Materiály dřevěných masivních podlah Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Podlaha z masivního dřeva nabídne nejen atraktivní a luxusní vzhled, ale vyniká také vysokou trvanlivostí. Další výhodou je možnost renovace dřevěných podlah, takže ať už si vybereme klasické parkety, nebo podlahu ve formě prken, jedná se o dobrou investici do budoucna. Klíčové vlastnosti podlahy udává vybraná dřevina. Od použitého materiálu se odvíjí tvrdost, odolnost i barevný odstín. Z jakých druhů můžeme vybírat?

Dřevěné podlahy se hodí do rodinných domů a bytů. Vhodné je pro ně prostředí se stálou teplotou i vlhkostí vzduchu. V komerčních prostorech je dřevěná podlaha vystavena náročným podmínkám a může být náchylná k poškrábání a dalšímu poškození.

Masivní dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy vnesou do interiéru dotyk přírody, celý prostor zútulní a vytvoří v něm příjemnou atmosféru. Vyrábí se z různých dřevin – domácích i exotických. Jednotlivé dřeviny se liší svými vlastnostmi a tedy možnostmi využití. Výběr dřeva je proto dobré konzultovat s odborníkem. Listnaté dřeviny mají nejčastěji tvrdé dřevo, jehličnany dřevo měkké.

Trvanlivost a tvrdost

Čím tvrdší a odolnější dřevo, tím vyšší bude jeho cena. Stupeň tvrdosti bychom měli volit podle zátěže v místnosti, kde podlaha bude. V ložnici není podlaha tak namáhána jako v obýváku a kuchyni. Pokud se nám líbí odstíny a kresba měkčího dřeva, můžeme tvrdost zvýšit nanesením vhodného laku.

Domácí dřeviny vhodné pro podlahové krytiny

Z domácích dřevin se k nejpoužívanějším řadí dub. Dubové dřevo vyniká tvrdostí a vysokou odolností, pdřeva s atraktivnímroto tato podlaha snese i vysokou zátěž. Charakteristické jsou také příjemné teplé barevné odstíny dřeva s rustikálním vzhledem. Barva bývá žlutohnědá až žlutobílá.
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Borovice má výraznou kresbu a její barevné spektrum se pohybuje kolem červenobílých odstínů, které vlivem světla tmavnou a získávají červenohnědý odstín. Pro své krásné barvy i výrazné žilkování je borovice velmi oblíbenou dřevinou pro realizace podlah.

Smrk nabídne pruhovanou nebo žilkovanou kresbu a žlutobílou barvu. Na světle tato dřevěná podlaha také tmavne. Porovnatelné dřevo má jedle, jejíž barvy se ještě více blíží k bílým odstínům s až modravým nádechem. Pro podlahy se ovšem používá častěji smrk.

Modřín nabídne ještě červenější odstíny než borovice. Časem tmavne a jako krytina vydrží i větší zátěž.

Bukjasan mají odstíny s nádechem bílé a žluté až do červena. Buk má intenzivnější červené tóny a jeho dřevo se využívá k výrobě parketových podlah. Jasan s výraznou texturou, výraznými pruhy nebo žilkování je také velmi oblíbeným materiálem pro podlahové krytiny.

Barevné změny

Typickou barvu podlahy udává konkrétní dřevina. Stále máme možnost jejího tónování a to buď barvením, nebo mořením dřeva. Povrchovou úpravou lakem nebo olejem můžeme dřevu dodat lesk, nebo naopak povrch zmatnit. Měli bychom počítat s jemnými barevnými změnami díky vlivu slunečního záření.

Zdroj: www.vmpodlahy.cz
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Podlahářství - Václav Horkel Poslat poptávku