Poslední čas pro zahradu Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Nejprve ostříháme keře a odstraníme odkvetlé části rostlin. Pokud nemáte žádné zkušenosti se stříháním keřů a stromů, obraťte se na odbornou pomoc. Není jednoduché ostříhat keře správně. V případě, že je ostříháte jinak, může se vám stát, že v tomto roce už nepokvetou. Naopak zkušení zahradníci dovedou ostříhat keře tak, že pokvetou více a výrazněji.

Po ostříhání keřů a stromů doplníme do zahrady mulčovací kůru. Poté přijde na řadu trávník. Trávník potřebuje provzdušnit a odstranit suchou a odumřelou trávu. Nejsnadnější je použít vertikulátor. Ale při použití tohoto stroje musíte dávat pozor na zavlažovací systém. Nože by mohli poškodit výsuvné zavlažovače.

V další fázi zbývá trávník pohnojit a případně dosít. Hnojíme speciálním hnojivem na trávník. Na jaře je vhodné použít ledek amonný s vápencem. Zvýší rychlost růstu a probudí rychleji trávník po zimě.

Poslední etapa práce je hnojení keřů. Použijeme celerit nebo přímo hnojivo na keře ze specializovaných prodejen. V případě, že zahradu ještě hotovou nemáte, je nejvyšší čas přemýšlet, co s ní. Buď si můžete objednat celkovou zahradu na klíč (včetně projektu od firmy) nebo si ji založit sami. V každém případě je třeba mít představu, jak by měla zahrada vypadat a k čemu by měla sloužit. Pokud nemáte žádnou představu, doporučuji vám požádat o radu zahradního architekta.

Jak založit zahradu

Vaše zahrada může být okrasná nebo užitková. V dnešní době si lidé zakládají spíše okrasné zahrady, na kterých si mohou dopřát odpočinek a relaxaci. Důležitá je vaše konečná představa vzhledu zahrady. Pokud nemáte vlastní představu, můžete čerpat inspiraci z okolních zahrad. Když už máte jasno, můžete začít se samotou realizací.

Základem realizace zahrady je kvalitně připravený terén a to ať už z hlediska výškových, tak po stránce kvality podloží. V žádném případě by jsme neměli opomenout srážky, které nám zapříčiní stání vody na zahradě. Vždy je lepší být na tuto situaci připraveni. Je jednodušší trávník a rostliny zalít, než je odvodňovat.

Dalším bodem přípravy terénu je zemina. Měla by být kvalitní nikoliv jílovitá. Pro trávník postačí vrstva 10 cm, pro rostliny je třeba mít vrstvu vyšší. Záleží na druhu rostlin. Například pro trvalky postačí 20 cm, pro keře a stromy do 2 metrů výšky asi tak 50 cm a pro vzrostlejší dřeviny alespoň 80 cm zeminy. V takto připravené zahradě by měly rostliny růst bez větších problémů.
Foto Hajný- zahradnické práce
Foto Hajný- zahradnické práce
Když máme zahradu připravenou, můžeme se pustit do vlastní realizace zahrady. Nejprve zasadíme veškeré stromy, keře, trvalky a jiné dřeviny. Poté je zasypeme mulčovací borkou ve vrstvě 10 cm. Borka nám pomáhá s odplevelením, ale hlavní její funkcí je nevysychání rostliny.

Nyní si můžeme vybrat za dvou možností- trávníkový koberec nebo zasít trávník. Jednodušší variantou je položit předpěstovaný trávníkový koberec, který je poměrně drahý, ale zase máte trávník hotový ze dne na den. V druhém případě si můžete trávník založit osetím. Z plochy trávníku nejprve vyberte kameny a potom ji urovnejte hráběmi. Do takto připravené plochy můžete zasít travní semeno.
Foto Hajný- zahradnické práce
Foto Hajný- zahradnické práce
Nejčastěji používaná travina je hřišťová a parková směs. Hřišťová je více odolná vůči sešlapání, parková snese více stínu. Když máte trávník osetý, je třeba semeno zahrabat hráběmi a uválcovat těžkým válcem. Pokud by jste tyto práce neprovedly, je menší procento klíčivosti semene trávníku, protože travina potřebuje velký kontakt se zeminou.

V této fázi máte zahradu hotovou a zbývá už jen zalévat. Trávník by měl začít růst asi tak za 10-14 dní. První sekání provádíme po měsíci. Po každém sekání nám tráva houstne, takže nemusíme zbytečně hned dosévat travinu, když se nám po 14 dnech zdá, že je jí tam málo.

V případě, že si sami na realizaci zahrady netroufáte, můžete využít služeb zahradnických firem. Nabídnou Vám vše od samotného návrhu zahrady přes realizaci, až po záruku na stromy, keře a svou práci. Tak proč se zbytečně starat, když můžete mít krásnou zahradu bez námahy.

Jak správně začít

• představa vzhledu zahrady
• připravíme terén zahrady
• úprava zeminy
• zasadíme veškeré stromy, keře, trvalky a jiné dřeviny a zasypeme je mulčovací borkou
• trávníkový koberec nebo zasít trávník
• zbývá už jen zalévat zahradu
Hajný Zahradnické práce Poslat poptávku