Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Potrubní systémy pro vedení pitné vody musí být nejen spolehlivé, ale i zdraví nezávadné. I proto se postupně upouští od dříve rozšířených materiálů jako pozinkovaná ocel či měď, neboť jsou náchylné na usazeniny, které nejsou v pitné vodě žádoucí. Investoři se naopak přiklání k plastovým materiálům, a to jak v případě samotných trubek, tak i tvarovek. Dobrou zprávu tak pro ně představuje nová série tvarovek z PP-RCT, které na trh v těchto dnech uvádí společnost Wavin. Ty navíc pro své hrdlo využívají novou mosaz, která nahrazuje původní materiál obsahující stopy olova a niklu. Tímto krokem o plné dva roky předbíhá evropskou legislativu, která v roce 2025 omezí využívání zdraví škodlivých těžkých kovů. Wavin tak opět potvrzuje svou pozici lídra v udržitelnosti a zdravotní nezávadnosti produktů.

Dle aktuálně platné vyhlášky Ministerstva zdravotnictví 409/2005 Sb. je pro výrobky přicházející do přímého styku s vodou, tedy i pro tvarovky využité v rozvodech vody, povolena mosaz neobsahující více než 2,2 % olova. Jeho podíl v nových tvarovkách Wavin nyní činí méně než 0,1 %. Jde o podíl dokonce ještě nižší, než jaký bude požadovaný novou evropskou direktivou o pitné vodě platnou od roku 2025. Možné je to díky nové mosazi, která je k výrobě využita.

Nově využívaná mosaz je nejen prakticky bezolovnatá, ale zároveň je odolná proti odzinkování, a tudíž ji není potřeba niklovat. Díky tomu tvarovky nepodléhají korozi a zároveň neobsahují při zachování veškeré funkčnosti a životnosti dva těžké kovy. To staví Wavin o krok před evropskou direktivu. Kromě nové mosazi začíná Wavin výrobu tvarovek z moderního PP-RCT materiálu, tedy polypropylenu čtvrté generace, který v porovnání se svým předchůdcem, PP-R, zajišťuje vyšší tlakovou odolnost při vyšších teplotách a nižší hmotnost finálního výrobku. Díky těmto tvarovkám nyní Wavin jako jediná společnost v ČR nabízí ucelený systém PP-RCT zahrnující jak trubky, tak i tvarovky.

PP-RCT tvarovka s kovovým závitem vnějším
PP-RCT tvarovka s kovovým závitem vnějším
PP-RCT tvarovka s kovovým závitem vnějším
PP-RCT tvarovka s kovovým závitem vnějším

Nové tvarovky půjde rozeznat na první pohled. Zatímco koncovka původních tvarovek z PPR měla stříbrnou barvu, nová varianta má barvu zlatou. Investory přitom potěší nejen zdravotní nezávadnost, udržitelnost a ekologie, které nové tvarovky posouvají na novou úroveň, ale i cena. Ta zůstává na stejné úrovni jako v případě předchozí generace. 

Nové tvarovky jsou plně kompatibilní se systémy Wavin PP-R a PP-RCT pro rozvody teplé a studené vody, topení, klimatizace i stlačeného vzduchu.

Výhody tvarovek PP-RCT:

  • tvarovky nejvyšší kvality z materiálu nové generace – PP-RCT, typ 4
  • vyšší tlaková odolnost při vyšších teplotách 
  • nižší hmotnost finálního výrobku 
  • méně robustní instalace

Vysoká tlaková odolnost, dlouhá životnost

Nový typ polypropylenu má nejen vyšší tlakovou odolnost při vyšších teplotách média (od 70°C výše), ale také dlouhou životnost. Ta je charakterizována v závislosti na teplotě a tlaku media tzv.„životnostními“ křivkami – izotermy. Zatímco tvar křivek materiálu PP-R je pro teploty nad 70°C lomený a dochází k rapidnímu snížení tlakové odolnosti a životnosti trubek, křivky materiálu PP-RCT mají vždy lineární průběh, stejně jako například křivky síťovaného polyetylenu (PEX).

Pevnostní izotermy PP-R a PP-RCT
Pevnostní izotermy PP-R a PP-RCT