného provedení a vynikající vlastnosti, má vysokou odolnost vůči vysokým teplotám (až 280 stupňů Celsia), stálobarevnost, snadnou údržbu, je neporézní – nenasákává se a je otěruvzdorný.

Výrobky z umělého kamene připomínají svým vzhledem opravdu přírodní kámen. Produkty jsou funkční a estetické zároveň. Jejich montáž je snadná a mimořádně rychlá. Rovněž i cenová hladina těchto výrobků je pro zákazníka více než příjemná.
Foto Umělý kámen - oplocení, obklady, krby
Foto Umělý kámen - oplocení, obklady, krby