Na co se ptát při dodávce oken Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Zásadní je již podpis smlouvy, čili její obsah. Už v ní mohou být zaklíčovány určité budoucí problémy. Například nevyvážený poměr závazků a povinností. Dodavatel vám vyhrožuje finančními sankcemi při opoždění platby, ani nezačne uvažovat o výrobě oken, dokud neuhradíte zálohu, ovšem na druhou stranu pokud se on opozdí či není něco v pořádku, ve smlouvě taková situace ošetřena není. Čili jen jedna smluvní strana je povinna a ta druhá má povinnost dodat někdy nějaká okna a nějak je namontovat. Samozřejmě je zde občanský a obchodní zákoník, ovšem také se může stát, že se nebudete mít s kým soudit a pokud ano, pěkně vám to znepříjemní život. Na co si dát pozor před podpisem smlouvy a při dodávce nových oken?

Jako zdánlivá banalita se může zdát ověření firemních údajů, ovšem při případné reklamaci je nemilé zjistit, že dodavatel sídlí kdesi v bytě panelového domu, kde jsou navíc už roky nájemníci a telefon nám nezvedá. nebo na druhém konci republiky a nebo dokonce v zahraničí. Prostě je třeba vědět, s kým podepisujete smlouvu, kde sídlí a také, kde jsou okna vyráběna. Vůbec není od věci zkontrolovat si údaje i ve veřejně dostupném obchodním rejstříku. Na internetu to máte za minutu. Za dodavatele musí samozřejmě smlouvu podepsat oprávněná osoba.

Neopomeňte si ověřit reference dodavatele. Jednoduše se zeptejte na zkušenosti s ním ve svém okolí, reference však lze nalézt i na internetu.

Pokud si okna objednáváte od firmy, která není výrobcem, ověřte si, kde budou vyráběna. A trvejte na uvedení výrobce ve smlouvě. Asi to nebudete dělat, ale dodavatel by vám neměl klást překážky, pokud byste chtěli nahlédnout do výrobního závodu. Od toho jsou tu obchodníci, aby se zákazníkovi věnovali a nikoli brali provizi za podpisy „cyklostylovaných papírů.“ Je to důležité kvůli záruce a servisu. A s tím souvisí další věc – důsledně dbejte na přesné specifikaci záručních podmínek. Jaké záruky budete moci uplatnit? Jak dlouho? Samozřejmostí by mělo být i uvedení kontaktu na servis dodavatele. 
Montáž nového okna
Montáž nového okna
Důležitá je také kontrola dohodnutých technických vlastností oken a doplňků. Co ve smlouvě chybí, to nemůžete očekávat ani při dodávce. Zkontrolujte si zadání barvy, typ zasklení, orientaci otevírání, typ a barevnost kliček kování, parametry bezpečnostních a elektronických prvků, pokud jsou dohodnuty, typ profilu, typ těsnění, ale i typ a barvu objednaných doplňků (parapety, sítě do oken, žaluzie, rolety atd.).

Zkontrolujte si též, zda jsou ve smlouvě uvedeny domluvené služby. Zda se dodavatel zavazuje demontovat stará okna a za kolik, zda je zlikviduje, nebo to bude na nás a v jakém stavu budeme okna při předání mít. Bude dodavatel začišťovat spáry? Použije přes ně krycí lišty?

Důležitý je i způsob připojení oken v připojovací spáře. Podle normy by spára měla být zvenčí a zevnitř ošetřena parozábranou, která zabrání pronikání vlhkosti. Pěnu lze navíc nahradit systémovými těsnícími páskami.
Dodavatel se musí zavázat k termínu dodání oken a montáže. A vy musíte vědět, kdo a kdy vás kvůli tomu bude kontaktovat.  
Použití izolační pěny
Použití izolační pěny
Na platbu zálohy a doplatek dodavatel zajisté nezapomene. Bývá však obvyklé, že zálohově platíte 50% stejně jako při doplatku. A pokud se ve smlouvě objeví sankce, měly by být oboustranné. Dodavatel má platit penále za opoždění dodávky, stejně jako vy za opoždění s doplatkem. V každém případě počítejte s tím, že dodavatel smlouvu pouze založí do okamžiku, kdy uhradíte zálohu. Bez jejího uhrazení se s vámi bavit nebude.

Když už dojde k samotné montáži, buďte alespoň ze začátku doma a poptejte se na přesný postup stavebních prací. On je nepříjemný už jen fakt, že někdo chodí v pracovní obuvi po vašem krásném koberci atd. Dohodněte se, zda je třeba ochránit podlahy a nábytek, jak daleko od stavebních otvorů a jak. Nebo si dodavatel vše zajistí sám a vám prostě předá jen pěknou, čistou práci bez nepořádku? Pokud vám dodavatel odmítá sdělit některé informací, je nepříjemný, nevrlý, nechce se s vámi bavit, odsekává vám, je určitě něco špatně.
Montáž nového okna
Montáž nového okna
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com