Nezaslouží si dům či byt pořádnou omítku? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky S vlhkostí ve zdivu se potýká mnoho bytů i rodinných domů. Problém se neprojevuje jen při vysoké hladině spodních vod nebo po jarních povodních. Je to všudypřítomný problém a odvlhčovaní nový omítkový systém je výborným a hlavně účinným řešením. Skutečnost je taková, že většina těchto vod obsahuje rozpuštěné různé soli. V důsledku jejich působení (krystalizace) dochází k narušení omítek. Obvykle se tvoří vlhkostní mapy, výkvěty solí, odlupují se nátěry a odpadává omítka. Někdy je poškození natolik veliké, že dojde k narušení vlastního zdiva, sníží se tepelný odpor zdiva, zvýší se hmotnost stavby a zhorší se vnitřní klima. Často jsou tyto jevy doprovázeny nebezpečnou tvorbou plísní, řas a hub.
Co s tím?

K narušení omítkového systému dochází kombinací různých vlivů. Nejčastěji je to vzlínající voda (tzv. kapilární), voda srážková (déšť, sníh), difúze vodní páry, voda působící hydrostatickým tlakem, voda z rozvodů instalací, ale také klimatické (teplota a vlhkost vzduchu, sluneční záření) a biologické vlivy.


Cemix - SUPERSAN je produktem českého výrobce, společnosti Lasselsberger, a.s. – divize stavebních hmot a princip funkce odvlhčovacího omítkového systému je založen na speciálním rozložení pórů, které jsou propojeny jemným kapilárním systémem. Tato kombinace podstatně znásobuje povrch zdiva a tím se z vlhkého zdiva odpařuje voda enormní rychlostí, ačkoliv omítka samotná zůstává suchá a bez solných výkvětů.

Omítkový systém je vhodný pro všechny stupně zasolení zdiva i pro všechny stupně vlhkosti zdiva (kromě působení tlakové vody a vody prosakující z poškozených instalací, např. z  vodoinstalace, odpadního potrubí apod.). Odvlhčovaní schopnost omítky je patrná i bez provedení doprovodných opatření jako je podřezávání zdiva či venkovní úpravy terénu (za předpokladu, že není přítomna průsaková ani tlaková voda), to znamená, že tato metoda odvlhčení je levnější než jiné používané postupy.

Výhody nového systému:
  • Princip systému spočívá ve speciální distribuci pórů umožňující migraci vlhkosti ve formě páry, na povrchu omítky se tak netvoří solné výkvěty ani vlhkostní mapy.
  • Systém je vhodný pro všechny stupně zasolení zdiva i pro všechny stupně vlhkosti zdiva.
  • Systém je jednoduchý a skládá se jen ze dvou produktů.
  • Před aplikací není nutné provádět rozbory zasolení, není nutná technologická přestávka pro vysušení zdiva – omítá se přímo na vlhké zdivo.
  • Odvlhčovací omítka je prověřena již třicetiletou praxí s řadou referencí.
Nový omítkový systém patří do kategorie odvlhčovacích omítek, jejichž účinnost je prověřena dlouholetou praxí, je však nový z pohledu receptury. Jeho základem, který ovlivňuje odvlhčovaní účinnost, jsou přídavná aditiva ve směsi. Oproti ostatním sanačním omítkám obsahuje zcela novou složku, vyvinutou v Rakousku, která zvyšuje jeho účinnost.

Skladba odvlhčovací omítky
  1. podhoz (postřik) - SUPERSAN hrubý
    sanační omítka odvlhčovací (jako podhoz se nanáší celoplošně),
  2. jádrová omítka - SUPERSAN hrubý
    sanační omítka odvlhčovací, minimální vrstva 20 mm,
  3. vrchní omítka - SUPERSAN jemný
    sanační omítka odvlhčovací vrchní, zrnitost 0,7 mm,
  4. nátěr – Cemix silikátový nebo vápenný.
Foto CEMIX.
Foto CEMIX.
Při přípravě podkladu je dobré dodržovat několik základních pravidel. Původní omítku je třeba odstranit minimálně 1 m nad úroveň viditelného zavlhčení a zasolení. Spáry se vyškrábou do hloubky 1- 2 cm a pro upevnění instalací se nesmí používat sádra, ve zdivu nesmí zůstat ani její zbytky. Hrubé poškození zdiva musí být vyspraveno dozděním.
Začneme-li směs míchat, musíme používat jen čistou bubnovou míchačku a dodržet míchací čas (12 - 15 min). POZOR nepřemíchat! Je nutné také dodržovat předepsané množství vody a hlavně nepřidávat žádné vápno nebo chemické příměsi.

Podhoz (postřik):
• „SUPERSAN hrubý“ se používá jako podhoz i jádrová omítka.
• Pro jednu záměs se hloubkově navlhčí dostatečná plocha zdiva.
• Podhoz (špric) se aplikuje celoplošně v tl. 5 mm, povrch se nechá hrubý.
• Minimální technologická odstávka mezi jednotlivými pracovními kroky je 1 den, případně déle dle rychlosti schnutí.


Jádrová omítka:
• Před provedením každého pracovního kroku je nutné intenzivně navlhčit stěnu.
• Min. tloušťka jedné vrstvy jádrové omítky „SUPERSAN hrubý“ je 20 mm.
• Omítku jen stáhnout (nehladit ani nefilcovat - povrch se nechá hrubý).
• Při více vrstvách se malta nanáší ve stejných tloušťkách 20 mm.
• Technologická přestávka je 1 mm/ 1 den.

Vrchní omítka:
• Sanační odvlhčovací omítka vrchní s označením „SUPERSAN jemný“ je určena pro vnitřní i vnější použití.
• Na navlhčený „SUPERSAN hrubý“ nanést vrstvu „jemného“ o tloušťce 2 mm.
• Před nanesením vrchní omítky dodržet technologickou přestávku (1 mm tloušťky jádrové omítky = 1 den zrání).
• Omítka „SUPERSAN jemný“ se upraví filcovým či molitanovým hladítkem.

Nátěr:
• Barvy lze použít pouze ty, které nesnižují difúzi vodních par, to znamená silikátové nebo vápenné barvy (lze doporučit sortiment Cemix - silikátové fasádní barvy).
• Nátěr se nanáší štětcem nebo válečkem.

Nový omítkový systém je úspěšně použit na mnoha významných stavbách v ČR i v Rakousku. Dokonalou omítkou se tak mohou pochlubit nejen Stará radnice v Linci, Museumsquartier Vídeň, ale také Klementinum Praha, kostel a fara Milotice u Kyjova či kostel v Dubňanech, Ústav šlechtičen Brno ul. Kobližná či Zámek Belcredi Brno Líšeň a Městský úřad Moravská Třebová.
Foto CEMIX.
Foto CEMIX.