Sdílet
 

Mraznička poslouží nejen v létě

Datum vydání: 16.08.2005 | autor:

Nejen v letním období, kdy si nevíme rady s množstvím ovoce a zeleniny z našich zahrad, přijde vhod možnost některé potraviny zamrazit.
S tím, jak se zdokonaluje technologie mrazniček, můžeme dlouhodobě uchovávat stále širší sortiment pochutin.
Nesmíme ovšem zapomenout, že i zamrazování jídla má svá pravidla.
Foto Jaromír Janků Univerzál.
Foto Jaromír Janků Univerzál.
Budeme-li se rozhodovat pro pořízení nové mrazničky, máme hned několik možností volby. V první řadě můžeme volit klasickou kombinaci ledničky a mrazáku, upřednostňujeme-li samostatnou mrazničku, lze ještě volit mezi klasickou zásuvkovou variantou a tak zvaným mrazicím boxem.

Hlavní přednost mrazničky s klasickými zásuvkami je patrná doslova na první pohled – přehlednost. V jednotlivých zásuvkách, kde nejsou různé druhy potravin uložené v mnoha vrstvách, si udržujeme snadnější přehled o tom, co v mrazničce vlastně skladujeme.

Tuto přehlednost pak u některých druhů mrazniček ještě zvyšuje průhledné provedení čel jednotlivých zásuvek, tudíž o uložených druzích jídla máme přehled ještě dříve, než v mrazničce začneme pátrat.

Jednotlivé druhy jídla je pak možné do zásuvek rozčlenit také podle doby trvanlivosti, čímž snadno získáme informaci o tom, jak dlouho můžeme konkrétní jídlo ještě skladovat.
Naproti tomu nevýhodou těchto druhů mrazniček je poměrně malá kapacita jednotlivých zásuvek. Například s uložením větších kusů masa tak můžou v některých případech nastat problémy.

Obecně ale můžeme konstatovat, že pro potřeby běžně veliké domácnosti jsou tyto mrazničky dostačující.

Mrazicí boxy, které nejsou segmentovány na jednotlivé oddíly, zase najdou uplatnění zejména u chovatelů drobných domácích zvířat nebo například u zahrádkářů. Z toho je patrné, že mrazicí boxy obecně budou využity tam, kde je potřeba skladovat přebytky hlavně větších rozměrů. Proto je neocenitelnou výhodou tohoto typu mrazničky rovněž schopnost déle udržet nízkou teplotu v boxu například v době výpadku dodávky elektrického proudu.

Nedostatkem mrazicích boxů je pak poměrně veliký prostor, který, jak už jsme zmínili, není nijak rozčleněný. Tento handicap je zanedbatelný tam, kde skladujeme větší množství stejného druhu potravin. Například v domácnostech, kde je škála jídel poměrně pestrá, nám ale hledání konkrétní potraviny zabere nemalou dobu. Tím také vzrůstá spotřeba elektrické energie.
Foto Jaromír Janků Univerzál.
Foto Jaromír Janků Univerzál.
Vhodnou mrazničku vybíráme nejen podle toho základního rozčlenění, ale samozřejmě i podle dalších faktorů. Je to například objem spotřebiče. U tak zvaných policových mrazáků můžeme vybírat z hodnot přibližně od 80 až do 300 litrů, kapacita mrazicích boxů pak začíná na vyšších hodnotách, přibližně kolem 120 litrů. Nezanedbatelným hlediskem je rovněž energetická náročnost výrobku, která je na každé mrazničce viditelně vyznačena písmeny abecedy. Z tohoto hlediska jsou nejúspornější spotřebiče s označením A+, nákup výrobku označeného písmenem D už bychom si měli rozmyslet.


Pokud si mrazničku pořídíme, dbejme i na její údržbu a správný chod. Chladicí výkon snižuje hlavně námraza usazená na výparníku. Námraza silnější než 3 milimetry již zvyšuje energetickou spotřebu mrazničky až o 75%.
Nechceme-li tedy mrazničku sami několikrát měsíčně odmrazovat, již při nákupu se budeme zajímat zejména o ty spotřebiče, které jsou vybaveny funkcí automatického odmrazování zvanou „no frost“.
Pravidelně bychom měli kontrolovat i funkčnost izolace mrazničky, neboť každé poškození vede ke zvyšování energetické náročnosti.

Při zamrazování a následném skladování potravin se vyplatí akceptovat několik základních pravidel. Když do mrazničky ukládáme nové potraviny, využijeme funkce tzv. zmrazení šokem, kterou je většina moderních spotřebičů vybavena. Teprve potom uložíme potraviny do mikrotenových sáčků, z nichž vytlačíme vzduch, a uskladníme do prostoru s nižší intenzitou chlazení.

Při zmrazování masa je nejvhodnější zmrazit jednotlivé plátky samostatně, naopak vyhýbáme se zmrazování syrového mletého masa, ale i nezpracované listové zeleniny, syrových brambor a dalších potravin obsahujících vyšší množství vody.

Všechny uskladněné druhy jídel bychom měli spotřebovat do jednoho roku od zamrazení.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Mraznička poslouží nejen v létě"

Buďte první a napište komentář k  "Mraznička poslouží nejen v létě"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE