Nebojte se pěstovat exotiku I. díl Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Orchideje vám učarují svojí exotickou krásou. Omamná krása květu každé z nich - a že jich existuje věru mnoho - dokáže okouzlit. Některé druhy nejenom nádherně voní a jsou vhodné k řezu, ale dokáží také těšit svým květem po několik týdnů i měsíců.
Mnozí se orchideje bojí pěstovat pro jejich vysoké nároky na pěstování. Pokud však některým ne příliš náročným exemplářům věnujete jen zvýšenou péči, bohatě se vám odvděčí záplavou svých atypických květů, které jsou pro každého pěstitele odměnou a svým způsobem i pochvalou.

Phalaenopsis (Falenopsis)


Falenopsis je asi jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších orchidejí. Květy vydrží kvést po dlouhou dobu a rostlina není příliš náročná na pěstování. Tato orchidej je cenově snáze dostupná než jiné exempláře. Pochází z Indonésie, Filipín a Indie, kde roste jako epifyt v korunách stromů, chráněná před ostrým sluncem.

Phalaenopsis nevytváří žádné pahlízy, zato má spoustu kořenů, které se obvykle plazí i z květináče. Tyto vzdušné kořeny v žádném případě neodstraňujte!
Typické jsou také jazykovité, kožovité listy. Ozdobou jsou pochopitelně květy, které mohou být v nejrůznějších odstínech bílé, žluté, růžové, fialové, červené a hnědé. Výjimkou nejsou ani kropenaté květy. Falenopsis může při správné péči vykvést opakovaně v průběhu jednoho roku. Důležité je po odkvětu stonek nad třetím či čtvrtým očkem odstranit. Očko tak brzy vyžene postranní výhon. Pokud však stonek uschne celý, musí se stejně nakonec celý odstřihnout.

Světlo: ideální je celoročně světlé stanoviště, v létě bez přímého slunce.
Teplota: během růstu je vhodné teplé stanoviště, pro tvorbu květů je však třeba teplotu o pár stupňů snížit po dobu 4 – 6 týdnů.
Voda: zaléváme mírně, zásadně odvápněnou vodou. Nikdy nepřelít, jinak hrozí hniloba kořenů, která je většinou pro orchidej osudná.
Vlhkost: vyžadují vysokou vlhkost vzduchu, kterou rostlině zajistíme jak rosením, tak i postavením květináče do misky s vlhkými kaménky. Existují však i speciální květináče pro orchideje, které jsou nahoře rozšířené a směrem dolů se postupně zúžují. Tak se zamezí tomu, aby rostlina stála ve vodě. Na dně květináče je voda, která rostlině zajistí tolik potřebnou vlhkost. Nikdy nerosíme květy, začaly by hnít.
Hnojení: v létě hnojíme každých 14 dní slabým roztokem speciálního hnojiva pro orchideje, v zimě postačí 1x za měsíc. Hnojíme při zálivce nebo při rosení, tak se hnojivo dostane ke vzdušným kořenům i na list.
Množení: množíme mladými rostlinkami, které se však zřídka objevují na květních stvolech.
Zemina: speciální substrát pro orchideje, který kořenům zajistí vlhkost.
Problémy: příliš ostré slunce může způsobit popálení listů.
Tip: orchidejím velice svědčí letnění na okenních parapetech. Pozor však na přímé slunce, proto vybírejte okna pro své orchideje nejlépe na východ či sever.
Foto Phalaenopsis (Falenopsis)
Foto Phalaenopsis (Falenopsis)

Paphiopedilum (Střevíčník)

Tato orchidej je oblíbená nejen v květináči, ale je také vhodná k řezu, protože její květ vydrží po dlouhou dobu. Obvykle vykvétá na jaře nebo v zimě. Pochází z tropické Asie z východoasijské oblasti až po tichomořské ostrovy.

Jak je z názvu patrné, její květ je podobný pantoflíčku. Samotný květ může mít nejrůznější barevné variace a tvary. Pro střevíčník jsou typické tmavě zelené nebo skvrnité kožovité listy rostoucí do stran. Mezi listy vyrůstá květní stvol, který nese zpravidla 1 složitý květ. Nevytváří pahlízy, nýbrž trsy kořenů.


Světlo: zelenolistým odrůdám se daří na světlém stanovišti s nepřímým sluncem, odrůdy s mramorovanými listy vyžadují spíše polostín.
Teplota: je odvozena od druhů. Paphiopedilum vícekvěté, s mramorovanými nebo širokými zelenými listy se pěstují při běžné pokojové teplotě okolo 20 ş C. Odrůdy s úzkými zelenými listy však vyžadují temperované prostředí.
Voda: důležitá je stálá vlhkost půdy, rostlina by však neměla stát ve vodě. Zaléváme vždy změkčenou vodou. Nezalévat do listových paždí!
Vlhkost: střevíčník nesnáší rosení. Voda se nesmí nikdy dostat do listového paždí či srdíčka. Vyvíjejí se zde poupata, která by tak začala uhnívat. Nedostatek vlhkosti často přináší svilušky.
Hnojení: hnojíme 1x týdně speciálním hnojivem pro orchideje po celý rok.
Množení: dělením při přesazování.
Zemina: substrát pro orchideje.
Tip: po odkvětu se suché stonky odstřihují, pokud však nejde o opakovaně kvetoucí rostlinu.
Foto Paphiopedilum (Střevíčník)
Foto Paphiopedilum (Střevíčník)

Cattleya (Katleja)


Tato orchidej je mnohými pěstiteli nazývána jako královna orchidejí a zcela určitě právem. Pochází z Jižní Ameriky, kde roste divoce na větvích a kmenech stromů. Katleja vytváří pahlízy, z kterých rostou kožovité listy. Z plochého pouzdra vyrůstá květenství.

Některé druhy jsou zajímavé nejenom krásou květů, ale také omamnou vůní. Květy se tvoří na jaře nebo na podzim. Barevná škála květů je velice pestrá, stejně tak jako počet květů je rozdílný. Jsou však obvykle výrazné a velice atraktivní. Pro květ je typický velký pysk. U květů platí, že čím je větší, tím méně vydrží kvést. Velkokvěté odrůdy kvetou max. 4 týdny, malokvěté i 8 týdnů. Po odkvětu květní stonek odstřihujeme a omezíme zálivku a hnojení.

Světlo: miluje světlé stanoviště bez přímého slunce. Hnědé skvrny na listech jsou varováním, že má rostlina slunce příliš.
Teplota: tento druh orchideje patří mezi teplomilné. Snáší teploty od 15 – 30 ş C. Pro tvorbu květů je však nutný pokles noční teploty o cca 5 ş C.
Voda: na jaře a v létě bohatě zaléváme změkčenou vodou. V zimě a při pěstování při nižších teplotách zálivku omezíme. Důležité je rostlině zajistit květináč s dobrým odtokem vody.
Vlhkost: zvýšená vlhkost vzduchu je nutností. Tu katleje zajistíme častým rosením a rovněž umístěním květináče do misky s vlhkými oblázky. Nikdy však nerosíme poupata a květy. Časté rosení při nízkých teplotách spolu s nedostatkem čerstvého vzduchu může vést k napadení houbami.
Hnojení: v době růstu a indukce květů hnojíme 2x měsíčně speciálním hnojivem pro orchideje.
Množení: možno množit dělením.
Zemina: speciální substrát pro orchideje.
Problémy: katleje jsou odolné vůči škůdcům díky svým tučným listům.
Tip: mnohdy je nutné poupatům pomoci na svět proříznutím listové pochvy pomocí nože. Ulehčíme tak poupatům cestu.

Máte vlastní zkušenosti s orchidejemi? Jejich pěstování je individuální a naprosto nevyzpytatelné. Napište nám vaše tipy a zkušenosti. Příští díl vám přinese orchideje pro pokročilé…
Foto Cattleya (Katleja)
Foto Cattleya (Katleja)