Nová omítka - šaty pro váš dům Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek Díky dnešním prvotřídním materiálům vděčí omítky za svou dlouhověkost. Na trhu je velký výběr omítkových směsí, které se od sebe liší zrnitostí, odstínem, chemickým složením a druhy pro ruční nebo strojní omítání. Podle polohy objektu omítky dělíme na vnitřní a vnější. Od vnitřních omítek očekáváme, že budou hladké a rovné, protože jsou podkladem pro malbu či tapetu. Bezchybná rovnost je žádoucí také z hygienického hlediska, protože na nerovné ploše se snadno zachytává prach.

Obecně se však dá říci, že pro ně platí menší nároky, nežli u omítek vnějších. Měly by však být odolné vůči otěru, snadno omyvatelné, netoxické a měly by umožnit stěnám dýchat. Je též možné použitím speciálních materiálů zajistit tepelně izolační vlastnosti. V interiéru se však od nich především očekává, že budou plnit funkci dekorativní. Díky nim můžeme docílit nejen žádané barevnosti, ale i různé zrnitosti a povrchových reliéfů.

Vnější omítka musí dlouho odolávat nepříznivým vlivům okolí, před kterými chrání zdivo. Při jejím výběru proto požadujte, aby se co nejsnadněji udržovala, aby dokázala tlumit hluk, snížit náklady za vytápění a také aby zdivo ochránila před vlhkostí. Na omítku však nepůsobí pouze povětrnostní vlivy. Například oxid uhličitý v ovzduší na omítku působí dost agresivně.

Můžeme říci, že hladký povrch je vůči těmto vlivům odolnější, protože se na něm nečistoty nemají kde usazovat. Na vnější omítku také nepříznivě působí vlhkost. Může ji zcela zničit působení mrazu, pokud je opakovaně vlhká, protože zmrzlá voda zvětšuje svůj objem a strukturu omítky porušuje. Podklad pro omítku by měl být rovný, pevný, suchý a zbavený nečistot.
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Anděloslav Novotný
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Anděloslav Novotný
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Anděloslav Novotný
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Anděloslav Novotný
Minerální omítky

Minerální omítky se běžně používají pro vnitřní a vnější plochy a také jako vrstva pro konečnou vrstvu zateplovacích systémů montovaných dodatečně. Nanášejí se obvykle strojně, ručně se aplikují pouze na menší plochy. Minerální omítky obsahují pojivo cementovápenný hydrát, zatímco plnivem je kamenivo s odstupňovanou zrnitostí od 1 do 5 mm. Tento druh omítek je výjimečně propustný vodním parám a vodoodpudivý. Omítky se zhotovují hladké nebo strukturované.

Akrylátové omítky

Akrylátové omítky neobsahují cement a vápno, jejich pojivo funguje na bázi vodou ředitelné akrylátové nebo styrenakrylátové disperze. Nanášejí se nástřikem v podobě pryskyřičné pasty. Jejich aplikace se hodí na zateplovací systémy, na beton, sádrokarton nebo jádrovou omítku. Podmínkou však je, že podklad musí být důkladně očištěn. Vtlačením plniva z barevné minerální drtě je možné je využít k dekorativním účelům jako takzvané mozaikové omítky.
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Anděloslav Novotný
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Anděloslav Novotný
Sanační omítky

Problém s  vlhkostí, která proniká do stavby je poměrně častý jev. Zejména v době povodní a záplav jsou tyto omítky aktuální. Vhodné jsou však i pro majitele starších domů, kteří často čelí problému přítomnosti vlhkosti a tím vzniklých plísní a hub. Svým složením jsou tyto omítky určené k zábraně pronikání vody a vlhkosti do konstrukce domu. Kromě toho dokážou zabezpečit vysychání zdiva v případě záplavy. Obsahují totiž velké množství vzduchových pórů, umožňující parám prostoupit ven a zachytit vykrystalizované soli. K běžným přísadám sanačních omítek patří fungicidní přípravky proti růstu plísní, hub a řas.

Tepelně izolační omítky

Tento druh omítek má za úkol zlepšovat tepelně izolační vlastnosti zdiva. Používají se jako jádrová omítka v interiéru a exteriéru. Najdeme je zejména u objektů, kde by zateplovací systém působil rušivě, zejména u historických budov. Na trhu je široká škála typů a barev. Jsou založené na minerálním základu s lehčeným plnivem z expandovaného perlitu nebo granulovaného polystyrenu. Použitím tepelně izolační omítky v  interiéru brání kondenzaci vodních par v konstrukci, čemuž se použitím klasického zateplení nevyhneme.

V současné době trh nabízí neskutečné možnosti řešení, jak obléct dům do nového kabátu. Použitím nejrůznějších kombinací lze dosáhnout zajímavých kompozic. I zde však platí pravidlo, že méně je někdy více.
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Anděloslav Novotný
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Anděloslav Novotný
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Anděloslav Novotný
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Anděloslav Novotný
Zednictví obkladačství Novotný Poslat poptávku