Sdílet
 

Kuchyní panuje pohodlí a bezpečnost

Datum vydání: 18.08.2004 | autor:
Dobře a účelně zařízená kuchyně je jedním z předpokladů spokojeného bydlení. Výběr typu, velikosti a designu zařízení kuchyně je zcela individuální záležitostí, kde ovlivňujícími faktory jsou styl interiéru, rozměry místnosti, finanční prostředky i specifické požadavky členů rodiny. Ať už je ale kuchyně malá, velká, moderní nebo rustikální, měla by být zařízena podle základních a vědecky vyzkoušených ergonomických pravidel, která vycházejí ze zkoumání vztahů mezi člověkem a prostředím, ve kterém se pohybuje.

Rozměry a uspořádání pracovní plochy

Foto DECO
Foto DECO

Doporučená hloubka pracovní plochy se zvýšila z dřívějších 60 na 75-80 cm. Díky větší hloubce můžeme například na zadní stěnu nad pracovní deskou zavěsit různé kuchyňské náčiní. Pokud budou hlubší i horní skříňky, mohou být nižší a tedy snáze dostupné.
Při práci v kuchyni by se páteř neměla ohýbat více než o 20 stupňů, optimální výška pracovní plochy pro středně vysoké osoby je proto 85-86 cm.
Předem dané je také optimální rozložení pracovní plochy. Střed by měla tvořit přípravná pracovní část, s níž bude těsně sousedit dřez s odkapávačem z jedné a varné centrum z druhé strany. U větších kuchyní je vhodné mít volnou odkladnou plochu po obou stranách varného centra. Obecně platí, že součet délky stran trojúhelníku mezi varnou, mycí a odkládací částí by neměl přesáhnou 650 cm.

Bez problémů můžeme obsáhnout akční prostor o rozsahu 120-150 cm, zbytečně velká kuchyň by nám proto mohla přinést více námahy než užitku.
Novým moderním trendem je pracovní plocha s různými výškovými úrovněmi. Nejníže je umístěna varná plocha, abychom dobře viděli do hrnců během vaření, o něco výše je přípravná plocha (85-90 cm) a nejvýše je umístěn dřez, tak abychom mohli na jeho dno volně položit ruce, aniž bychom ohýbali záda.

Snadno dostupný obsah skříněk

Klasické otevírací spodní skříňky postupně nahrazují plnovýsuvné objemné zásuvky, jejichž jednoduchým vysunutím se stane snadno dostupné i kuchyňské náčiní ukryté hluboko v útrobách.
Stejně praktické jsou výsuvné drátěné rošty místo klasických poliček. Přístup k obsahu rohových skříněk zase usnadňují takzvané otočné rondely nebo speciální výsuvné rohové mechanizmy.

Spotřebiče ve výšce očí

Lepší manipulace s elektrickými spotřebiči (trouba, mikrovlnná trouba, myčka) dosáhnete jejich umístěním do výšky očí. Digestoř by měla být zhruba 60 cm nad varnou deskou. Pro bezpečný provoz trouby je třeba zachovat alespoň 100 cm volného prostoru okolo ní.

Bezpečná podlaha

Podlaha v kuchyni nesmí být kluzká ani příliš tvrdá, abychom nenamáhali páteř a klouby. Jako ideální povrch se doporučuje korek, linoleum nebo dřevěná plovoucí podlaha. Naopak zcela nevhodným povrchem v kuchyni je dlažba.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • SCHOCK NEMO N-100 Nero 5 550 Kč
  • SCHOCK MANHATTAN D-100 Croma 5 290 Kč
  • SET 2 Dřez MANHATTAN D-100XS + baterie SIMI barevná 7 110 Kč
  • Skleněná krájecí deska 3 560 Kč
  • SCHOCK SIGNUS D-100 Polaris 6 990 Kč
  • Salátová mísa s příborem Koziol Leaf, antracit 890 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Kuchyní panuje pohodlí a bezpečnost"

Buďte první a napište komentář k  "Kuchyní panuje pohodlí a bezpečnost"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE