Nechte si vyrobit dřevěné obaly přímo na pile Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Nejlepší je zadat si poptávku na palety, bedny či boxy přímo na pile, kde se jejich výrobou zabývají. V České republice existuje hned několik pil, které se specializují na výrobu dřevěných obalů, beden, boxů či palet. Některé výrobky jsou standardizované (např. palety EUR), jiné si můžete nechat vyrobit přímo na míru.

Palety standartní a atypické

Dřevěné palety jsou nejčastější volbou při transportu, ochraně, skladování a manipulaci se zbožím. Při výběru správného typu palety rozhoduje, k jakému využití a pro jaké zboží palety objednáváte. Berte v potaz potřebný rozměr, nosnost, způsob manipulace a případné další kvalitativní parametry (např. ostrohrannost, obliny, kvalita). V případě exportu je také důležité vědět, zda cílový stát požaduje tepelné ošetření dřeva - palety mohou být mokré, ošetřené IPPC, nebo i sušené.

Hlavním materiálem pro výrobu palet je dřevo, jako pomocný materiál pak může být použita třeba fólie nebo kov. Dřevěné palety jsou cenově dostupnější než například palety plastové a jejich recyklovatelnost je navíc jednodušší.

Rozlišujeme dva hlavní druhy palet – palety standartní a pro atypické zboží. Standartní palety mají rozměr 80x120 cm a lze je nabrat z libovolné strany (jsou čtyřcestné). K nejoblíbenějším zde patří palety EUR s nosností 1.500 kg, které lze používat i opakovaně. Výroba těchto palet je standardizovaná a špalíky musejí být označeny ochrannou známkou EUR. Neznačené palety EUR pak sice rozměrově odpovídají licencované verzi, nemusí mít ale ořezané rohy a vyfrézovaná prkna.

Na druhou stranu, atypické palety jsou vyráběny na míru přesně podle přání a potřeb zákazníka, respektive přepravovaného zboží. Je třeba zvolit rozměry palety, rozestupy a počty prken na ložné ploše, ale také použitý spojovací materiál (hřebíky, šrouby), druh dřeva, nosnost či zkosení hran ořezem. Rozměr palety se může pohybovat od několika desítek centimetrů po několik metrů. 
Palety
Palety
Paleta
Paleta
Využití palet
Využití palet
Využití palet
Využití palet
Využití palet
Využití palet

Bedny a easy boxy

Na pile vám jsou také schopni vyrobit různé atypické obaly a bedny s rozměry a tloušťkou přesně podle vašich potřeb. Takové výrobky plní stejnou roli jako palety, ale pro různě typizované zboží - proto jsou vyráběny především na základě specifických požadavků každého zákazníka. Většinou se přitom využívají dřevotřískové materiály jako OSB, LSB nebo překližka.

Jihočeská pila Mirkovice se navíc může pyšnit jedním patentem – jde o takzvané easy boxy, které jsou jednoduše rozebíratelné. Na jejich sestavení není potřeba žádné nářadí a jsou speciálně certifikované pro zámořskou dopravu. Výrobním materiálem je opět OSB, LSB či překližka a samozřejmostí jsou jakékoli rozměry a tloušťky dle přání zákazníka.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Bedny - boxy
Bedny - boxy
Velimpex s.r.o. Dřevovýroba Poslat poptávku