Chcete kvalitní dřevo na stavbu? Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Střešní latě, které dlouho vydrží a prkna, jež se v podlaze nemusí měnit. To je sen každého majitele rodinného domu. Dobrý a kvalitní materiál usnadní práci a ušetří peníze. Pro zákazníka je tedy rozhodující správný výběr dodavatele. Ten by si měl hlídat stav zásob a jejich kvalitu. Kvalitní dodavatel řezivo na přání kupujících také zkrátí a dopraví až na místo určení.

OSB desky a jejich využití

OSB desky se též nazývají kronoply. Jedná se o velmi kvalitní stavební desky ze dřeva s třívrstvými štěpkami. Štěpky ve vrchní a spodní vrstvě jsou uložené podélně. Prostřední vrstva, tvořící jádro OSB desky, je umístěna příčně, tedy kolmo k oběma krajním vrstvám.

Laminované vrstvy OSB desky se při konstatntní teplotě spojí vodovzdornou pryskyřicí a vzniká tak mimořádně kvalitní materiál, odolný i proti vlhkosti. OSB desky nemají suky a kazy, které by pevnost dřeva mohly oslabit. To je oproti klasickým přírodním materiálům jejich velká přednost. OSB desky jsou proto pevné a odolávají i silným nárazům a vibracím.

Praktické využití těchto desek je velmi široké. Hodí se pro stavby ze dřeva, sendvičové panely, nové konstrukce i rekonstrukce. Stavebníci je používají i pro bednění nebo provizorní oplocení staveniště. Jejich velkou předností jsou rovněž zdravotní nezávadnost a dobré izolační vlastnosti. OSB desky se snadno řežou a natírají a snadno se do nich i vrtá.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Fošny vhodné i pro výstavbu altánů

Fošny se vyrábějí především podélným rozřezáním dřevěného výřezu kulatiny. Vyrábějí se hlavně z dřeva jehličnanů, smrku a borovice.

Stavební fošny jsou vhodné pro podbíjení stropů a střech, stavbu pergol i altánů, konstrukce zárubní a jiné. Na přání zákazníka se fošny natřou ochranným nátěrem nebo impregnací.

A co je pro fošny důležité z hlediska kvality? Musí být vyrobené z kvalitního a silného dřeva a vyhovět dočasným i trvalým konstrukcím. Fošny bývají k dispozici ve čtyřech tloušťkách, od 30 do 60 milimetrů.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Smrková prkna a kratiny

Stavební prkna se vyrábějí hlavně ze smrků, kulatina se přitom rozřeže podélně. Prkna bývají dlouhá dva až pět metrů a pokud se vyrobí ze středu kulatiny, nazývají se středová. Prkna z boků kulatiny se jmenují boční a šířku mohou mít různou. Na stavbách se používají převážně prkna boční.

Klasická prkna se používají na záklopy, dřevěná zábradlí, podlahy a podobně. Levnější prkna kratší než dva metry mají název kratiny a jsou vhodné pro bednění a palety.

Solidní dodavatel pak prkna řezaná na míru dle přání zákazníka nabídne levněji než některé hobbymarkety. Nejžádanější rozměry bočních a středových prken jsou trvale na skladě a jejich dodávka je rychlá. Zákazníci si je mohou nakoupit prakticky v jakémkoli množství.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Hoblovaná prkna a střešní latě

Surovinou pro přesně hoblovaná prkna nebo též plotovky jsou kvalitní smrk a borovice. Precizně jsou zhoblovaná ze všech čtyř stran a mají standardní délky 4 a 5 metrů. Na přání zákazníků je ale hoblovaná prkna možné zkrátit na požadovanou délku. Použít je můžeme na obklady fasád, výplně plotů, realizaci podlahy, nebo výrobu stolků či laviček.

Střešní latě jsou žádaným materiálem pro stavby a rekonstrukce libovolných střech. Vyrábí se ze zdravého a silného dřeva a mají proto velmi dlouhou životnost. Renomované společnosti se vyznačují širokou nabídkou mořených i nemořených střešních latí a na přání je lze i impregnovat.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.
Foto: Elkom P.P.