Sdílet
 

Je čas předjarního řezu ovocných stromů a keřů

Datum vydání: 05.03.2009 | autor:
Prořezávání provádíme obvykle na konci zimy nebo na počátku jara, kdy holá koruna dovolí posoudit konečný tvar stromu či keře. Právě nyní je tedy nejvyšší čas k prvnímu řezu, ještě před rašením. Stromy a keře, které necháme ladem, pak obvykle mají malé a chuťově nezajímavé plody.
Řez ovocných stromů
Řez ovocných stromů
Je třeba rozlišovat 3 základní druhy řezů: výchovný řez, zmlazovací řez a tvarovací řez. Výchovný řez provádíme obvykle při výsadbě na jaře nebo na podzim, u mladých stromů 2 – 5 let po výsadbě. Zkracujeme hlavní výhon a přírůstky hlavních a postranních větví. Všechny ostatní výhony se odstřihují nebo ponechávají bez řezu. Odstraňujeme křížící se větve. Zmlazovací řez by se měl provádět ve dvou fázích. První je zmlazování jednotlivých větví a později celého stromu. U starších stromů zmlazovací řez provádíme každý rok od února do března. Tvarovací řez pak používáme pro tvorbu koruny stromu.
Ilustrační foto: www.shutterstock.com
Ilustrační foto: www.shutterstock.com
Řez ovocných stromů

Rok po výsadbě provádíme na konci zimy - tzv. výchovný řez ovocných stromů, při kterém se odstraňují všechny konkurenční výhony, hustě rostoucí výhony, dále pak výhony, které vyrašily na horních stranách větví. Pokud jsme jabloň nebo hrušeň vysadili na podzim, na přelomu února a března – po skončení největších mrazů - je ideální doba pro řez. První rok po výsadbě provádíme ke konci zimy výchovný řez, který provádíme po dalších 5 – 8 let, dokud není tvorba koruny ukončena. Záleží to již na druhu ovoce, odrůdě a úrodnosti půdy. Důležité je vypěstovat vedlejší větve, tzn. 3 vedlejší větve na jednu hlavní větev.

Slabé roční přírůstky zkracujeme zhruba o 1/2 a silnější jenom o 1/3. Výhony broskvoní zkracujeme zhruba o třetinu až polovinu. Rok po výsadbě provádíme výchovný řez tak, že ponecháme jen 3 až 4 silné výhony, zatímco hlavní výhon sestřihujeme. Výchovný řez u švestek, mirabelekrenklód provádíme 4 – 6 let po výsadbě. Tento řež ovlivňuje tvorbu koruny. Již není třeba tak hlubokého řezu jako při výsadbě, výhony však zkracujeme o polovinu nebo třetinu. Vždy by mělo očko směřovat ven.

Pokud nejste majitel velké zahrady, pořízení třešně ještě zvažte. Hodí se totiž pro skutečně rozlehlé zahrady. Řešením však může být vřetenový zákrsek. Výchovný řez vedeme vždy tak, že 2 – 3 roky po výsadbě střiháme hlavní větve a výhon.
Řez maliníku polodícího jednou za rok
Řez maliníku polodícího jednou za rok
Řez ovocných keřů

Angrešt pěstujeme v našich zahradách jako stromek a stříháme ho jako první. V teplejších oblastech můžeme začít s řezem v únoru, v chladnějších později. Nově vysazený stromek angreštu zkracujeme na 2 – 3 pupeny pro vytvoření pevné korunky.

Pokud očekáváte bohaté výnosy od rybízu, spíš se jich dočkáte od keřovitého nežli od stromkového. Výhony vysazených keřů zkracujeme o 2 – 3 pupeny nad zemí, zatímco slabé výhony na 1 pupen. V dalších letech zkracujeme vždy na 3 – 4 silnější výhony. U stromkových rybízů ponecháme na korunce 7 – 9 hlavních větví.

U maliníků je třeba rozlišovat, zda jde o odrůdy plodící jednou či dvakrát v daném roce. Jednou plodícím druhům na jaře odřezáváme výhony odplozené v minulém roce, pokud jsme tak neprovedli po sklizni. Silné výhony, které vyrostly v minulém roce, zkracujeme zhruba o čtvrtinu, slabě sestřiháme zcela u země. Dvakrát rodící maliníky můžeme řezat stejně jako jednou plodící druhy, pokud od nich očekáváme jednu sklizeň na počátku léta na výhonech z minulého roku a druhou úrodu na přelomu léta a podzimu na nových výhonech vyrostlých v tomto roce.

U ostružiníků provádíme zimní řez po velkých mrazech. Odstraňujeme těsně nad zemí všechny výhony plodící v loňském roce.
Správný a nesprávný řez výhonu nad očkem vinné révy
Správný a nesprávný řez výhonu nad očkem vinné révy
Řez a tvarování vinné révy

Druhým rokem po výsadbě vinné révy je čas pro její tvarování, které provádíme, pokud je výhon alespoň 1 m dlouhý a 10 mm silný. Pokud je však kratší a tenčí, sestřihává se v brzkém jaru na 2 očka nad zemí. Sestříhnutí provádíme cca 2 cm nad očkem a to vždy tak, aby šikmý řez směřoval na opačnou stranu, než je očko. Vytékající míza jej nesmí podmáčet, hrozil by tím jeho úhyn. Tvarovat jej začneme až v dalším roce. U přibližně tříletých keřů necháváme 4 až 5 oček, za pátým očkem stříháme, a to směrem od očka opět na šikmo.

Vinná réva se nikdy neseřezává na podzim po opadu listů, protože rostlina by byla citlivá na mráz. Tvarování a řez provádíme na přelomu února a března za předpokladu, že skončily nejsilnější mrazy. Začínáme vždy s odrůdami, které jsou vůči mrazům odolnější. Než začneme s řezem, je dobré si připravit nosnou konstrukci, například vyvázané dráty, nebo konstrukci dřevenou.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • Designový zahradní krb Flamen / Artemis - design nerez 61 710 Kč
  • Lehátko LEVI polohovací 10 480 Kč
  • Cibule jarní bílá - semena - 250 ks 15 Kč
  • NORMAN KOMBI - střecha z nerez. plechu 10 573 Kč
  • Troll 700 49 500 Kč
  • Gril ETA Vital 1162 90000 1 995 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Hlasovali: 11 uživatelé
Diskuze na téma "Je čas předjarního řezu ovocných stromů a keřů"

Buďte první a napište komentář k  "Je čas předjarního řezu ovocných stromů a keřů"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE