Nižší potřeba elektřiny ve špičce má vést k její nižší ceně (Ilustrační foto: Thomas Kelley/Unsplash) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Od 1. prosince 2022 až do konce března 2023 platí opatření EU o povinném omezení využívání elektřiny v částech dne s nejvyšší spotřebou. Jeho cílem je snížit spotřebu elektřiny ve špičce a tím i její cenu. 

Budou nám bruselští byrokraté doma kontrolovat spotřebu elektřiny? Ne

Hned na začátku je třeba zdůraznit jednu věc: není třeba se bát, že vám někdo bude kontrolovat spotřebu a vypínat spotřebiče. Nepočítá se s tím ani u podniků, natož u jednotlivých domácností.

Česká republika chce totiž úspor energie dosáhnout kombinací různých faktorů a opatření, jako například dobrovolné úspory energie ve špičkových hodinách, pokles spotřeby v důsledku nezastropování celkové spotřeby u podnikatelů, úsporami kvůli růstu cen energií, kampaně na energetické úspory a podobně. 

Jinými slovy, snížení by mělo být do jisté míry dobrovolné, pokud tedy dobrovolností myslíme nutnost se uskrovnit kvůli současným cenám energií.

Cílem je omezit spotřebu plynu v plynových elektrárnách (Ilustrační foto: Shutterstock)
Cílem je omezit spotřebu plynu v plynových elektrárnách (Ilustrační foto: Shutterstock)

Jaké jsou časy špičky, kdy máme omezit spotřebu elektřiny?

AKTUALIZOVÁNO: Pro březen 2023 stanovil Energetický regulační úřad tři hodinová pásma ve všední dny a jednu hodinu o víkendech. Pro následující měsíce se může doporučení změnit.

Hodiny představující dobu špičky - březen 2023:

Pracovní dny07:00 - 10:00
Sobota10:00 - 11:00
Neděle19:00 - 20:00

Co můžeme udělat, abychom snížili spotřebu elektřiny ve špičce?

Přestože největší břímě úspor leží na velkých průmyslových podnicích, i domácnosti mohou svou spotřebu rozložit. 

Můžete například využít funkci odloženého startu u myčky nádobí, pračky nebo sušičky prádla. Stačí nastavit čas startu na dobu mimo uvedené hodiny špičky. V dané hodiny můžete také omezit či dočasně vypnout například elektrický ohřev vody nebo přímotopy nebo odložit práci se žehličkou prádla, vysavačem nebo s výkonným elektrickým nářadím. 

Pro informaci: Ideální doba odběru je mezi 20 hodinou večerní a šestou hodinou ranní, kdy je v síti elektřiny přebytek. To ale není samozřejmě úplně reálné.

Průběh spotřeby elektřiny v průběhu dne pro den ročního maxima a minima (Zdroj: ROČNÍ ZPRÁVA O PROVOZU ELEKTRIZAČNÍ SOUSTAVY ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2021)
Průběh spotřeby elektřiny v průběhu dne pro den ročního maxima a minima (Zdroj: ROČNÍ ZPRÁVA O PROVOZU ELEKTRIZAČNÍ SOUSTAVY ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2021)

Proč je tak důležité zploštit špičku spotřeby elektřiny?

EU o povinných úsporách ve spotřebě energií ve špičce rozhodla ve snaze minimalizovat využívání drahé výroby z plynu. Státy EU se dohodly, že spotřebu elektřiny ve špičce sníží o pět procent.

Přečtěte si více o tom, jak souvisí spotřeba plynu s výrobou elektřiny.

Zdroj: ČTK, ERÚ