Pro kontaktní zateplení volte špičkové materiály Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Zateplení je dnes běžně projektováno i pro novostavby, nejen pro rekonstrukce starších domů, kde se dělá dodatečně pro vylepšení tepelného komfortu objektu a úspory energií.  Důležitým předpokladem pro dokonalé fungování zateplení je výběr vhodného izolantu i odborné firmy, která zateplení provede. Co je kontaktní zateplení? Jaké materiály pro kontaktní zateplení zvolit? Je možné kontaktní zateplení při jeho poškození renovovat?

Co je to kontaktní zateplení?

Kontaktní zateplovací systém je oblíbený pro svoji jednoduší a rychlejší aplikaci bez náročných zásahů do vnitřních prostor domu. Provoz v domě není zateplovacími pracemi jakkoli narušen. Izolant je lepený přímo na obvodové stěny, čímž vzniká dokonalá nepropustná bariéra pro vodní páry. Tento systém je vhodný pro zateplení rodinných i bytových domů, zděných i panelových. Jeho výhodou je také neomezená barevnost svrchní omítky, která se dá navíc velmi snadno opravit. Problémem by mohlo být jeho využití do vlhkého prostředí, proto je důležité zateplení aplikovat až po ukončení veškerých mokrých procesů na stavbě a po jejím řádném vyschnutí. 
Jako izolant pro kontaktní zateplovací systém se nejčastěji využívá pěnový polystyren, který má všestranné použití a snadno se zpracovává. Jeho pořizovací cena je nízká a při jeho aplikaci je nutné použít i menší množství stěrkových materiálů. Druhým typem izolantu je minerální vlna, která je dražší, dokáže však vedle tepelné izolace zajistit i izolaci zvukovou a navíc vyhovuje požárním předpisům.
Foto: PROGRES PSV
Foto: PROGRES PSV

Izolant nové generace

Společnost BASF, jejíž produkty při zateplování využívá firma PROGRES PSV, přichází s jedinečným zateplovacím systémem, který využívá izolant nové generace tzv. šedý polystyren. Je vyráběn za použití nanotechnologie a takových tepelně izolačních vlastností, které umožňují použití o 20% menší tloušťky izolační desek než u běžných izolantů. Šedou barvu mu dodává jemně rozemletý grafit vázaný na nanometrové částice vyplňující pevnou složku polystyrenu, který brání prostupu tepelného záření s vlnovou délkou okolo 10µm. Aplikací tohoto systému dosáhneme vyšší úspory při realizaci, rychlejší návratnosti vložené investice a lepších tepelně izolačních vlastností oproti jiným izolantům.

Zvolte špičku na trhu

Druhou značkou zateplovacích systémů využívanou firmou PROGRES PSV jsou produkty společnost TERRANOVA, které patří mezi špičky ve svém oboru. Jejich zateplovací systémy jsou využitelné jak při rekonstrukcích starších staveb, kde je možné dosáhnout 30 až 60% úspor za vytápění, tak pro novostavby. Po zateplení dochází k nižšímu provoznímu výkonu topné soustavy a tím je výrazně prodloužena její životnost. Zároveň jsou eliminovány negativní teplotní změny v konstrukci domu a je prodloužena životnost fasády. 
Zateplovací systémy TERRANOVA jsou samozřejmě výbornou variantou i pro novostavby, kam je po zateplení možné instalovat topné zdroje a topné soustavy s nižším výkonem, tedy i za nižší pořizovací náklady. Při zateplení je možné navíc zmenšit tloušťku konstrukce domu a tím získat větší vnitřní prostory. Investice do špičkového zateplení je investicí, která se v budoucnosti vrátí zpět do rodinného rozpočtu. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Jak renovovat kontaktní zateplovací systém?

Kontaktní zateplovací systém má určitou životnost a poté je možné systém renovovat. Vždy je dobré provádět renovaci produkty stejné značky. Před samotnou renovací je důležité fasádu ostříkat vysokotlakým mycím zařízením a nesoudržné a nepevné části odstranit. Poté se vytvoří po celé fasádě drážky řezný kotoučem, které povedou vodorovně a svisle po fasádě o rozměrech od 15 do 30 cm. Jejich šířka bude zhruba 5 až 7 mm a její průnik do izolantu okolo 5 mm. Při této práci je při zjištění jakýchkoli nepevných částí důležité je odstranit a případné uvolněné izolační desky vyměnit. Na takto drážkovanou plochu se pak nanese vrstva tmelu o tloušťce 6 až 8 mm a upraví zubovým hladítkem. Do ještě nezaschlé horní třetiny tmelu se vmáčkne zpevňující síťovina s přesahem minimálně 10 cm. 

Do ještě živého tmelu se pak upevní 4 šroubovací hmoždinky na metr čtvereční, jejichž kotevní délka je pro běžné zdivo 70 mm a pro pórobeton 120 mm. Ihned po osazení se talíře hmoždinek opět přetřou tmelem. Po úplném vyschnutí se nanese penetrační nátěr pro danou omítku a po 24 hodinách pak samotná omítka, která se ihned strukturuje.
Foto: PROGRES PSV
Foto: PROGRES PSV
Foto: PROGRES PSV
Foto: PROGRES PSV
Foto: PROGRES PSV
Foto: PROGRES PSV
Foto: PROGRES PSV
Foto: PROGRES PSV
PROGRES PSV, s.r.o. - fasády, izolace, sanace Poslat poptávku