Kancelářský nábytek – praktický a levný Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Co by nám mělo nabídnout pracovní prostředí kanceláře? O našem komfortu rozhodují kvalitní vybavení a dobře zvolený kancelářský nábytek. Důležité je funkční propojení komfortního sezení a dostatečné pracovní plochy s praktickým úložným prostorem. Právě proto bychom měli dobře vybírat takový nábytek, který nám poskytne kvalitní služby a vydrží i náročné podmínky kancelářského provozu.

Výběr vybavení ovlivňuje řada faktorů. Například do tmavé místnosti je lepší zvolit světlý odlehčený nábytek s kovovými podnožemi stolů. Při prostorovém řešení je nutné brát ohled na počet pracovníků a jejich pracovní náplň a dále na dispoziční řešení místnosti. Důležitým faktorem je i typové odlišení kanceláře, jiné vybavení je vhodné pro běžné pracoviště a jiný typ nábytku pro vyšší manažerská pracoviště.

Stůl a nepostradatelný počítač

Moderní stoly musí nabízet ergonomický tvar a dostatečné množství pracovní plochy včetně té pro umístění počítače. Současným trendem je návrat klávesnice z výsuvné plochy zpět na stůl – a to v zájmu našich rovných zad. Výška stolu se řídí podle norem a pohybuje se mezi 72 až 75 cm. Máme-li vyšší postavu, můžeme si pořídit stoly s výškově nastavitelnými kovovými podnožemi.
Foto: evri design
Foto: evri design
Oblíbenou novinkou pro malé kanceláře s více pracovníky je řešení nedostatku místa prostřednictvím stolů s paravány. Oblíbenou novinkou pro kanceláře s více pracovníky jsou paravány, které od sebe jednotlivá pracoviště prakticky rozdělí a navíc mohou sloužit jako další odkládací plocha. Na paravány je možné zavěsit držáky na CD, na doklady či tužky.Výzvou pro designery se stalo téma efektivního umístění počítačových kabelů. Průchody pro kabeláž tak můžeme najít například v prostoru nohy stolu, nebo můžeme pro snazší manipulaci s kabely vybírat z estetických svorníků.

Židle – nejpoužívanější a nejnamáhanější kus nábytku

Pro pohodlné a kvalitní sezení na židli preferujeme možnost nastavitelného úhlu sezení a opěrky pro ruce. Vyhledávané jsou produkty s kovovou konstrukcí, která díky efektnímu leštěnému designu nebo zajímavému lakování vypadá velmi elegantně. V aktuální nabídce židlí a křesel jsou mechanismy, pomocí kterých lze židli komplexně nastavit. Na výběr je vždy z několika typů látek v různých barevných odstínech. Barva židlí může vhodně korespondovat například s firemní barvou, a s ostatními doplňky může kancelář příjemně oživit. Potahová látka by měla splňovat náročná kriteria na otěruvzdornost, stálobarevnost a měla by být prodyšná. Novinkou v potahových materiálech je síťovina, která se používá převážně na opěradlech židlí. U pojízdných židlí je možné volit mezi kolečky na koberec a pogumovanými kolečky, které jsou vhodné na dřevěnou nebo PVC podlahu i dlažbu.
Foto: evri design
Foto: evri design
Úložný prostor

Úložný prostor volíme podle množství materiálů, se kterými pracujeme. Vhodné je doplnit pracovní plochu skříňkou, nebo volíme skříně částečně otevřené, abychom měli materiály, se kterými často pracujeme, vždy na dosah. Naopak pro doklady, které potřebujeme zřídka, využíváme skříňových nástavců. Veškeré skříně s dvířky je možné opatřit nábytkovým zámkem.

Materiály a barvy, zvýšení životnosti

Současné trendy přináší čisté linie a hladké provedení v příjemných tónech tónech břízy, buku, dubu nebo bílé, z tmavých odstínů je to především tmavě hnědá wenge a černá. Vhodným materiálem je lamino, které nabízí širokou škálu barevných odstínů za příznivou cenu. U typového nábytku jsou všechny zátěžové plochy, čili stolové desky a dvířka skříní opatřené plastovými ABS hranami, které výrazně prodlužují životnost nábytku. Renomovaní výrobci nábytku poskytují záruku mínimálně 36 měsíců a někteří až 60 měsíců.
Foto: evri design
Foto: evri design
Základní pravidla

Existuje několik základních pravidel, která se v kanceláři vyplatí využít. Samozřejmě bychom neměli stůl umístit tak, abychom seděli zády ke dveřím. Výběr a umístění stolu také závisí na tom, jestli na něm bude pracovat levák nebo pravák. V každém případě bychom měli maximálně využít denního světla a stůl umístit tak, abychom si rukou nebo tělem nestínili.

Pokud máte zájem o bezplatné poradenství, máme pro vás typ: bezplatné konzultace společnosti evri design. Pro konkrétnější představu můžete využít i možnosti grafického zpracování 3D návrhu v barevném provedení.