Parkety stále patří k oblíbeným podlahovým krytinám. Jejich majitelé většinou dobře vědí, že tato investice je spolehlivá a především perspektivní. Mnozí se k problematice podlahových parket dostanou při rekonstrukci bytu či domu, kdy obnova parket představuje dostupnou a přitom atraktivní variantu. Co je při výběru parket důležité a jaké možnosti tento typ podlahy přináší?

Na prvním místě mezi přednostmi parket bychom měli zmínit možnost jejich renovace. Kromě finanční dostupnosti a velkého výběru barev, typů a možnosti vzorů oceníme také vhodnost parket pro alergiky. Dřevo jakožto přírodní materiál sice pracuje a dýchá i pod vrstvou povrchové úpravy lakem či olejem, ale při dobře provedené pokládce se jakýchkoli změn nežádoucím směrem nemusíme bát.

Jediné, na co je třeba dávat pozor, je udržování vhodných podmínek: nevhodná je jak přílišná vlhkost, tak příliš velké sucho. Optimální vlhkost vzduchu pro parkety se pohybuje kolem 50%. V případě přílišné vlhkosti by se parkety mohly zvedat, v příliš suchém prostředí se vytváří spáry. Abychom koupili parkety odpovídající kvality, měli bychom vyžadovat protokol o vlhkosti parket.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Jak správně vybrat parkety

Při výběru parket je důležité prostředí pro pokládku a vlhkost místnosti. Parkety bychom měli dovézt do suchého prostředí a i dále je udržovat v ideální vlhkosti. Pokud budeme zřizovat podlahové topení, budeme vybírat ze slabších parket nebo z takzvaných parket vrstvených: doporučuje se volit dvouvrstvé či třívrstvé parkety. V nabídce vlysů pro podlahové vytápění volíme 15 mm, běžně vybíráme z vlysů 21 až 22 mm. Spolehlivou klasikou jsou dubové vlysy, které se výborně hodí do našich podmínek.

Estetika

Vzorů jak uložit parkety existuje opravdu mnoho, máme dokonce možnost vytvořit si vlastní představu a nechat si podlahu zpracovat na zakázku zcela originálně. V poslední době se také hojně využívá možnost kombinace více druhů dřeva. Na výběr máme i z exotických druhů a k nejstálejším z nich patří merbau. Různá dřeva nabízí různé odstíny barev, ale velký výběr přináší také speciální tóny laků. Časem bychom měli počítat s tmavnutím dřeva.

V domácnostech se využívají tabulové mozaiky nebo kantovcové parkety (kantovky) čili pásky. Zámecké parkety se hodí do větších prostorů, kde mají možnost krásně vyniknout.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Jak správně připravit podklad parket?

Podklad parketové podlahy musí být suchý a rovný, takže se vyplatí investovat do kvalitní stěrky. V současnosti se nejčastěji pokládá na anhydritový podklad. Parkety nelze pokládat na nepevný podklad například prohýbající se podlahy, nelze je ale aplikovat ani v příliš suchém či příliš vlhkém prostředí.

Renovace – výhoda číslo jedna

Nové dubové parkety jsou asi čtyřikrát dražší než zrenovované parkety. Samozřejmě záleží na jakosti zvolených parket. Do renovace se můžeme pustit také svépomocí a půjčit si brusku na parkety. Většinou se ale tato varianta v konečném výsledku nevyplácí.

Tmelení parket se provádí vždy u nových parket, u starších parket jej využijeme jen tehdy, pokud se parkety nehýbou. Cena tmelení tvoří asi 20% celkové ceny renovace parket.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Výběr laku a oleje

Při výběru laku bychom měli investovat do kvalitnějších výrobků, které nám ušetří čas i peníze za předčasnou renovaci parket. Podle typu laku lze vybírat ze dvou kategorií: bytové a zátěžové laky, které jsou určené pro náročnější podmínky tělocvičen či kanceláří.

Pokud uvažujeme nad volbou laku či oleje, pak se laky doporučují do bytů a olej do specifických prostředí (třeba restaurací). V poslední době se vyrábí také tvrdý voskový olej s přednostmi laku, který se výborně hodí i do bytů.

Jako další péči bychom měli nanášet polishe na laky či doplňovací oleje a speciální mýdla. Vždy se vyplatí zeptat se na doporučení realizační firmy.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Jiří Procházka - renovace a pokládka parketových podlah Poslat poptávku