Stavební sádrokartonové systémy jsou určené pro široké spektrum využití v interiérech a to jak v novostavbách, tak při rekonstrukcích a opravách domů či bytů. Sádrokarton je vhodný na úpravu již stávajících stěn a stropů, čímž však výčet jeho využití zdaleka nekončí. Lze ho použít na výrobu nábytku, často se do něj zapouštějí skříňky, vytvářejí se niky či atypické oblé příčky. Pomocí sádrokartonových desek rychle, čistě a kvalitně změníte vzhled interiéru svého bytu či domu.

Sádrokartonové desky se vyrábějí ze směsi sádry a rozvlákněného papíru nebo skleněných vláken. Desky jsou nakonec obalené speciálním kartonem. Sádru používali již staří Egypťané při stavbě pyramid, ve středověku se hojně užívala jako spojovací materiál a své využití nachází dodnes. Už se ale nevyrábí přímo z přírodního sádrovce, nahrazuje jej však takzvaná umělá sádra čili ergosádrovec.

Využití a montáž

Sádrokartonové desky jsou stále nejvíce využívané k výstavbě obvodových konstrukcí a dělících příček, tyto konstrukce jsou však nenosné. Montují se z nich rovněž podhledy a předsazené stěny. V dutém prostoru mezi původní stěnou a instalační příčkou mohou vést veškeré domovní instalace, což je velmi estetické. Sádrokarton se také osvědčil jako podkladový materiál pro lehké plovoucí podlahy. Úspěšně vytěsňuje umakart koupelnových jader, lze z něj vymodelovat římsy pro osvětlení a vytvořit atypické oblé příčky podle vlastních představ.

Jejich montáž probíhá po dokončení a vyschnutí všech mokrých stavebních procesů, doporučuje se až po osazení oken a uzavření stavby proti povětrnostním vlivům. Desky se montují i na podkladové konstrukce ze dřeva, ty se však vlivem vlhkosti deformují. Přesnější a využívanější jsou konstrukce z ocelového tenkostěnného pozinkovaného plechu. Kvůli vyrovnání vlhkosti by desky měly být skladované v místě své montáže minimálně 48 hodin před její realizací. A pozor, sádrokarton není vhodný k použití v exteriéru.
FOTO: Jan Lukáč
FOTO: Jan Lukáč
Výhody

Značnou výhodou tohoto systému je nízká hmotnost, která nejenže usnadňuje přepravu a manipulaci, ale zároveň zaručuje malé statické zatížení domu. Další výhodou je úspora nákladů a času zejména z důvodu montáže suchou cestou. Sádra přispívá k tepelné pohodě člověka, optimálnímu mikroklimatu, zlepšuje zvukovou izolaci a řeší protipožární ochranu staveb. Navíc je to recyklovatelný materiál, šetrný k životnímu prostředí. Pro mnohé je pak důležitý i fakt, že povrch desek je hladký  dá se bez dalších úprav natírat interiérovými barvami. Možností povrchových úprav sádrokartonu je však celá řada, od nátěrů, maleb, tapet či obkladů.

Sádrokartonové desky se vyrábějí obyčejné, impregnované do vlhkého prostředí a se zvýšenou protipožární odolností. Trh ale nabízí i speciální desky s minerálními vlákny, zajišťující zateplovaní a mající tedy výborné tepelně-izolační vlastnosti.
FOTO: Jan Lukáč
FOTO: Jan Lukáč
Praskliny a trhliny v sádrokartonu

Objevují se nejčastěji při nedodržení základních technických pravidel při montáži. Nepropadejte však panice, poškozený sádrokarton lze opravit bez vážnějších následků. Malé praskliny si opraví každý sám (nikoli ale v případě, že ještě neuplynula záruční lhůta). Okolí praskliny ořežeme technickým nožem, čímž se eliminuje drolení sádry. Povrch zbrousíme brusným papírem, prasklinu vyplníme speciální sádrou. Toto tmelení je nutné provést alespoň dvakrát. Při větším poškození, jakým je například proražení desky, se doporučuje oslovit odbornou firmu. V tomto případě je nutné najít dva nosné prvky, vyříznout desku, zaměřit vyříznutý otvor a vložit novou desku. Ta se musí našroubovat, vyspárovat, zatmelit a nakonec zabrousit.
FOTO: Jan Lukáč
FOTO: Jan Lukáč
Mýtus upevňování předmětů

Řada lidí se domnívá, že na nenosné sádrokartonové stěny nelze upevnit žádný předmět a zatěžovat ji tak. To je však omyl. Lehké předměty do 15 kg lze na stěnové konstrukce bezpečně umístit obrazovými háčky. Při upevňování těžších předmětů je zapotřebí použít speciálních kovových, plastových či dutinových rozpínacích hmoždinek, které se liší limitem zatížení. Jen pro vaši představu – u desky s tl. 12,5 mm by mělo být zatížení na jeden metr čtvereční maximálně 40 kg.

Jen málo moderních technologií spojuje celou řadu kladů a výhod v rovnováze s jednoduchostí a snadnou manipulací tak jako sádrokarton. Americký patent dokonale spojuje tradiční materiály, jakými jsou sádra a papír. Tato technologie získává stále více příznivců a pomalu vytlačuje dřevotřísku a heraklit. Neodbornost, rychlost či nedbalost při práci však může přerůst v katastrofu. Proto je lepší obrátit se na odbornou firmu, která vás zbaví starostí, zda při montáži obstojíte, a také přebere veškerou zodpovědnost v podobě standardní záruky.
FOTO: Jan Lukáč
FOTO: Jan Lukáč
JAN LUKÁČ
Poslat poptávku