Fukar na listí (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Podzim protentokrát přišel s nečekanou razancí, takže nám na úklidové práce před zimou mnoho času neponechal. I proto možná doceníte trochu profesionální moderní techniky. Pokud tedy náhodou fandíte sběru a přerovnávání spadaného listí, se kterým vám fukary a vysavače mohou pomoci. Jaké ale vybrat?

Nejprve trocha nezbytné kritiky: vlhké listí opadané ze stromů a vršící se na zemi sice může pěkně klouzat, někdy vypadá trochu nevábně, ale k podzimu prostě patří. Snažit se to změnit je stejně marné, jako usilovat o změnu ročního období. Větru a dešti, stejně jako padajícím listům, neporučíme. Ano, spadané a neshrabané listí může neblaze působit na kvalitu udržovaného trávníku. Tedy, pokud je jen v řídké a nestejně vysoké vrstvě. Jinak totiž trávník a půdu pod ním chrání. Brání promrzání, je to izolační vrstva. Která navíc půdu přirozeně obohacuje. A zapomínat bychom neměli ani na to, že listí slouží jako úkryt pro řadu živočichů, kteří se do něj před zimou stahují. Vyčistit půdu až na holý povrch a zbavit ji peřiny opadaného listí tak není zrovna „bio“ či „eko“.

Listí funguje v přírodě jako přirozená ochrana, tepelná izolace (Foto: Shutterstock)
Listí funguje v přírodě jako přirozená ochrana, tepelná izolace (Foto: Shutterstock)

Kupujte, než je zakážou?

Druhou věcí je nastavení společnosti. Která sice upraveným a učesaným podzimním trávníkům bez listí fandí, ale ne už tak fukarům a vysavačům. Na západ od našich hranic se už dočkaly výrazné kritiky a četných omezení. Obtěžují prý hlukem, hubí zimující hmyz, a ty motorové znečišťují ovzduší – prý podobně jako jednostopé motocykly. Takže třeba v Německu, Dánsku anebo Švédsku už je ne všude a vždy smíte v zastavěných oblastech, na svých předzahrádkách, volně používat. Ano, naši západní sousedé tu eko-politiku občas umí pořádně přeexponovat, ale nikdo neříká, že se podobného zákazu na regionální úrovni u nás také časem nedobereme. Z těchto bodů méně či více oprávněné kritiky se dá ale vytěžit cenný potenciál pro ideální volbu toho správného stroje pro vás.

Fukar na listí (Foto: Shutterstock)
Fukar na listí (Foto: Shutterstock)

Fukar, vysavač, drtič

A teď ty klady: s fukarem je docela zábava. Pomocí silného proudu větru můžete převívat listí a někdy i shrabanou trávu do hromádek anebo ve vlnách, klidně až na sousedovu zahradu. To je ale v zásadě všechno, co kromě nezbytného rámusu dokáží. Je to jenom dražší alternativa za hrábě, s tím, že s ní můžete slušně a bez námahy ofukovat i listí ze stromů. Zázrak to ale není. Praktické výhody o pořádný krok dál posouvají vysavače listí. Ty opad nasávají do sběrných košů, vaků a pytlů. To už je pořádná porce elegance rychlého čištění a podzimního úklidu. Protože lidská lenost nezná mezí, ani tady se pokrok s nezastavil. Takže dnes vysavače listí umí nasáté listí i drtit (mechanicky, síty, čelistmi) na jemnější frakci. A to už je naprostá dokonalost. Sníží se vám 5x-20x objem organického opadu/odpadu.

Fukar na listí (Foto: Shutterstock)
Fukar na listí (Foto: Shutterstock)
Vysavač na listí (Foto: Shutterstock)
Vysavač na listí (Foto: Shutterstock)

Je jich vůbec třeba?

Nadrcené listí můžete lépe kompostovat, využít jako mulč, anebo pokud držíte palce přírodnímu hnojení, ponechat k zapravení do půdy přímo na poklizené ploše. Stroj, který jako pomocníka na zahradu hledáte, by v ideálu měl zvládat všechny tyto popisované funkce. S tím, že by vždy měl být vybaven regulací výkonu. To abyste tím větrem z hor nečistili kromě listí z trávníku i zahradní nábytek z verandy. Než ale vyrazíte do obchodu s tím, že si koupíte tu nejdražší mašinu na trhu (cenové rozmezí je volně nastaveno od 600+ do 15 000+ Kč,-) vezměte prosím nejprve do úvahy logiku věci. Máte vůbec vysavač anebo fukar listí zapotřebí? V první řadě totiž jde o rozlohu vaší zahrady a množství listí, se kterým se každoročně na podzim potýkáte.

Jestli svou zahradu můžete charakterizovat v dimenzi 100 metrů čtverečních, jeden ořešák, bříza a okrasný keřík – nepotřebujete na pomoc techniku. Fukary a vysavače, byť to jejich prodejci neslyší rádi, dávají provozně smysl jen tam, kde je listí opravdu hodně. Na velkých zahradách s parkovou zelení mnoha listnatých stromů, v sadech, kde opravdu mohou za vynaložené peníze solidně ušetřit váš čas. Jsou to ale vaše vlastní peníze (a marnotratnost). Na druhé straně, možná potřebujete vyčistit od listí nejen zahradu za domem, ale i na chatě a na dalších pozemcích. Tam už se výhody uspořeného času nastřádají. Pokud ale jdete do dílny pro fukar jednou ročně, nejspíš nepotřebujete žádný.

Chytré fukary a vysavače nepomohou jen od listí

Efektivní využití fukarů a vysavačů můžete posunout na vyšší úroveň tím, že jim přidělíte více práce. S menšími příručními stroji se dají čistit okapy, větší se dají využít i ke sběru odpadků – s vypnutým drtičem, samozřejmě. S některými modely můžete sbírat (a drtit) i větvě. A najdou se i takové, se kterými můžete odklízet sníh. Pokud tedy vybíráte fukar/vysavač, koukejte i na dostupné příslušenství. Jeho variabilita a modifikovatelnost otevírá další možnosti využití. Chytrákům, kteří vám chtějí prodat „levné“ fukary a vysavače, ke kterým si musíte extra dokoupit trubice, vaky, dobíječky, popruhy a sluchátka raději nechte hladovět.

Zajímat by vás v první řadě měla šíře nasávací trubice (kvůli možnému ucpávání nižších průměrů), její odnímatelnost a možné funkční doplňky, celkové materiálové provedení. Se kterým neodlučně souvisí váha. Plast je sice lehoučký, ale křehký. A pokud se ulomením nějakého výčnělku, páčky či úchytu znehodnotí celý stroj, neušetřili jste. Váha hraje roli tam, kde počítáte s delší prací a větším objemem listí. Fukary a vysavače vám mají pomáhat, ne z vás dělat kulturistu s bolavými zády. Počítejte také s váhou sesbíraného listí ve vaku. To mokré se pronese.

Vysavač i fukar nám pomohou s mnohým odpadem, nejen s listím (Foto: Shutterstock)
Vysavač i fukar nám pomohou s mnohým odpadem, nejen s listím (Foto: Shutterstock)

Co to žere?

Otázka toho, co je onou hnací silou fukaru/vysavače, bude zásadní. Pro výkon/příkon, výdrž, objem práce. A třeba i hlučnost. Elektrické motory jsou totiž o poznání tišší, ale nepatří k nejsilnějším. Elektrické fukary s pevným připojením do zásuvky bychom dnes ale raději měli ponechat tam, kam patří. Minulosti. To bateriové aku-modely jsou o poznání lepší. Mobilnější, pohotovější. Jen škoda, že tak dlouho nevydrží. V závislosti na velikosti vaší zahrady a množství listí asi 30-90 minut. Pokud to úplně stačí, jsou dobrou a plně dostačující volbou. A patří k těm „eko“ výrobkům, které snad jen tak někdo hned nezakáže. Nenechte se ošálit údajem o vysokém příkonu, nenese faktickou informaci o tom, jak bude stroj fungovat. Kdo ale vyhledává výkon a výdrž současně, měl by se poohlédnout kvalitní motorové jednotce.

Fukar na listí (Foto: Shutterstock)
Fukar na listí (Foto: Shutterstock)

Vnitřní provedení je zásadní

Zajímat vás bude minimální/maximální rychlost proudění větru (metrech a sekundách, kilometrech a hodinách). Údaje o tom, kolik metrů čtverečních utáhne stroj za hodinu, berte čistě jako orientační marketing. Nemá výpovědní hodnotu, zajímá vás síla. Funkční minimum pro ne zrovna suché listí, se kterým si lehce pohrává i slabý větřík, je 200 km/h a více. Opravdu silné stroje vytáhnou i 350+ (400) km/h. To už je trochu divočina. Pozor si dejte i na finty, při kterých se slabší výkon stroje maskuje užším průměrem trubice vysavače/fukaru, který pak působí silněji. Podobně se pak může reálný výkon maskovat údajem o sacím výkonu v litrech. Profíci se umí fukaru/vysavači podívat do střev, takže už dobře vědí, že zásadní význam má materiálové provedení ventilátoru. To, že se v kovové kastli stroje skrývají laciné plastové vrtulky, je pochopitelně problém.

Fukar na listí (Foto: Shutterstock)
Fukar na listí (Foto: Shutterstock)

Kompromisy, které nemusí bolet

Zatím bohužel platí, že laciný a současně kvalitní fukar/vysavač existuje jen ve fantazii. Volba se proto většinou vede mezi vyvážením požadavku na efektivní úklid listí ze zahrady a pořizovací cenou, lepší stroje většinou pořizujete nad limit vlastního efektivního provozu. Kupujete tedy většinou ty dostačující anebo lepší. Menší zahrada vystačí i s menším výkonem stroje, s rozlohou uklízené plochy narůstá poptávka po silnějších. U těch rozhoduje kvalita materiálového provedení, nejen krytu ale i uvnitř (například drtící mechanismus alespoň z hliníku), univerzálnost použití.

Hodí se také zvážit hlasitost provozu, (myslete na sousedy, zvlášť jestli bydlíte vedle domova důchodců) snadná manipulace (co kdyby chtěla na listí vyrazit manželka), ergonomické držení (pracovat hodinu s neovladatelnou bestií je utrpení) a skladnost (pokud je to jen podzimní práce).

Volba vhodného fukaru/vysavače na listí se zatím rodí z kompromisů. Naštěstí je díky komerční nabídce z čeho vybírat, a vyvážit tak požadavky co nejblíže k optimu.

Tradiční hrabání listí (Foto: Shutterstock)
Tradiční hrabání listí (Foto: Shutterstock)