Úspory jsou dnes jedním z hlavních témat snad ve všech oblastech, zdroje světla nevyjímaje. Nejrozšířenější jsou úsporné žárovky, na trhu se však objevila další ekonomická řešení. V první řadě jsou to nejúspornější LED žárovky, ale i další ekologická řešení, která využijeme i bez elektrické sítě. Znáte dynamové nebo solární svítilny?

Výdaje za osvětlení tvoří až jednu desetinu nákladů domácnosti za spotřebu elektrické energie. A právě to je pádný argument pro výměnu klasických žárovek za úsporné světelné zdroje. Hojně se využívá technologie LED žárovek, které mají ze všech zdrojů světla nejúspornější provoz a nejdelší životnost. Tomu ale odpovídá i vysoká pořizovací cena. Vybírat si můžeme mezi klasickým osvětlením různých podob a rozměrů, či přenosnými a kapesními svítilnami, které by neměly chybět v žádné domácnosti. V zahraničí už bylo navíc úspěšně testováno třeba i veřejné osvětlení s LED žárovkami.

LED – úsporné, ale také praktické

S LED diodami dosáhneme největších úspor tam, kde se často svítí dlouhodobě. Na rozdíl od klasické žárovky nedochází k uvolňování velkého množství tepla a s nižšími teplotami se pojí i nižší ztráty. Díky vysoké účinnosti a dlouhé životnosti pak dosáhneme úspor a brzké návratnosti vstupní investice. Pro LED technologii hovoří také výrazně delší životnost. Účinnost LED žárovek se pohybuje kolem desetinásobku hodnot klasické žárovky, životnost diod předčí žárovku dokonce stonásobně.

Další předností LED zdrojů světla je i vysoká mechanická odolnost, se kterou se pojí také bezpečnost. V porovnání se žárovkami se diody nerozbijí na mnoho ostrých střepů a díky nízké povrchové teplotě se o ně ani nespálíme.
Foto: PEMAČAS, LED svítilny
Foto: PEMAČAS, LED svítilny
S LED žárovkami můžeme bez problémů využít i regulátory osvětlení, takzvané stmívače, protože barva světla se při snižování jeho intenzity nemění a nedochází tak ke zkreslení. Nemusíme investovat do speciálních zařízení a zároveň získáme ideální osvětlení.

LED technologii můžeme využít jak pro hlavní osvětlení místnosti, tak pro praktická svítidla stolní, svítidla notebooková, dotyková svítidla, osvětlení skříní, schodišť a jiné. Tato bezpečná a luxusní varianta osvětlení žárovku nedokáže předčit pouze ve vstupní investici, která je o něco vyšší, ale několikanásobně se vyplatí. Pokud jste již nahradili klasické žárovky běžnými úsporkami, pak i vám mají LED zdroje světla co nabídnout. Jsou totiž ještě úspornější a účinnější.

Moderní úsporné svítilny

S využitím obnovitelných zdrojů energie se setkáme u solárních a dynamových svítilen. Jejich použití je jednoduché, praktický design doplňuje nízká hmotnost a hlavně vysoká účinnost.
Foto: PEMAČAS, solární LED svítilny
Foto: PEMAČAS, solární LED svítilny
Solární svítilny

Solární svítilny využijeme na výletě, při kempování, na dovolené i na své zahradě. Jsou použitelné prakticky kdekoli, aniž bychom byli závislí na dostupnosti elektrické sítě nebo na věčně se vybíjejících bateriích. Baterie nemusíme nabíjet ani měnit, protože pro efektivní nabití svítilny využíváme solární energii. Existuje více typů solárních svítilen s různou účinností. Běžná svítilna bude po nabití svítit několik hodin. V kombinaci s LED zdrojem světla pak dobu svícení maximalizujeme.

Dynamové svítilny

I v dynamových svítilnách najdeme zasazené LED žárovky. Od běžných svítilen se dynamové liší speciální kličkou, kterou manuálně otáčíme. Princip dynama známe například u jízdních kol. Šlapeme na pedál a tím poháníme dynamo, které nám rozsvítí žárovky osvětlení našeho bicyklu. U dynamové svítilny točíme jednu minutu kličkou a svítilna nám bude svítit celých třicet minut. Opět se nemusíme starat o žádné nabíjení a vyměňování baterií.
Foto: PEMAČAS, dynamové LED svítilny
Foto: PEMAČAS, dynamové LED svítilny
Petr Malý
Poslat poptávku