Léčivé, hravé a dekorativní kouzlo kaštanů Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Mnohé z nás ani nenapadne, k čemu všemu lze využít kaštany, velké a hnědé plody stromu zvaného lidově kaštan, odborně jírovec maďal či kaštan koňský (Aesculus hippocastanum). Kdo si neudělal alespoň menší zásobu těchto krásných přírodnin, těžko ještě nějaké sežene, i když pod stromy na neveřejných prostorách, kde se neprovádí pravidelný úklid, nějaké ty kaštany budou ještě stále ležet a některé nebudou plesnivé. Nakonec ty, co zde vydrží až do jara, na jaře vyklíčí a mají šanci stát se novými stromy. 

Kaštany jsou spolu se žaludy (plody dubů) a šípky (plody šípkových růží) vlastně předzvěstí začínajícího podzimu. Kaštany jsou krásné již jen samy o sobě a velmi se podobají plodům kaštanovníku jedlého. Stačí je též zralé vyjmout z pichlavého obalu. Pokud kaštany ještě nejsou zralé, těžko je ze zeleného, pichlavého obalu vyjímáme a mají kruhovité či oválné bílé fleky, zprvu jsou mléčně bílé celé. Zralé, ale i nezralé plody, prostě vypadají pěkně jako přírodní dekorace v jakékoli aranži.

Kaštany hrou

Určitě si pamatujete, jak jste z kaštanů jako děti vyráběli různá zvířátka a jiné pěkné předměty. A kdo to neudělal, o dost se ochudil a měl by to nyní zkusit se svými dětmi. Kaštany jsou k tomu ideální a lze je i v podobě dětských her, nejen dospěláckých aranží, kombinovat s dalšími plody – například právě již zmíněnými žaludy, šipky, ale i jeřabinami, ze kterých si uděláte třeba krásný náhrdelník, byť jen dočasné trvanlivosti. Uprostřed hojnosti kaštanů lze s plody i házet, ovšem nebezpečné je házet s nimi včetně obalu – ten tuze píchá a může i nepříjemně poranit, obzvláště v obličeji. Při vytváření dětských postaviček je třeba dát pozor na vrtání dírek, těm nejmenším to raději uděláme, aby se neporanily. Kaštany jsou velmi tvrdé.
Kaštany
Kaštany
Kaštan
Kaštan
A pokud chcete v zimě udělat radost zvířatům, posbírejte co nejvíce kaštanů, žaludů, ale i jablíček, mrkve a jiných, přidejte seno a vezměte to vše do lesa zvířatům. Určitě ocení dar spadlý z nebes.

Dospělácké dekorace

Plody kaštanů vyniknou pěkně na stylové misce v kombinaci se zbarvenými suchými listy a jinými přírodninami. Lze je však také využít při realizacích aranží určených k postavení někam, položení či zavěšení. Jde o aranže podzimní, ale i pietní dušičkové. Hodí se také jako dekorace do truhlíků a květináčů s pěknými květinami. Můžeme je sem volně položit, ale také napíchnout na špejli či větvičku, vždy různě dlouhou a zapíchat.

Kaštany se také hodí při aranžování různých věnců, věnečků, například hned na slaměné či polystyrenové základy omotané větvičkami jedlí či břečťanu. A opět můžeme přidávat, co příroda dá – od šípků, jeřabin, žaludů až po pěkné suché větvičky, listy, slaměnky, uschlé bodláky a podobně. Doplnit lze aranže třeba i malými tykvemi, okrasnými dýněmi, ale též pěkně zbarvenými feferonkami.

Podzimními plody také můžeme doplnit skleněné, porcelánové, či kovové svícny a jiné pěkné předměty. Podzimní atmosféru si prostě snadno přeneseme až do bytu, a že je z čeho vybírat. 
Dekorace s kaštany
Dekorace s kaštany
Dekorace s kaštany
Dekorace s kaštany

Zdravé kaštany

Říká se, že kaštany jsou nabité pozitivní energií, ovšem mají i jiné léčivé účinky. Z kaštanů se především vyrábí takzvaná koňská tinktura, ale také mast. Mast pomáhá na problémy s hemeroidy, bolestmi kloubů, svalů a šlach, při artritidě, zánětech a otocích, ale i svědivých ekzémech. Účinná je v tomto případě látka „aescin.“ Tuto mast není těžké vyrobit, jen je třeba kaštany oloupat a bílé jádro na jemno nastrouhat. A teď je již na vás, zda sáhnete po masti či tinktuře. V případě masti se nastrouhané kaštany vaří spolu s vepřovým vnitřním sádlem a nebo lékařskou vazelínou, v případě tinktury hmotu naložíme v alkoholu a necháme měsíc louhovat (dobře uzavřeme a pravidelně protřepáváme). Povařená mast se přecedí na jemném plátnu ještě horká (jako když škvaříme sádlo) a nechá ztuhnout. Aby se mast nepřepalovala, přidává se před vařením díl vody (1/3 až 1/4). Ztuhlá mast zůstane nahoře, voda dole a hmoty se tak snadno oddělí. Vlastně jde v obou případech o to, abychom dostali aescin do tuku a nebo alkoholu. A stejné je to i při výrobě mnoha dalších mastí a tinktur. Podobně jako v případě masti, i alkoholovou tinkturu po měsíci přefiltrujeme. Tinktura i mast mají obdobné účinky. Dobré je udržovat tinkturu v tmavé, dobře uzavřené lahvi, a mast v neprůsvitné, dobře uzavřené nádobě a v chladu, jinak není třeba již dělat nic. Místo živočišného tuku a lékařské vazelíny lze k výrobě masti použít také tinkturu a oleje, například rozmarýnový, levandulový, kafrový, … Nakonec přidáme zchladlou želatinu a vše důkladně promixujeme. Poměr je závislý na záměrech tvůrce.
Mast s levandulovým olejem
Mast s levandulovým olejem
Kaštany dekorativní i mystické
Kaštany dekorativní i mystické
Co se týká pozitivní energie, kterou jsou kaštany nabity, říká se též, že je nemáme sbírat tam, kde je energie negativní. Kdo to však pozná … Každopádně kaštany stačí vzít už jen do ruky, působí v ruce příjemně, uklidňují.

Na kaštanech je prý dobré spát, tedy nikoli lehnout si na ně, to by nebyla příliš pěkná noc, ale dát je do hadrového pytlíku pod polštář. Prý nás tak ochrání před rýmou a nachlazením. Na jaře pak budou kaštany sice již vysušené, ale pokud je rozemeleme, můžeme je šňupat, čímž nám důkladně protáhnou dutiny, stejně jako takzvaný „šňupací tabák.“ Jde však o babské rady a tedy ne zcela zaručené. Není ale šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu.
Zdroj: abecedazahrady.cz, ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com