Plánujete výstavbu rodinného domu a nemůžete se rozhodnout, zda investovat do podsklepení či nikoliv? Zvažujete-li pouze finanční náklady, pak pravděpodobně zvolíte variantu bez sklepa. Vyplatí se ovšem zvážit toto rozhodnutí i z jiného úhlu pohledu. Velice nepříjemné musí být konstatování: „Kdybych stavěl ještě jednou, tak bych …“ v momentě, kdy máte svůj dům postavený.


Zásadní výhodou podsklepení je prostor, který získáte stavbou sklepa bez dalších nákladů na pořízení pozemku. Při vynaložení zhruba 10 – 15 % nákladů navíc získáte větší užitnou plochu, kterou nemusíte využít pouze pro uskladnění zavařenin, potravin či zahradního nábytku (i když sklepní klima je pro dlouhodobé uskladnění potravin ideální). Lze jej využít i jako prádelnu, saunu či posilovnu.
Investice do sklepa vám uspoří následné výdaje za izolaci, zateplení i vytápění domu, protože sklep je izolační vrstvou mezi zemí a přízemím domu.

Jakékoli rozsáhlejší výkopové zemní práce (což budování sklepa vyžaduje) stavbu zdrží, takže se zvyšuje časová náročnost. Tyto práce jsou poměrně i finančně náročné, 1m3 vyjde zhruba na pět tisíc korun.
Další nevýhodou je prosakování spodních vod a obavy z agresivity spodní vody.

Řeší něco částečné podsklepení?
Kvůli vysoké ceně suterénu se někteří lidé rozhodnou udělat sklep jen pod částí domu. Toto řešení se však nepovažuje za šťastné a to z důvodu možných statických problémů. Hrozí praskání domu, protože jejich části mají rozdílný podklad. Při variantě částečného podsklepení nedojde k výrazné finanční úspoře, jako když se rozhodneme dům podsklepit celý.

Nutná hydroizolace
Příčinou nechuti realizovat sklepní prostory jsou obavy ze spodních vod. Vysoká hladina spodní vody může značně prodražit nebo zcela znemožnit podsklepení domu. V případě, že by podlaha sklepa měla být pod úrovní spodní vody, je ve vlastním zájmu od jeho realizace ustoupit. Důvod je prostý – ani moderní izolace v těchto případech příliš nepomohou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Používají se tři hlavní způsoby provedení izolace:
  • vodostavební beton - používá se pro ucpávky vodních průsaků, výhodou je jednoduchá aplikace a odolnost proti vysokým tlakům
  • hydroizolace lepenkovými pásy nebo plastovou fólií
  • speciální nátěry - používají se u betonových zdí
Izolaci je nutno chránit proti poškození zeminou. Nejběžnější způsob je přizdívka plnými cihlami, lze také použít „nopovou“ plastovou fólii. Doporučuje se provedení dvojité izolace. Pokud se pro podsklepení domu rozhodnete, není na místě na hydroizolaci šetřit. To by se vám nemuselo vyplatit!

Z čeho sklep postavit?
Ideálním materiálem k jeho stavbě jsou cihly (tedy pálená hlína), které dokáží ve sklepě udržet potřebný chlad a sucho, čímž značně eliminují vznik plesnivého zápachu v jeho prostorách.

Stále jste na vážkách?
V rozhodování, zda si sklep pořídit, či od jeho budování ustoupit, vám také může pomoci jeho potencionální prodejní cena. Ceny podsklepených domů se pohybují zhruba o 10 – 20 % výše. Pokud nebudete topit ušlechtilými palivy, musíte někde uskladnit dřevo či uhlí. Ideálním místem je sklep – a to nejen k uskladnění paliva, ale i umístění topné jednotky. Pro někoho může být sklep ideálním místem pro vybudování vysněného vinného sklípku. Tíha argumentů je veliká a rozhodnutí je zásadní. Nakolik by pro vás mohl být sklep přínosem či naopak, je nutné důkladně zvážit. Dodatečně ho totiž nelze dostavět. Tak vám přejeme správné rozhodnutí …