Dřevěný obklad fasády (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 19 fotek

Dřevo jako přírodní materiál mělo v exteriéru i v interiéru vždy své místo. A právě v posledních několika letech je dřevo opět v popředí zájmu architektů, bytových designérů, ale i samotných zákazníků. Své uplatnění přitom nachází nejen v klasických venkovských domech a horských roubenkách, ale i v moderních designových budovách a okolo nich. Tento přírodní materiál se dobře doplňuje s betonem, sklem, přírodním kamenem, ale i kovy. Výborně vypadá v kombinaci s hladkými i strukturovanými povrchy. Do interiérů vnáší teplo, pohodu a zároveň také nádech nevtíravého luxusu, který se v čase neokouká.

V nabídce společnosti ASKO a.s. najdete řadu produktů ze dřeva jak pro interiér, tak exteriér. Využití dřeva v exteriéru přitom nabízí řadu možností. Od dřevěných fasád přes obložení vstupních prostor, obložení zdi u venkovního sezení, obložení ploch okolo bazénů a při realizaci terasových podlah apod. 

Fasádní profily z Thermoborovice
Fasádní profily z Thermoborovice

Dřevěné fasády

Dřevěné fasády představují návrat k dávno vyzkoušenému modelu, který má řadu výhod. Dřevěná fasáda zajistí elegantní a atraktivní vzhled domu. Stavbě dodá na jedinečnosti a originalitě a lze ji velmi dobře kombinovat s kamenem, kovem a dalšími materiály. Je to prostě nadčasový materiál. Správným výběrem dřeviny a pravidelnou péčí si pak dřevo dlouho zachová nejen svůj vzhled, ale i vlastnosti. 

Fasádní profily ze Smrku
Fasádní profily ze Smrku

Díky dřevěnému obkladu je fasáda krásně provětrávaná, dřevo reaguje na okolní prostředí. Velkou výhodou je termoregulace, dřevěná fasáda v létě dům ochlazuje a vytváří příjemný chládek (resp. nepouští teplo zvenčí dovnitř), v zimě naopak účinně izoluje a nenechává unikat tepelnou energii ven.

V nabídce ASKO a.s. najdete fasádní profily v řadě provedení a profilů, vybírat můžete z dřevin Accoya, Západní červený cedr, Skandinávská thermoborovice, Evropský modřín, Sibiřský modřín, Borovice a Smrk.

Fasádní profily ze Sibiřského modřínu
Fasádní profily ze Sibiřského modřínu
Fasádní profily z Thermoborovice
Fasádní profily z Thermoborovice

Dřevěné terasy

Dřevo v podobě terasových prken je pak oblíbený materiál nejen na terasy samotné, ale i na obložení bazénu, zahradních chodníků a jezírek. Asko a.s. nabízí široký výběr profilů a délek v tuzemských i exotických dřevinách. Vybírat můžete z hladkého nebo rýhovaného provedení, mezi dřevinami vévodí Garapa, Massaranduba, Accoya, Bangkirai, Evropský modřín, Sibiřský modřín a nebo například Thermoborovice.

Dřevěná terasa ze Sibiřského modřínu
Dřevěná terasa ze Sibiřského modřínu
Dřevěná terasa z Thermoborovice
Dřevěná terasa z Thermoborovice
Terasová prkna z materiálu Accoya
Terasová prkna z materiálu Accoya
Terasové prkno ze Sibiřského modřínu
Terasové prkno ze Sibiřského modřínu

Obkladové a podlahové dřevěné palubky

Samostatnou kapitolou využití dřeva v interiéru a exteriéru jsou palubky obkladové a podlahové. Vnitřní a vnější obkladové palubky se přitom od sebe liší zejména tloušťkou. Palubky určené pro vnitřní použití mají tloušťku 9 až 19 mm a nelze je použít na venkovní obložení. Venkovní palubky ale použít do interiéru lze. Interiérové palubky jsou tenčí, což se odráží i v nižší pořizovací ceně. Hlavním důvodem, proč se vnitřní palubky používají tenčí, je obvykle stabilní teplota a vlhkost interiéru, dřevo tedy není vystaveno klimatickým jevům, střídání teplot apod. 

Obkladové palubky od ASKO a.s. jsou vyráběny z kvalitního přírodního severského dřeva z oblastí pobaltských a skandinávských zemí. Tyto stromy mají větší hustotu dřeviny, malé, zarostlé a pevné suky. Palubky od ASKO a.s. jsou sušeny za přísných podmínek na potřebný stupeň vlhkosti. Jsou tedy tvarově stálé, montáž je jednoduchá a rychlá, bez zbytečného odpadu. Dodávány jsou v kvalitních obalech, čili chráněné před vlivy počasí, špínou, otěrem a UV zářením. Obaly jsou přitom průhledné, zákazník si proto může zboží zkontrolovat. 

Dřevěné podlahové palubky
Dřevěné podlahové palubky
Dřevěné obkladové a podlahové palubky ve srubu
Dřevěné obkladové a podlahové palubky ve srubu
Dřevěné obkladové a podlahové palubky
Dřevěné obkladové a podlahové palubky
Dřevěné podlahové palubky
Dřevěné podlahové palubky

Palubky se vyrábějí v několika profilech (tedy tvaru), které jsou viditelné při pohledu ze strany. Výběr profilu je důležitý nejen pro celkový vzhled obkladu, ale ovlivňuje i funkčnost. Klasický profil palubek je ideální na obložení stěny, stropu apod. uvnitř místnosti, Softline a Tatranský profil mají stejné využití jako profil klasický, navíc jsou vhodné do saun. To je dáno díky delšímu peru, které umožňuje větší prostor přirozenému pohybu dřeva při extrémních změnách teplot.

Podlahové palubky mají větší tloušťku, jsou určeny k finální nášlapné vrstvě podlahy. Vlhkost podlahových palubek se pohybuje na hodnotě cca 10% (+/- 2%). Nižší hodnota vlhkosti je zde důležitá, aby se zabránilo následnému vysychání dřeva a vzniku mezer mezi pery a drážkami. U podlahových palubek je navíc nutné se vyvarovat jejich slepení. Pevné spojení palubek brání přirozenému sesychání a rozpínání dřeva, které je velmi důležité. V konečném důsledku se pak v podlaze mohou objevit výrazné mezery ve spojích a může dojít i k praskání palubek samotných. 

Dřevěné obkladové a podlahové palubky
Dřevěné obkladové a podlahové palubky

Saunové dřevěné palubky

Samostatnou kapitolou palubek jsou pak palubky saunové. Dřevo na saunové palubky je v nejvyšší AA kvalitě. Saunové palubky neobsahují žádné suky, trhliny ani jiné vady. ASKO a.s. dodává saunové palubky v lavičkovém a softline profilu, který zabraňuje sesychání a vzniku velkých spár. V dřevinách jsou dostupné palubky smrkové, palubky z kanadské jedle (Hamlock) a z vrby africké (Abachi).

Dřevěné saunové palubky
Dřevěné saunové palubky
Saunová palubka Abachi
Saunová palubka Abachi

Dřevo, přírodní materiál, který vyžaduje péči

Dřevo je přírodní materiál, který má nepopiratelné klady, má především jedinečnou energii, je tvárné a funkční. Navíc je to materiál ekologický, dá se recyklovat a jeho zpracováním se nezatěžuje životní prostředí. Aby však dřevo dlouho vydrželo v původní podobě a zachovalo si vlastnosti, pro které si jej vybíráme, je nutné mu věnovat péči. V první řadě je nutné zvolit vhodný typ dřeviny a produktu pro daný projekt, zajistit kvalitní montáž a následně pravidelnou údržbu.

Nátěr dřeva (Zdroj: Shutterstock)
Nátěr dřeva (Zdroj: Shutterstock)
Nátěr dřeva (Zdroj: Shutterstock)
Nátěr dřeva (Zdroj: Shutterstock)

Velmi důležité je však udělat první krok k péči o dřevo ještě před jeho montáží. Zcela zásadní je dřevo ošetřit z rubové, ale i lícové strany. Tím se dřevo do ochranného nátěru „zabalí“ včetně drážek, spár a spojů. Vždy je důležité vybrat olej, lazuru či vosk v návaznosti na podmínky, kterým bude dřevo vystaveno, do exteriéru je důležitá ochrana před škůdci (hmyz, plísně, houby, apod.), ale také proti účinkům UV záření.  Pro interiér je důležité volit prostředky bez fungicidů, které by se mohly uvolňovat do vzduchu a negativně ovlivňovat naše zdraví. Výjimku v údržbě dřeva pak představují podlahové palubky, které se ošetřují až po montáži.

Na povrchovou úpravu palubek se v poslední době často používají nátěrové prostředky na bázi olejů a vosků, které umožňují dřevu dýchat, nepraskají a dobře se obnovují a opravují.

Dřevěný fasádní profil Accoya
Dřevěný fasádní profil Accoya