Rekonstrukce koupelny (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Dokonce je odhadováno, že investice do rekonstrukcí letos vzrostou o cca 20 %, což je nejrychlejší růst tohoto sektoru v Evropě. A důvodů, proč se lidé obracejí právě směrem k rekonstrukcím, je více.

Rostoucí ceny surovin, výrobků, drahé energie a zdražující se hypotéky. Kombinace důvodů zpomalení výstavby nových bytů, ale i rodinných domů. A odpověď domácností je již za první pololetí letošního roku patrná – lidé se pouští do rekonstrukcí. Dokonce se předpokládá, že celková částka investovaná do rekonstrukcí nemovitostí určených k bydlení u nás letos poroste nejrychleji v Evropě. Dosáhnout by v letošním roce měla přibližně částky 81,5 miliard korun, což znamená meziroční nárůst o cca 20 % (Zdroj: Euroconstruct). 

Rekonstrukce rodinného domu (Zdroj: Shutterstock)
Rekonstrukce rodinného domu (Zdroj: Shutterstock)

Investice do rekonstrukcí prostě reflektuje fakt, že se nové bydlení stává pro mnoho lidí stále nedostupnějším, ti však chtějí bydlet lépe než dosud. Z hlediska Evropy je pak nárůst investic do rekonstrukcí rezidenčního bydlení ve výši jen 2,6 %, přičemž by žádná ze sledovaných zemí neměla dosáhnout nárůstu vyššího jak 10 % (např. Španělsko a Irsko).

Je ale také třeba dodat, že vývoj rekonstrukcí v naší zemi je částečně zkreslen loňským propadem. Loni totiž zájem investorů směřoval spíše k novému bydlení a možnosti získat hypotéku za výhodnou cenu. Přesto je však výhled velmi optimistický. A hlavní příčinou jsou rostoucí úrokové sazby hypoték. Stačí porovnat 2 čísla: ještě loni v létě byla průměrná úroková sazba hypoték 2,5 % a nyní je to již více jak 6 %, přičemž je očekáván další nárůst. A předpokládá se, že takto vysoké sazby vydrží ještě nejméně celý příští rok.

Výstavba nového bytového jádra (Zdroj: Shutterstock)
Výstavba nového bytového jádra (Zdroj: Shutterstock)

Navíc je zde pro rekonstrukce ohromný potenciál, jelikož je český bytový fond stále velmi zastaralý. Průměrné stáří bytu či rodinného domu činí téměř 40 let. Proto se provádí celkové renovace domů a bytů, které jsou často spojené i se změnami dispozic. Velmi často investoři přistupují také k rekonstrukcím koupelen, toalet a kuchyní, tepen každého domova.

Navíc jsou domácnosti nucení vysokými cenami energií hledat různé energetické úspory. Zatepluje se a používají se vhodné tepelně-izolační materiály. Při rekonstrukcích pak dominuje pórobeton, který má taktéž dobré tepelně-izolační vlastnosti. Mění se okna, zateplují se podlahy půd, instalují se akumulační krbová kamna, s čímž jsou často spojené potřebné úpravy komínů, případně výstavba nových.

Rekonstrukce domu (Zdroj: Shutterstock)
Rekonstrukce domu (Zdroj: Shutterstock)

Co se týká nové výstavby domů a bytů v ČR, ta po loňském růstu zpomalí o cca 8 %. Bude se tedy pohybovat na předcovidové úrovni roku 2019. Předpokládá se, že celkový objem nové rezidenční výstavby by měl dosáhnout cca 187,5 miliard Kč, přičemž by to mělo být podobné i v roce 2023.

Zájem domácností o vylepšování stávajícího bydlení nebo výstavbu nového potvrzuje i nedávný průzkum společnosti Xella. Každá šestá česká domácnost (17 %) v nejbližší době plánuje anebo zvažuje nákup zdících materiálů a tedy rekonstrukci či výstavbu. Ovšem na novou výstavbu se z tohoto čísla chystá pouze třetina lidí. Pro rekonstrukce tedy hovoří dvě třetiny.

Zateplování obálky domu (Zdroj: Shutterstock)
Zateplování obálky domu (Zdroj: Shutterstock)

Občas se v médiích objeví vlaštovky, které předpovídají pokles cen některých surovin či stavebních materiálů, ale většinou vládne skepse. Například výrobci cihel se shodují na současné stabilizaci cen, ale o možném zlevňování se nehovoří, naopak je očekávána zima a vývoj situace na trhu se zemním plynem a výrobci vůbec nevylučují možné další zdražování.

Zdroj: Euroconstruct, Xella, irozhlas.cz, cscm.cz