Krbová kamna (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Jak regulovat výkon svých nových kamen? Je vlastně třeba začít již při jejich výběru. Další možností je využití rour pro odvod spalin, ke kterým můžeme připojit teplovzdušné výměníky a zařízení pro regulaci tahu komína. Dosáhneme pak až znásobení účinnosti svých kamen na tuhá paliva.

Získávání zbytkového tepla spalin

Teplovzdušné výměníky připojené na kouřovody (plechové či ocelové roury, jimiž jsou odváděné spaliny) využívají teplotu spalin odcházejících do komína. Jeden teplovzdušný výměník přitom dovede snížit náklady na vytápění až o dvacet procent. Druhotné využívání teploty spalin, které by jinak pouze odešly do komína, se prostě vyplácí. Na trhu je nabízeno více typů těchto výměníků, přičemž se vždy připojí mezi roury v podobě mezikusu. Horké spaliny tedy výměníkem procházejí a předávají zde své teplo (výměník je vlastně rozšířeným kouřovodem se zvětšenou topnou plochou). Výměníky vlastně zvětšují plochu samotného topného tělesa.

Teplovzdušný výměník (Foto: rolig.cz)
Teplovzdušný výměník (Foto: rolig.cz)
Teplovzdušný výměník (Foto: kourovody.cz)
Teplovzdušný výměník (Foto: kourovody.cz)

Tyto výměníky bývají vyráběné z ocelového nebo nerezového plechu, ale i ze smaltu. Prodávají se v podobě jednoduchého válce, soustavy trub a nebo různě profilovaných designových dílů. Jejich vzhled je prostě takový, že vyloženě „sluší“ moderním typům kamen a krbových vložek. Některé výměníky jsou univerzální, jiné lze propojit pouze s určitými typy kamen (tedy s konkrétním sortimentem), přičemž významně mění jejich vzhled.

Stinnou stránkou těchto výměníků je přivádění příliš chladného kouře do komína, který je pak více zanášen a dehtován. Jde však především o názor některých kamnářů a kominíků, který souvisí s tvrzením, že jsou výměníky vhodné spíše pro jednoduchá topidla. U kvalitních kamen a krbových vložek s vysokou účinností by výměník mohl optimální parametry těchto topidel spíše znehodnotit. Doporučují proto konzultaci s výrobci konkrétních kamen.

Výměníky jsou prodávané podle průměru roury a o různých tloušťkách plechu, přičemž je pořídíme za ceny již od několika set do několika tisíc korun.

Mohlo by vás zajímat: Jak vybrat kamna na chalupu.

Regulační klapky v kouřovodu

I toto řešení je velice zajímavé a dovede zvýšit účinnost vašich kamen. Regulační klapky se ovládají páčkou či otočným madlem, přičemž naprosto nejjednodušší zařízení je kouřová roura s klapkou, jíž můžeme regulovat odtah do komína, čímž snížíme tepelné ztráty. Omezíme příliš intenzivní tah, jestliže je třeba průměr komína pro konkrétní topidlo zbytečně velký. Kouřové roury s klapkou se prodávají v různých průměrech, délkách a různé síly plechu. Navíc můžeme spolu s regulační klapkou koupit i koleno.

Koleno s regulační klapkou (Foto: najnakup.sk)
Koleno s regulační klapkou (Foto: najnakup.sk)