WPC terasa okolo bazénu Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Zanášet si do bazénu posekanou trávu, kousky listí a jiné nečistoty, to opravdu nikdo nechce. Navíc by měl být pohyb okolo bazénu pohodlný a bezpečný, bez rizika zadření třísek do chodidel a jiného zranění. Okolí bazénu, to je vlastně terasa, která by měla být co nejširší a co nejodolnější, často pak navazuje na terasu u domu. To samé platí i pro koupací část koupacích jezírek.

WoodPlastic je pro zpevněné plochy okolo bazénů ideální

WoodPlastic (česky dřevoplast) představuje kompozitní materiál určený nejen pro terasy. Tento materiál vznikl zhruba před třiceti lety s cílem eliminovat problematické vlastnosti dřeva, zároveň však zachovat všechny jeho přednosti. Hlavními složkami kompozitního materiálu označovaného jako WPC (Wood-Plastic Composite) jsou čistý dřevěný substrát a plně recyklovatelný, zdravotně nezávadný vysokohustotní polyethylen. Čili nikoli PVC. Jakost materiálů a jejich vzájemný podíl mají zásadní vliv na kvalitu a vzhled výsledného produktu.

WPC terasa okolo bazénu
WPC terasa okolo bazénu

Kvalitní směs je základním předpokladem výrobků s takovými vlastnostmi, jaké lidé očekávají. Jde o mimořádnou odolnost, dlouhou životnost bez ztráty požadovaných vlastností, minimální potřebu údržby, bezpečnost a také dlouhodobě atraktivní vzhled. Tím je myšlena dokonalá imitace dřevěného povrchu. Materiál musí také být příjemný na dotek a musí co nejlépe korespondovat s prostředím, kde se terasa bude nacházet. Vybrat si lze ze škály přirozeně působících odstínů.

WPC terasa okolo bazénu
WPC terasa okolo bazénu

Jednotlivé povrchy se také liší svou povrchovou úpravou. Drážky mohou být různě velké a také finální opracování může být různé (povrchy hladké, pískované anebo broušené). Terasová prkna mohou být navíc plná nebo dutá a je nasnadě, že ta plná nabízí vyšší kvalitu a životnost. Pracuje se s nimi jako se dřevem, ale po nahřátí je můžeme ohýbat. WPC lze brousit, snadno řezat, snadno zavrtáme vruty. Materiál se nekroutí, neláme, nehnije, nenasákne vodu, odolává dřevokaznému hmyzu (neláká jej), netvoří se na něm třísky a štěpy a má oproti dřevu i větší nosnost.

WPC terasa okolo bazénu
WPC terasa okolo bazénu

Terasová prkna z WPC se hodí pro různé venkovní instalace. Na terasy u rodinných domů, okolo bazénů, pod pergoly, do zimních zahrad a skleníků, k výstavbě pěších lávek, ale i nábřežních mol apod. WPC terasy lze dokonce i pokládat na terče, nejen kotvit k dřevoplastovému rámu.

WPC terasa okolo bazénu
WPC terasa okolo bazénu

Mrazuvzdorná dlažba pokládaná na rektifikační terče

Od venkovní dlažby mrazuvzdornost vyloženě vyžadujeme, tedy nenasákavost, což se schopností odolávat mrazu přímo souvisí. Materiál, který nenasákne vodu, nemůže následkem jejího zmrznutí prasknout. Dlažbu tloušťky 20 mm od společnosti ARS SYSTEM můžeme ukládat do štěrku, na pevný podklad, ale i na rektifikační terče. Zatížení tato dlažba snese 46,6 kg/m2 a svým vzhledem vytváří co nejpříjemnější okolí bazénu sladěné s ostatními prvky na pozemku včetně samotného domu, jeho obkladů atd..

Dlažba Kingston, připadáte si jako na písečné pláži
Dlažba Kingston, připadáte si jako na písečné pláži

Kvalitní betonová dlažba může nabídnout dekor různých druhů kamene, ale i dřeva a nebo pálených cihel. Stejně tak si můžeme připadat jako na písečné pláži.

Pokládka této dlažby na rektifikační terče a podložky probíhá na sucho a lze snadno řešit spády. Systém je založen na ucelené řadě výškově stavitelných, jednoduchých a bezpečných podpěr, které se přizpůsobí každému druhu podlahy, respektive materiálům pro terasy. Tento způsob realizace teras odstraňuje problémy s vlhnutím, infiltrací vody, umístěním elektroinstalace a potrubí, přičemž umožňuje jejich rychlou a jednoduchou kontrolu.

Pokládka dlažby na terče a soklová hliníková lišta Progress Profile Prosupport profile N
Pokládka dlažby na terče a soklová hliníková lišta Progress Profile Prosupport profile N

Rektifikační terče

Terče pro suchou pokládku dlažby jsou uzpůsobené pro dokonalé odvádění dešťové vody a pro svou vysokou pevnost jsou ideální i pro větší plochy se silným provozem. Odtok vody je plynulý i za silných přívalových dešťů. Dlažba je pomocí terčů a podložek pokládána přímo na podklad bez potřeby nanášení další podkladní vrstvy betonu nebo lepidla. Je v terčích usazena velice pevně, proto nedochází k bočním pohybům. Terče a podložky se vyrábí z odolného polypropylenu.

Alliq teleskopický terč pod dlažbu 120-220 mm
Alliq teleskopický terč pod dlažbu 120-220 mm

Na rektifikační terče a podložky lze pokládat dlažby teracové, keramické, betonové, ale i jiné terasové systémy. Jednotlivé typy terčů a podložek se liší diametrem, výškovou stavitelností a typem takzvané hlavy. Terče mají pevnou výšku, podložky jsou výškově stavitelné s pevnou anebo samonivelační hlavou. Terče lze navíc snadno upravit pro použití u atik, na krajích a v rozích.

Alliq teleskopický terč pod dlažbu 120-220 mm
Alliq teleskopický terč pod dlažbu 120-220 mm

Dlažba se na terče ukládá tak, že svými rohy sedí vždy na čtvrtině kruhové podložky. Trny na terčích a podložkách přitom zaručují stejnoměrnou spáru mezi dlažbou, dlažba sedí na všech stranách pevně a nehýbe se. Podklad by měl být ideálně bez nerovností a měl by mít dostatečný spád pro odvod vody. Pokládka dlažby na terče a podložky je rychlá a proto i levnější, ušetříme navíc i na podkladních vrstvách. Snadná je i údržba a pokud je to třeba, můžeme dlažbu opět rozebrat a znova položit.

Alliq teleskopický terč pod dlažbu 120-220 mm
Alliq teleskopický terč pod dlažbu 120-220 mm

Soklová lišta a sokl

Důležité je také řešení soklu k dlažbě. Ten můžeme upevnit například pomocí soklové hliníkové lišty Progress Profile Prosupport. Tato zakončovací lišta k terčům je určena pro dlažbu silnou 2 cm, která umožňuje nalepení a instalaci soklového prvku. Lišta kryje hranu vodorovně uložené dlažby na terčích. Lišta se vyrábí z eloxovaného hliníku v barvě šedé a je univerzální pro různé typy teleskopických terčů. Lišta se volně pokládá na terče, poté se zatíží dlažbou, na lištu i na sokl se nanese cementové lepidlo a sokl se následně nalepí. Soklová lišta Prosupport zakrývá pohledovou hranu dlažby uložené vodorovně na terčích. Sokl může být buďto v podobě originálního nosu či lemovky dlažby a nebo jej lze nechat vyrobit u kameníka slepením.

Pokládka dlažby na terče a soklová hliníková lišta Progress Profile Prosupport profile T
Pokládka dlažby na terče a soklová hliníková lišta Progress Profile Prosupport profile T

Společnost ART BAZÉNY je schopna dodat materiál a terasy položit. Pro montáž svépomocí vám dodá větší množství podložek a terčů.