Toalety byly dříve považovány za místnosti nižší kategorie, ve kterých není potřeba nic moc zařizovat, ani do nich investovat. Přitom toaleta se v mnoha domácnostech stává druhou pomocnou koupelnou, proto ve vybavení nechybí zrcadlo, malé umývadlo nebo skříňky pro uložení drobností. Místnost přitom nebývá velká, je tedy potřeba při jejím zařizování myslet na úsporu prostoru a toho dosáhneme právě díky závěsným toaletám.

Hlavní výhody závěsných toalet

Jednou z nesporných výhod závěsných instalací je svoboda při volbě umístění toalety. Ta může být umístěna na úplně novou příčku nebo na nové místo na příčce stávající. S tím je spojena také možnost umístit toaletu do libovolné výšky, což je velkou výhodou především pro osoby vyššího vzrůstu a osoby s omezenou hybností, pro které je ideální výška toalety 50 cm a to je o 10 cm více něž u běžných typů toalet.

Další výhodou tohoto systému je možnost zakrytí veškerých rozvodů vody, kanalizace, případně i elektřiny. To umožňuje vytvoření velmi elegantního vzhledu.

Poslední výhoda je ryze praktická a týká se úklidu závěsné toalety. Při vytírání se dostaneme až ke zdi, nedochází k usazování prachu a nečistot na noze toalety a chybí zde také nevzhledné šrouby, kde by se mohly množit bakterie.

Jaké moduly nabízí systém pro závěsné toalety?

ALCAMODUL, SÁDROMODUL a JÁDROMODUL jsou systémy určené přímo pro závěsné toalety a všechny tři typy jsou ovládány zepředu. Tyto systémy se liší především způsobem ukotvení ve stavební konstrukci. Alcamodul je určen pro zazdění, Sádromodul pro sádrokartonové konstrukce a Jádromodul je variantou Sádromodul určenou pro bytová jádra, kde nemůže být systém ukotven do zadní stěny.
Obr: INTERCOM BOHEMIA, ALCA MODUL
Obr: INTERCOM BOHEMIA, ALCA MODUL
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Praktickým doplňkem těchto systémů je duální způsob splachování, který nabízí splachování předem nastaveným malým nebo velkým objemem vody. Při obou způsobech splachování je zaručen dostatečný oplach mísy, ale současně dochází ke značným úsporám vody.

Kromě uvedených základních modifikací přichází výrobci s nabídkou nádržek se sníženou stavební výškou, které se dají například v bytových jádrech nainstalovat před stoupačku, aniž k ní znemožní přístup, ale i nádržek pro bidety, umyvadla i pisoáry. Všechny moduly jsou dodávány buď v kompletech a nebo samostatně. Připojení keramiky s různými roztečemi připojovacích otvorů umožňuje nastavení rozteče kotvících šroubů.

Alcamodul

Lehkost a přitom značná odolnost zdánlivě křehké konstrukce s robusní konzolí, nepropustnost nádržky a možnost snadné výměny jednotlivých komponent kompletu. Alcamodul je určen pro zazdění a obezdění k nosné stěně. Systém obsahuje robustní nosnou konzoli s rezervou, která překračuje nosnost 400 kg. Systém zaručuje vysokou tuhost připojení toalety ke stěně. Instalace systému je velmi jednoduchá, protože konzole je přizpůsobitelná pro rozteč kotvících šroubů mísy 180 a 230 mm. Polystyrenová izolace navíc zjednodušuje zazdívání, zabraňuje rosení na povrchu nádržky a tlumí prostup hluku z nádržky do stavební konstrukce. Výměna komponent se provádí přes otvor, který vznikne po sejmutí mechanismu tlačítka.

Sádromodul pro suchou instalaci

Sádromodul je díky rámovému modulu vhodný pro vestavění do sádrokartonových konstrukcí. Konstrukce rámu dovoluje kotvení k samostatné dostatečně nosné sádrokartonové příčce nebo před nosnou stěnu. Pomocí výsuvných nohou je možné přednastavit výšku mísy v rozsahu 200 mm. Kvalitní povrchová úprava rámu zaručuje jeho dlouhou životnost.
Obr: INTERCOM BOHEMIA, JÁDRO MODUL
Obr: INTERCOM BOHEMIA, JÁDRO MODUL
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Jádromodul i do dřevostavby

Speciální variantou Sádromodulu je Jádromodul, který je ideálně přizpůsoben pro kotvení mezi dvě stěny, proto je vhodný především při rekonstrukcích bytových jader, ale i do dřevostaveb. Je určený pro případy, kdy za instalovaným systémem procházejí domovní instalace. Tento modul obsahuje rozpěrnou traverzu, která je nastavitelná v rozsahu 830 až 1.200 mm a ta přenáší zatížení do bočních stěn. Variabilitou kotvení a nastavení traverzy je možné se vyhnout případným spárám ve zdivu.

Když nádržka zmizí ve zdi

Závěsné toalety se od těch klasických liší také v tom, že jsou doplněny vestavěnou nádržkou, což je nejen estetické, ale i praktické. Zabudovaná nádržka není tak hlučná jako ta klasická a proto při noční návštěvě toalety nebudeme budit ostatní členy rodiny. Nádržka nezabírá téměř žádné místo v prostoru a je vidět pouze splachovací tlačítko, které patří mezi úsporná. Při jednom spláchnutí je možné zvolit spotřebu mezi třemi až šesti litry vody. Zatímco u starších typů toalet se na jedno spláchnutí spotřebovalo až deset litrů vody.

Podrobnější informace můžete najít přímo na stránkách výrobce ALCA Plast Břeclav, jehož výrobky jsme v článku prezentovali. Další informace pak lze najít například na stránkách značky GROHE.
Obr: INTERCOM BOHEMIA, SÁDRO MODUL
Obr: INTERCOM BOHEMIA, SÁDRO MODUL
Obr: INTERCOM BOHEMIA, napouštěcí a vypouštěcí ventil, sedátko a tlačítko
Obr: INTERCOM BOHEMIA, napouštěcí a vypouštěcí ventil, sedátko a tlačítko
INTERCOM BOHEMIA s.r.o. Poslat poptávku