Protipylové sítě pro alergiky Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Alergií dnes trpí spousta lidí, jako bychom spolu s tempem, jakým lidstvo vyčerpává a ničí přírodu, též začali být na přírodu alergičtí. A skutečně jsou různé alergie nejrychleji rostoucí civilizační nemocí. Podle WTO je alergikem dokonce každý osmý člověk na Zemi, v ČR dokonce každý sedmý. A například na letošní invazi pylů za absence dešťů reagovalo alergicky i ohromné procento lidí, kteří alergiemi dosud nikdy netrpěli. Proč je tomu tak a jak se léčit, to v tomto článku rozebírat nebudeme, ale ukážeme na zajímavou vychytávku, která kombinuje sítě proti hmyzu s ochranou před pyly – protipylové sítě 4Plus.

Protipylové sítě 4Plus jsou příslušenstvím oken a balkónových či terasových dveří. Okna a dveře v místnostech (resp. bytě), kde pobývá alergik, jsou místy, kudy do bytu pronikají různé pyly. Je proto třeba zamezit pronikání pylů zvenčí dovnitř. Ovšem jde i o to nevytvářet nové alergeny. Čili pyl se dovnitř nesmí dostat při větrání a zároveň materiály použité při výrobě oken, dveří a jejich příslušenství musí být kvalitní stejně jako materiály použité při montáži.

U oken a dveří, tedy samotných výplní stavebních otvorů, však problém většinou nenastává, riziko výskytu alergenů u kvalitních moderních oken a dveří je minimální. Problematické ale mohou být mnohé výrobky z PVC, které obsahují ftaláty, například tapety, podlahy, obklady a podobně. A jelikož alergie způsobují i plísně, může být problematická také chybná montáž oken a dveří, je na ni proto třeba klást důraz.
I pro otvíravou síť balkonových dveří je výplet 4Plus vhodný
I pro otvíravou síť balkonových dveří je výplet 4Plus vhodný
Výplet 4Plus se hodí i pro posuvné dveře
Výplet 4Plus se hodí i pro posuvné dveře
Vraťme se však k větrání. Kvalita větrání je pro obytný komfort zcela zásadní! Ovšem právě prostým otevřením okna sice vyměníme vzduch, zároveň se však dovnitř dostanou všechny pylové a jiné alergeny z vnějšího prostředí. Vzduch je tedy nutné filtrovat. A právě jednou z účinných možností je osazení oken a balkónových a terasových dveří protipylovou sítí proti hmyzu.

Protipylové sítě 4Plus od firmy Schlotterer

Tyto sítě umožní lepší proudění vzduchu (oproti standardní síti zhruba dvakrát, oproti ostatním protipylovým sítím dokonce čtyřikrát), zároveň mají mnohem lepší průhled, přičemž při pohledu již z cca dvou metrů vůbec nepoznáte, že síť je na okně umístěna. Do interiéru díky tomu též pouští výrazně více světla. Co je však nejdůležitější – dovedou zachytit až 86% pylových částic, přičemž ochrání interiér před nálety hmyzu, což je stále jejich primární funkce. Jde tedy stále o „sítě proti hmyzu,“ zároveň však i proti „pylu.“
vlevo 4Plus, vpravo běžný výplet
vlevo 4Plus, vpravo běžný výplet
A znova opakujeme – svou vynikající prostupností vzduchu a světla jsou sítě 4Plus neocenitelné. Průhled přes ně je přitom téměř totožný, jako by žádná síť instalována nebyla. Výplet sítí 4Plus je totiž tvořen tenkým skelným vláknem s mikroháčky, které zachytávají procházející částice. Není tedy nutné jako u ostatních protipylových sítí použít hustší vyplétání, které zhoršuje průhled a prostup vzduchu a světla. Křížení vláken je lepené, což zvyšuje pevnost sítě a trvanlivost.
Přitom právě osazením sítí proti hmyzu obvykle omezíme schopnost větrání otevřeným oknem, místnost částečně zatemníme a zhoršíme výhled. Nikoli však v případě výpletu 4Plus. Prostupnost vzduchu je vyšší o 126% oproti standardnímu výpletu. A ve srovnáním s běžnými protipylovými síťovinami je vyšší dokonce až čtyřnásobně. Síť s výpletem 4Plus je proto vhodná i pro malá okna. U velkých oken pak není třeba kvůli tlaku větru zpevňovat rámy příčkou. U sítě s výpletem 4Plus je nutné osadit příčku až od světlé výšky 1500 mm, zatímco u standardního provedení je to již u výšky 1200 mm.

Pokud prostě chcete minimalizovat negativní vlastnosti sítí proti hmyzu, je výplet 4Plus tou nejlepší volbou. Tento výplet lze přitom použít u sítí pevných, otvíravých i posuvných. 
Vlevo žádný výplet (resp. síť), vpravo výplet 4Plus
Vlevo žádný výplet (resp. síť), vpravo výplet 4Plus
Síť s výpletem 4Plus
Síť s výpletem 4Plus

Výhody sítí proti hmyzu obecně:

  • Ochrana před hmyzem bez použití chemie (Raid atd.)
  • Síťovina v pevném hliníkovém rámu – vysoká těsnost, dlouhá životnost, opravitelnost
  • Snadná manipulace a čištění – vyndat a upevnit síť zvládne každý, výplet stačí osprchovat, hliníkové profily případně setřít
  • Kvalitní sítě mají lepší průhled, lepší schopnost prostupu vzduchu při větrání

Výhody protipylového výpletu 4Plus:

  • K výše uvedeným vlastnostem přibývá schopnost zachytit až 86% pylových a prachových částic, význam toho roste úměrně zvyšujícímu se počtu alergiků
  • Velmi jemný výplet s výrazně lepším průhledem (už ze 2 metrů prakticky neviditelný), prostupností světla a vzduchu
  • Konkurenční protipylové výplety naopak mají hustší strukturu = menší prostupnost světla a vzduchu, horší průhled
Zdroj: www.kvalitnistineni.czwww.umshaus.cz
Výplet 4Plus je k dostání i u pevných vsazovacích sítí
Výplet 4Plus je k dostání i u pevných vsazovacích sítí