Pokládka venkovní dlažby začíná výkopem Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Všude, kde má vzniknout rovná zpevněná plocha, budeme potřebovat služby zručného bagristy. Doporučuje se odtěžit až 100 cm materiálu do hloubky, pokud půjde o silně zatíženou pojezdovou plochu (u pochozích ploch stačí cca 30 cm). Poté přichází na řadu zhutnění podloží. Nejprve je ale naplánován vhodný termín pro skrývkové (zeminu uložíme zvlášť) a výkopové práce (vytěženou hlušinu odstraníme z pozemku). Především je třeba vyhnout se deštivým dnům, které by mohly výsledek práce znehodnotit.

Při menším plánovaném zatížení, například pouze osobními auty, je možné při takzvané skrývce slevit na výšku 60 cm (u pochozích ploch, např. zahradních pěšin, pak až na 30 cm. Týká se to například příjezdové cesty ke garáži u rodinného domu, garážového stání apod.

Na dostatečně zhutnělou plochu se pokládá jako spodní vrstva štěrk a pak následují další vrstvy. Jako poslední se použije štěrk s nejjemnější strukturou. Po důkladném utužení se může začít s betonováním, častěji však s násypem lože pro pokládku dlažby.

Správný sklon je důležitý

Na pozemku se musí vytvořit dostatečný spád, aby voda plynule odtékala a v nejníže položené části pozemku vnikala do drenážní roury napojené například na trativod. U plochy ve vnitřním prostředí (garáže, stodoly, skladovací prostory atp.) nám starosti s drenážováním odpadají. Ale pokud např. u garáže u rodinného domu, která je pod úrovní silnice, hrozí zatékání vody pod vraty, sklon podlahy je tomu třeba uzpůsobit. Vodu pak může zachycovat takzvaný dren u vjezdu.
Příprava terénu pro pokládku dlažby
Příprava terénu pro pokládku dlažby
Kamenná dlažba (velké dlažební kostky)
Kamenná dlažba (velké dlažební kostky)
Kamenná dlažba vysypávaná štěrkem
Kamenná dlažba vysypávaná štěrkem
Dlážděný zahradní chodník
Dlážděný zahradní chodník
Zámková dlažba
Zámková dlažba

Pochozí plochy

U chodníků bude mít bagrista méně práce. Obvykle postačí odtěžit 30 cm zeminy. Další postup je podobný, jen štěrk se použije jemnější. Jde-li o chodník se zámkovou dlažbou, vrstva štěrku má mít v utuženém stavu tloušťku mezi 100 a 150 mm. Na ni se volně rozhrne ještě jemnější materiál (vytvoří se lože) a může se začít s kladením jednotlivých dílců.

S čím mohou pomoci

Bagrování, zemní a výkopové práce a další činnosti vyžadující těžkou či lehčí (minibagr) techniku nabízí odborné firmy. Jejich profesionálních služeb můžete využít při skrývkách orničních i hlubších vrstev zeminy před zahájením stavby, při revitalizacích rybníků a jiných nádrží, hloubení jámy pro septik nebo čističku odpadních vod, prohlubování a čištění stok. Bagry a další stroje se uplatní také při demolicích, budování či likvidaci skládky, na vodohospodářských stavbách, při mýcení v lese a při jakýchkoli úpravách terénu. U parků a zahrad může jít také o hloubení jezírek či prostoru pro bazén.

Zdroj: Bořivoj Rotek

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Pokládka zámkové dlažby
Pokládka zámkové dlažby
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zatravňovací zámková dlažba
Zatravňovací zámková dlažba
Dlažba podél domu
Dlažba podél domu