Dřevěné obklady Barlinek Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Kdoví kolik měsíců v domácí karanténě máme ještě před sebou? Jeden z kroků, které nás mohou udržet psychicky fit, je rekonstrukce domácnosti, proto bychom měli aktivně pracovat na vytvoření zdravého, příjemného prostředí, v němž bude radost trávit čas. Začneme od podlahy a nebudeme vybírat imitace a náhražky, půjdeme po tom nejkvalitnějším – po dřevě.

Ptáme se odborníka

Zda se dřevěné podlahy hodí do každého interiéru, zda je zvládne položit každý a jestli na nás nečekají nepříjemná překvapení, na to jsme se zeptali odborníka, pana Radka Malého, majitele podlahového studia.

Jsou dřevěné podlahy vhodné do každého interiéru, nebo má jejich použití nějaké limity?

Pan Malý má po letech v branži dostatek zkušeností: „Kde je v interiéru dřevo, tam se lidé dobře cítí. Dělá příjemné klima a to potřebujeme, ať bydlíme na zámku či v paneláku. Nedivím se, že je lidé preferují,“ přitakává. „Dřevěné podlahy jsou vhodné do každého interiéru a dnes vyráběné třívrstvé podlahy jsou vysloveně určené pro montáž do bytů – jsou lehké, snadno manipulovatelné, dají se pokládat i plovoucím způsobem a poté jsou pevné, tiché, stabilní a vydrží desítky let.

Nemají tedy žádná omezení?

Mají, nehodí se do vlhka. Proto do koupelen doporučujeme jiné krytiny, nejlépe dlažbu. Jinak si ale mezi dřevěnými podlahami vybere každý podle tvrdosti a povrchové úpravy podlahu do jakékoli místnosti.

Zajímá nás také, jak je to s pokládkou. Musí pokládat dřevěnou podlahu odborná firma, nebo se to dá zvládnout za víkend svépomocí?

My v podlahovém studiu samozřejmě raději vidíme, když si klient nechá podlahu položit odbornou firmou,“ usmívá se pan Malý. „Doporučujeme přinejmenším podklad nechat zhotovit profesionály. Měl by být absolutně rovný a před pokládkou podlahy suchý, to se za víkend stihnout nedá. Samotná krytina se pak může buď celoplošně lepit, nebo se pokládá plovoucím způsobem a to není až tak složité, když víte jak na to.

Světlá podlaha do moderních interiérů Barlinek
Světlá podlaha do moderních interiérů Barlinek

Dají se dřevěné podlahy opravovat v případě poškození?

Samozřejmě, způsob renovace je závislý na povrchové úpravě. Při větších poškozeních se třívrstvé dřevěné podlahy dají zbrousit. My nabízíme podlahy s dostatečně silnou nášlapnou vrstvou. Dnes tolik oblíbené olejované podlahy se dají opravit lokálně a pak se znovu naolejují. Lakované podlahy se musí zbrousit v celé ploše, ale žádný strach,“ ujišťuje pan Malý, „běžný domácí provoz podlahu nepoškodí, laky i oleje jsou dostatečně tvrzené.“

Dá se říci, jaké podlahy vaši klienti preferují?

Do novostaveb, kde je podlahové topení si zákazníci často vybírají dřevěné třívrstvé podlahy, a to i parkety, protože ty se pro tento účel hodí a dřevěná podlaha na podlahovém topení je v současnosti to nejlepší, co můžete na podlaze mít z hlediska luxusu a pohodlí. Při běžných rekonstrukcích, třeba v bytech, kde musí být práce hotova pokud možno co nejdříve zase dojde ocenění to, že se prkna dají položit plovoucím způsobem a to je rychlá práce. Ale jak už jsem říkal,“ upozorňuje pan Malý, „kde znovu děláte anhydritový či betonový podklad, musíte mít dost času na jeho vysušení. A na závěr bych ještě poradil nezapomenout na protihlukovou podložku!

Výjimečný design dřevěných podlah Barlinek
Výjimečný design dřevěných podlah Barlinek

Pozorujete nějaký aktuální módní trend v designech?

Dřevěné třívrstvé podlahy se dají použít i jako obklady na stěnu a s tím se dá doslova čarovat,“ nemusí dlouho přemýšlet pan Malý. „Obložením stěny nebo její části získáte útulný zateplený kout, zlepší se akustické poměry v místnosti a z hlediska designu je to malý zázrak.“

Dodejme, že dřevěné obložení se uplatní v hracím koutku dětského pokoje, za čelem postele v ložnici, jako designový prvek v obývacích pokojích a kdekoli, kde se pracuje s výškou stropu, který je třeba opticky snížit.

Dub, buk, jedle nebo jasan?

Podívali jsme se v podlahovém studiu panu Malému trochu pod ruce, abychom si udělali přehled o šíři sortimentu dřevěných podlah. Dlužno říci, že nabídka je obrovská, co do druhů dřev, barev, designů a povrchových úprav, dále prkna, parkety… Studio pana Malého ovšem nabízí zaslání vzorků klientům až domů. Ti si tak mohou prohlédnout podlahy v prostředí, kam je chtějí umístit, v kombinaci s nábytkem, který na nich bude stát atp.

Možnost prohlédnout si vzorky doma oceňují naši klienti především v poslední době, při pandemii, kdy musíme respektovat všelijaká omezení,“ dodává pan Malý. „Výběr podlahy přes internet má totiž svá úskalí, například barvy nebudete na monitoru vidět zcela věrně.“

Dobrý nápad, co říkáte? Nechte si zaslat vzorky!

Vybrat vzorky k doručení domů