Kontaktní zateplení - celoroční tepelná pohoda Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Zateplování novostaveb a starší domů není dnes pouze módní výstřelkem, ale téměř nutností. Tento trend reaguje především na zvyšující se ceny energií, kdy většinová populace začala přemýšlet, jak minimalizovat energetické ztráty svých domácností. Jednou z možností je již zmíněné zateplení domu, konkrétně jeden z nejpoužívanějších druhů - kontaktní zateplovací systém. Jaké jsou jeho hlavní přednosti a jakými chybami může být ovlivněna jeho správná funkčnost?

V zimě hřeje, v létě chladí 

Hlavním důvodem zateplování budov je především zvýšení tepelného odporu obvodového pláště. Následkem toho pak vzniká lepší ochrana proti úniku tepla zevnitř-ven a současně pronikání mrazu zvenku-dovnitř. Tepelná izolace má však svou funkci také v létě, kdy brání přehřívání vnitřních prostor. Je tedy díky izolaci celoročně zajištěna optimální teplota v domě.

Výhody kontaktního zateplení a jeho složení

Kontaktní zateplovací systémy jsou oblíbené především pro svou jednodušší a levnější realizaci. Velkou výhodou je také montáž zvenčí, tedy možnost aplikace při provozu bez zásahů do vnitřních prostor.

Systém je složen z fasádního izolantu, krycí stěrkové hmoty s výztužnou tkaninou a strukturované omítky. Jako izolant je možné využít polystyren nebo minerální vlnu. Polystyren je snadněji zpracovatelný a cenově výhodnější. Minerální vlna má však lepší protipožární vlastnosti a je proto využívána všude tam, kde jsou zvýšené požadavky na požární odolnost. Tato vlastnost se ale odráží na její ceně. 
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz

Omítka dodá domu šmrnc

Součástí kontaktního zateplovacího systému je závěrečná aplikace vnější omítky. Ta může být rýhovaná nebo zrnitá. Omítka je probarvená a je tedy možné volit z široké palety odstínů. Omítka musí být aplikována na důkladně vyschlé fasádní lepidlo s armovací tkaninou. Neméně důležitá je správná aplikace omítky. Nejprve důkladná penetrace podkladu, na kterou je až následně nanesena strukturovaná omítka.

Akrylátová, silikátová nebo silikonová?

Akrylátové omítky jsou jedny z cenově nejpřijatelnějších typů. Jsou barevně stálé a odolné proti špinění povrchu. Dále jsou propustné pro vodní páry, ale současně i vodoodpudivé. Velkou výhodou je také vysoká pevnost a pružnost, při standardních podmínkách dobře odolávají houbám, mechům a plísním.

Silikátové omítky jsou opět stálobarevné, vysoce pevné a vodoodpudivé. Jsou však využívány především pro povrchové úpravy sanačních systémů. 
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Omítky silikonové jsou velmi odolné a perfektně odpuzují vodu. Jsou snadno udržovatelné a jejich vytvrzení může probíhat i za nižších teplot. Po aplikaci je silikonová omítka schopna odolat i slabším mrazíkům. Silikonové omítky však patří k cenově náročnějším.

Chyby při montáži, které mohou ovlivnit funkci izolace

  • nesprávný podklad – nedostatečná soudržnost podkladu může zásadním způsobem ovlivnit dlouhodobou funkci celého systému
  • chybně přilepený izolant, vzniklé spáry mezi deskami, nedostatečné ukotvení hmoždinek, nedodržení vazby
  • špatná technika armování – chybějící armovací tkanina, nutnost ukládat tkaninu do vrstvy lepidla a ne přímo na izolant, tkanina musí mít přesahy min. 10 cm 
  • chyby při nanášení omítky – nanášení bez předchozí penetrace, přerušené nanášení a napojení mokré omítky do suché
  • výběr nevhodného počasí pro aplikaci – nanášení se nedoporučuje při nízkých teplotách nebo namáhání dešťovou vodou, kdy dochází k pomalému zrání tmelu i omítky a může to ovlivnit jejich pevnost, příliš vysoké teploty mohou způsobit příliš rychlé vysychání omítky a její neúspěšné nanesení
  • aplikace bez projektu – neexistující projekt, který by řešil potřebné detaily, může ovlivnit výsledné provedení zateplovacího systému
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz