Rychlý úklid po mazlíčkovi Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Nepříjemným produktem chování domácích mazlíčků jsou jejich chlupy, které se chtě nechtě snadno rozšíří po celém bytě, avšak jejich následné odstraňování snadné opravdu není. Řešením může být vybavení domácnosti nejrůznější technikou, která odstraňování chlupů může podstatně zjednodušit. Potřebujete-li rychle dostat chlupy z kabátu před odchodem z domova, postačí vám i obyčejná izolepa. 

Materiály do interiéru vybírejte pečlivě

Čím je povrch hladší, tím se na něm chlupy drží méně. Bezproblémové jsou v tomto případě 100% bavlna, viskóza či hedvábí. Pro použití v interiéru se tedy rozhodně nedoporučuje například manšestr a samet, ze kterých se chlupy odstraňují velmi obtížně. Osvědčeným trikem je také ukládat oblečení do skříní naruby, díky čemuž uchráníme svršky od kočičích chlupů.

Rychlé odstranění chlupů v sušičce

V bubnu sušičky prádla proudí horký vzduch, který z prádla vyfouká prach a uvolní vlákna, stejně tak i zvířecí chlupy. Snadno tak zbavíte chlupů nejen oblečení, ale i ložní prádlo a povlaky na sedačku či polštáře. Pokud nemáte doma sušičku, stačí do obyčejné automatické pračky vložit obyčejnou molitanovou houbičku na nádobí a ta na sebe během pracího procesu lehce nachytá všechny nežádoucí chlupy. Při ručním odstraňování se osvědčily gumové či lepící válečky, které na sebe chlupy nalepí, chce to ovšem více času a jistou trpělivost. V nejhorším případě je možné použít klasickou izolepu či gumové rukavice. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Chytrá hlavice s chlupy zatočí

Obyčejný vysavač si se zvířecími chlupy poradí jen stěží a při jeho používání se pěkně zapotíte. Pokud ho ovšem vybavíte speciálním nástavcem s turbokartáčem, jejich odstraňování půjde lehce. Rotující štětinky v hlavici na sebe výborně naberou vlasy, vlákna a zvířecí chlupy. Rotování se navíc dá v případě uklízení citlivých povrchů vypnout. Dalším řešením je nástavec v podobě gumové hlavice, která jemně odstraní chlupy nejen z povrchu krytiny, ale i ty zapuštěné, které nejdou běžně vyluxovat.

Na práci si pořiďte robota

Mezi moderní trendy v uklízení jistě patří chytré robotické vysavače. V širokém výběru nejrůznějších druhů můžeme najít i takové, které se přímo specializují na úklid zvířecích chlupů. Tyto typy robotických vysavačů jsou oproti typům standardním vybaveny speciálním zásobníkem, díky kterému se chlupy z jakéhokoli povrchu dostanou mnohem rychleji a důkladněji. Nepořádek je pak filtrován přes extra výkonný filtr, který dokonale zachytí prach i nežádoucí alergeny. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto: www.irobot.com
Ilustrační foto: www.irobot.com