Kouzlo a nepřehlédnutelný vzhled roubených domů Zobrazit fotky zobrazit 20 fotek

Stavíme v zásadě tři typy dřevostaveb - sendvičové montované konstrukce, roubenky a sruby. A právě roubenky a sruby jsou si v mnoha ohledech podobné, ale pozor – s tím, jak je dnes chápán pojem dřevostavba, nemají vůbec nic společného. Takto jsou chápány právě montované sendvičové konstrukce, které na první pohled nerozeznáme od zděných domů. Ovšem sruby a roubenky si nelze splést s ničím jiným, dokonce ani s dřevem obloženým domem.

Rozdíl mezi roubenkou a srubem

Obvodové stěny srubů a roubenek jsou tvořené pouze dřevěnými kládami (sruby) či hranoly (roubenky). Tyto stavby nemají kromě laku, vosku, oleje, nebo jiné ochrany žádné omítky, zvenčí ani zevnitř. Zcela nejproblematičejší na provedení jsou ze všech typů dřevostaveb srubové stěny, ovšem jsou také řazené mezi nejhezčí. U srubového spoje mají jednotlivé klády podélně vyfrézovanou drážku, která má menší poloměr než kláda pod ní. Mezi kládami tak vzniká malý dutý prostor, který se vyplňuje tepelnou izolací (ovčí vlnou, orsilem, …). Klády se proto nedotýkají v přímce, nýbrž plochou, která je vyplněna tepelnou izolací a dosedají na sebe dvěma přímkami. Horní kláda vždy kopíruje nerovnosti klády spodní, čili spoje dokonale těsní.

Tradiční roubenka je tvořena kládami opracovanými na hranoly, které jsou spojované v rozích takzvaně na rybinu (rohovou vazbou bez přesahu). Mezi hranoly se dříve kladla vycpávka (izolace z mechu a jílu), dnes se spáry utěsňují moderními materiály. Ovšem pozor, nabízeno je právě i řešení obvodových stěn roubenky obložených tepelnou izolací (minerální vatou či izolací korkovou), která je opět uzavřena masivním dřevem.
Roubenka Michaela
Roubenka Michaela
Roubenka Orava
Roubenka Orava
Roubenka Orion
Roubenka Orion
Roubenka Přehrada
Roubenka Přehrada

Materiál pro konstrukci roubenek

Roubenky jsou konstruované z vysušeného, hoblovaného smrkového dřeva. Neprobíhá u nich na rozdíl od srubů dlouhodobý proces vysychání a „pracování“ stavební konstrukce. Roubenky jsou uvnitř útulné, komfortní a mají dobré tepelně izolační vlastnosti. Ideálně splňují podmínky tradičního, ale zároveň i moderního bydlení. Navíc je poměrně rychlá i jejich výstavba a velice dlouhá životnost, což dokazují dřevostavby, které přežívají už několik století.

Výstavba roubenek

Při výstavbě roubenek je ohromnou výhodou výstavba suchou cestou - bez potřeby mokrých procesů a vysychání stavby. Dům je možné obydlit ihned po dokončení stavebních prací a vnitřních úprav povrchů. Jednotlivé konstrukční díly jsou předem připraveny a poté až smontovány na staveništi na základovou desku.
Roubenka Silvie
Roubenka Silvie
Roubenka Bonanza
Roubenka Bonanza
Roubenka Bungalov 1A
Roubenka Bungalov 1A
Roubenka Bungalov 4
Roubenka Bungalov 4
Uživatelský komfort srubů a roubenek je dán už jen samotným přírodním dřevem, které je příjemné na pohled i dotek. Přestože dřevo nedokáže dostatečně akumulovat teplo, hřeje už jen na pohled a zároveň je výborným tepelným izolantem. Stavba navíc není vyloženě hermeticky uzavřena (na rozdíl od pasivních domů, u kterých je požadována vzduchotěsnost). Roubenky proto přirozeně dýchají a udržují si uvnitř příjemné mikroklima.

Při stavbě srubu se vyprodukuje méně odpadu a dřevní odpad, který vznikne, lze spálit v krbových kamnech, krbu či kotli na dřevo. Dřevo je navíc plně recyklovatelné i po ukončení životnosti stavby, pokud nebylo ošetřeno syntetickými materiály, což se ale ani nedoporučuje a v praxi neprovádí. Mnohem vhodnější ochranou jsou přírodní vosky a oleje, které nechají dřevo dýchat a prodlouží tak jeho životnost.

Ovšem pozor, roubenku by měla stavět pouze renomovaná stavební firma s dostatkem odborných a praktických zkušeností.
Roubenka Dominant 2
Roubenka Dominant 2
Roubenka Milena
Roubenka Milena
Roubenka Henrieta
Roubenka Henrieta
Roubenka Timea Z
Roubenka Timea Z

Stylové bydlení a módní prvek

O stylovém bydlení v roubence nelze pochybovat. Přírodní dřevo vytváří neodolatelný rustikální styl a atmosféru. Dokonce lze říci, že jde o módní prvek, který si stále nachází své cílové zákazníky. Především na okrajích měst, obcí a na samotách vypadají báječně a krásně zapadnou do okolí. Od ostatních domů se zásadně odlišují.

Skladba roubenky

Vnější obvodové stěny roubenek od společnosti MORAVIA WOOD jsou konstruované z masivních, jednostranně pohledových hranolů o tloušťce 68 nebo 92 mm. Hranoly jsou zabezpečené proti deformaci dřevěnými kolíky a závitovými tyčemi. Mezi dva masivní hranoly tloušťky 92 + 44 mm je vytvořen prostor pro tepelnou izolaci. Ta může být z minerální vlny, nebo je použita naprostá novinka - sypaný korek, který pomůže vytvořit dokonalý difúzně otevřený systém. Nahromaděná vlhkost opouští místnost společně s vydýchaným vzduchem, který je nahrazován stejným množstvím vzduchu čerstvého, suchého.
Skladba obvodové stěny s korkovou izolací
Skladba obvodové stěny s korkovou izolací
Vnější štítové obvodové stěny jsou vyrobené z příhradové konstrukce tloušťky 140 mm a vnější překládaný dřevěný obklad má tloušťku 19 mm. Vnitřní příčky jsou z příhradové konstrukce tloušťky 100 mm. Mezistrop je u dvoupodlažních roubenek z masivních pohledových stropních trámů včetně obkladu. Střešní konstrukce je z hoblovaných vazníků a nepohledových krokví včetně pohledového dřevěného obkladu jen na přesazích střechy, spodní vnitřní fólie, latí a kontralatí.

Roubenky jsou vybavené eurookny bez okenic a euro vchodovými dveřmi. Základní ceníková cena nezahrnuje interiérové schody, interiérové dveře a podlahu v přízemí. K dodávce roubenky je možné přiobjednat další izolace – izolace obvodových stěn, stropu, příček a střechy. Vybrat si lze z nabídky typových projektů, lze však vytvořit i projekt podle individuálních představ stavebníka.
Řez příhradovou příčkou
Řez příhradovou příčkou
Skladba štítové stěny patrového domu
Skladba štítové stěny patrového domu
Skladba stropu patrového domu
Skladba stropu patrového domu
Skladba podlahy patrového domu
Skladba podlahy patrového domu
Skladba střechy a podhledu bungalovu
Skladba střechy a podhledu bungalovu
Skladba zateplené střechy patrové stavby
Skladba zateplené střechy patrové stavby

Vlastnosti korkové izolace

  • Vynikající tepelná izolace, která dýchá.
  • Výborná zvuková izolace – možnost použití ve vnitřních příčkách staveb.
  • Automatická regulace rovnováhy tlaku páry.
  • Stabilita objemu při vysokých i velmi nízkých teplotách.
  • Nízká nasákavost.
  • Vysoká odolnost proti chemickým látkám.
  • Nenapadnutelnost parazity, hmyzem, mikroorganismy.
  • Korek nepohlcuje prach - proto nezpůsobuje alergie.
  • Odolnost proti ohni.
  • Možnost současně stavět a zateplovat (nemusí se dodatečně zateplovat).
  • Malá náročnost při práci s korkem.

Ochrana roubenek

Roubenky jsou typické (stejně jako sruby) sesycháním a údržbou venkovních exponovaných ploch. Údržba povrchových úprav je závislá na kvalitě použitých nátěrů a impregnací. Zpravidla výrobci těchto látek deklarují životnost cca 5 let. Poté je nátěr nutné obnovit, aby stavba byla stále chráněna proti škůdcům a zároveň si zachovala svou estetickou kvalitu. Dřevo je materiál, který objemově pracuje po celou dobu své životnosti. Vznikající tvarové změny však lze zachytit vhodnými technologickými postupy a úpravami. Proto je velmi důležité mít ujasněné servisní podmínky s danou stavební společností na takzvané utahování stavby.

Zdroj: www.moraviawood.cz
MORAVIA WOOD TRADING, s.r.o. Poslat poptávku