Dříve jsme loftingové bydlení znali jen z amerických filmů nebo seriálů. Dnes se fenomén zvaný LOFT přiblížil i k nám. Je určitým symbolem vyjádření životního stylu, vzbouření se všem konvencím a zásadám. Že nevíte, o čem je řeč?
Lofty vnikají rekonstrukcemi starých průmyslových budov. V České republice existuje takových budov mnoho a málokoho by napadlo, jaký potencionál mohou skrývat. Jde o staré výrobní haly, sýpky či sklady.

Typické pro loftové byty jsou velká okna a především obrovský otevřený prostor, který skýtá mnoho možností. Dalším znakem jsou i několik metrů vysoké zdi a v podstatě jakákoliv absence dělicích stěn ze sádrokartornu či cihel, jež jsou nahrazovány např. textilními závěsy či různými posuvnými panely. Prostor a tedy i světlo jde v tomto případě jakkoliv variabilně řešit. Velké využití v loftu nacházejí industriální nebo starobylé prvky, které staré objekty přinášejí, např. okna, zárubně či původní podlaha. Ve většině případů jsou tyto prvky zachovány a jsou jen opraveny.

Proč jsou tyto staré prvky tak žádoucí? Především jde o to, že byly původními řemeslníky výborně zpracovány a ironií je, že i s použitím nejmodernějšího vybavení dnešní doby je nedokážeme mnohdy vytvořit lépe nebo stejně. Architekty jsou takto zrekonstruované interiéry doplňovány současným stylovým až nadčasovým nábytkem a bytovými doplňky. Právě střet moderního a starého dává interiéru nádech originality a půvabu.

Něco z historie
Před několika desítkami let vyvstal ve velkoměstech Anglie a Ameriky problém, co s velkými průmyslovými objekty, které zabíraly lukrativní lokality většinou v centru města. Loft byl především zpočátku oblíbený u umělců jako např. malířů a sochařů, kteří prostor a dostatek světla využívali ke své práci. V těchto průmyslových objektech si vybudovali ateliéry, avšak nedostatek finančních prostředků je většinou donutil k tomu, že ateliér sloužil nejen k práci, ale také k bydlení.
Pro koho loft?
Loftingové bydlení se nejlépe hodí pro mladé lidi, kteří ho také nejčastěji vyhledávají. Velký prostor jim dává možnost bydlet ve skupině a tedy se o náklady spojené s bydlením podělit společně.
Další kategorií vyhledávající loftové bydlení jsou lidé, kteří jsou ve svém oboru něčím výjimeční. Jedná se o jedince, kteří jsou na vrcholu a loft je jakýmsi vyjádřením jejich životního stylu. Jsou nezávislí, v neposlední řadě úspěšní a toužící po originalitě. Loftingové bydlení totiž nepatří v žádném případě k levnému bydlení. Ať už se jedná o pořizovací náklady a pak náklady spojené s provozem bytu. Loft není příliš vhodný pro rodinu s malými dětmi z hlediska vytápění a akustiky. Objevují se i názory, že loft je vhodný pro určitou etapu života. Pochopitelně záleží na konkrétním typu člověka.

Výhody a nevýhody loftu
Je třeba zvážit všechna pro a proti. Loft nepřináší jen pocit svobody v bydlení. Z jedné strany otevřený prostor nabízí větší možnost komunikace, z druhé strany ztrátu veškerého soukromí, pokud je absence dělících stěn zachována. Rovněž náklady na vytopení takového bytu nejsou pro někoho zanedbatelné. Stará průmyslová okna jsou sice v tomto případě architektonicky unikátní, avšak postrádají veškeré izolační schopnosti. Pochopitelně okna lze vyměnit či zajistit další vrstvu neděleného skla, to se však značně prodraží. Nelze také opomenout, že při samotném užívání bytu vzniká hluk a nejrůznější pachy, které nelze nijak izolovat.

Kolik za loft zaplatíme
Jak bylo výše řečeno, loft není levná záležitost. Pořizovací náklady se pohybují od 40 – 55 tis. Kč za m2. Pro ty, kdo očekávají skutečně nadstandard, to může být částka od 100 tis. Kč za m2. Platí se pochopitelně za originalitu. Cena roste s náklady na rekonstrukci bytu. Lidé, kteří investují do loftu, se nespokojí s žádnými náhražkami. Proto i interiér a nábytek je stylový. Nejdostupnější je loft v Praze. O loftové bydlení se zajímají také cizinci, kteří s ním mají v zahraničí zkušenosti a oblíbili si ho.