Otočné dveře versus posuvné dveře (Zdroj: ECLISSE ČR) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Dveře jsou nejen praktickým, ale i estetickým prvkem vašeho bydlení. Ovlivňují nejen vzhled, ale i funkčnost, bezpečnost a komfort vašich místností. Při výběru dveří je třeba zvážit mnoho faktorů, jako je materiál, barva, druh, dekor, kování, ale také způsob otevírání a zavírání. V tomto článku se zaměříme na poslední bod a porovnáme dva základní typy dveří: posuvné a otočné. Proč byste měli zvolit posuvné dveře pro váš interiér? Jaké jsou jejich výhody oproti klasickým otočným dveřím? A jaké jsou jejich nevýhody a omezení? Na tyto a další otázky se pokusíme odpovědět v následujících odstavcích.

Co jsou posuvné dveře a jak fungují?

Posuvné dveře jsou dveře, které se otevírají a zavírají vodorovným pohybem po kolejnici, která je upevněna na stropě, na zdi nebo ve stavebním pouzdru zabudovaném do zdi. Posuvné dveře se dělí na dva základní typy: dveře, které se pohybují před stěnou, a dveře, které se pohybují ve zdi. Dveře, které se pohybují před stěnou, jsou jednodušší na instalaci, ale zabírají nějaký prostor těsně při stěně, kde nelze umístit nábytek nebo dekorace. Dveře, které se pohybují ve zdi, jsou v počátku náročnější na instalaci, protože vyžadují instalaci dveřního pouzdra, ale nezabírají žádný prostor a splynou se zdí, když jsou otevřené. Posuvné dveře mohou být jednokřídlé nebo dvoukřídlé, plné, prosklené i celoskleněné, jednoduché nebo vzorované. Posuvné dveře můžete vybavit dveřní mechanikou dle svého požadavku na estetiku i funkci, není tedy problém je ani zamykat.

Stavební pouzdro pro posuvné dveře (Zdroj: ECLISSE ČR)
Stavební pouzdro pro posuvné dveře (Zdroj: ECLISSE ČR)

Jaké jsou výhody posuvných dveří?

Posuvné dveře mají mnoho nesporných výhod oproti klasickým otočným dveřím, zejména v malých nebo úzkých prostorech. Mezi hlavní výhody patří, že:

  • Šetří prostor, protože nevyžadují místo pro otevření a zavření. To je velkou výhodou v malých bytech, kde se snažíte využít každý centimetr. Posuvné dveře také umožňují lepší využití rohů nebo nik, kde by se otočné dveře nevešly nebo by byly nepohodlné.
  • Propojují sousední místnosti, například kuchyň s obývákem, a umožňují jejich oddělení podle potřeby. To je užitečné, když chcete vytvořit otevřený nebo uzavřený prostor, podle toho, zda chcete komunikovat s ostatními nebo mít soukromí. Posuvné dveře také umožňují lepší průchod mezi místnostmi, což je výhodné pro pohyb osob nebo nábytku.
Posuvné dveře (Zdroj: ECLISSE ČR)
Posuvné dveře (Zdroj: ECLISSE ČR)
  • Propouštějí více světla, pokud jsou prosklené nebo celoskleněné, a opticky zvětšují prostor. To je příjemné, když chcete mít jasný a vzdušný interiér, plný přirozeného nebo umělého světla. Posuvné dveře také umožňují vizuální propojení mezi různými místnostmi nebo mezi interiérem a exteriérem, což vytváří dojem většího prostoru a kontinuity.
  • Vypadají elegantně a stylově, protože nabízí různé možnosti designu, barev, druhů, výplní a kování. Můžete si vybrat dveře, které budou ladit s vaším stylem a vkusem, od klasických po moderní, od jednoduchých po extravagantní. Posuvné dveře také dodávají vašemu interiéru osobitost, originalitu a charakter.
Skleněné posuvné dveře (Zdroj: ECLISSE ČR)
Skleněné posuvné dveře (Zdroj: ECLISSE ČR)

Jaké jsou nevýhody a omezení posuvných dveří?

Posuvné dveře nejsou bez chyby a mají také některé nevýhody a omezení, které je třeba vzít v úvahu při jejich výběru. Některé uváděné argumenty však již dávno neplatí. Jaké nevýhody lidé často uvádí?

  • Posuvné dveře jsou méně zvukově izolované, protože nejsou utěsněné po obvodu. To je nevýhodné, když chcete mít tichý interiér bez rušivých zvuků.

Máte-li požadavek na zvukovou izolaci, stačí objednat zvukově izolační posuvné dveře, které dokážou tlumit hluk a zvýšit komfort bydlení. Tyto dveře mají speciální vnitřní konstrukci, prahovou padací lištu a těsnící prvky, které zabraňují průniku zvuku mezi místnostmi. Mohou dosahovat útlumu hluku v rozmezí 27 až 43 dB, v závislosti na modelu a provedení.

Posuvné dveře a hluk (Zdroj: ECLISSE ČR)
Posuvné dveře a hluk (Zdroj: ECLISSE ČR)
  • Posuvné dveře také nezabraňují pronikání pachů nebo prachu mezi místnostmi, což může být nepříjemné, například v kuchyni nebo v koupelně.

Posuvné dveře jsou v tomto ohledu srovnatelné s otočnými a běžně se používají i v kuchyních v restauracích nebo v koupelnách hotelových pokojů. Mnoho posuvných dveří se také běžně používá v sociálních a zdravotnických zařízeních.

Posuvné dveře s otočnou částí (Zdroj: ECLISSE ČR)
Posuvné dveře s otočnou částí (Zdroj: ECLISSE ČR)
  • Jsou náročnější na instalaci, údržbu a opravu, protože vyžadují speciální stavební pouzdro, pojezdový systém a kování. To znamená vyšší náklady na pořízení, složitější montáž a demontáž, a častější potíže s poruchami nebo opotřebením. Posuvné dveře také vyžadují pravidelné čištění a mazání, aby fungovaly hladce a ticho.

Mají-li posuvné dveře zmizet do zdi, je skutečně zapotřebí instalovat do stěny stavební pouzdro. Náklady na pořízení jsou srovnatelné s úsporou materiálu, který nahradí právě zmíněné pouzdro. A díky tomu, že dveře zmizí ve zdi, tak navíc získáte užitné místo, takže naopak zhodnotíte užitnou plochu interiéru. ECLISSE vyrábí pouzdra tak, aby se snadno instalovaly a obsahují několik prvků, aby se daly dveře vyměnit i po zabudování pouzdra. Konstrukci i díly pouzdra jsou navíc vymyšleny tak, aby nebylo třeba zapotřebí žádného mazaní. Systémy pro posuvné dveře do zdi od ECLISSE jsou bezúdržbové.

Dvoukřídlé posuvné dveře (Zdroj: ECLISSE ČR)
Dvoukřídlé posuvné dveře (Zdroj: ECLISSE ČR)
  • Jsou méně pohodlné a bezpečné, protože vyžadují větší sílu a opatrnost při otevírání a zavírání. To je nevýhodné, když máte plné ruce nebo když máte malé děti nebo domácí zvířata, kteří se mohou zranit nebo uvíznout mezi dveřmi.

Posuv dveří do pouzdra funguje velmi lehce a není potřeba žádné speciální opatrnosti. ECLISSE nabízí navíc mnoho komfortních doplňků, které například zjemní otevření i dovření a tiše dveře dotáhnou. Malé děti ani zvířata nemají s posuvnými dveřmi problém, sžijí se s nimi, jako s klasickými dveřmi.

Posuvné dveře - detail (Zdroj: ECLISSE ČR)
Posuvné dveře - detail (Zdroj: ECLISSE ČR)

Závěr

Posuvné dveře jsou zajímavou alternativou k otočným dveřím, která nabízí mnoho výhod: šetří prostor, propojují místnosti a vypadají elegantně. Přijďte se je vyzkoušet do některého z našich showroomů. Rádi se Vám budeme věnovat a pomůžeme vám s výběrem.

Dveře dělají domov a my vám rádi pomůžeme s výběrem.