Schod za schodem... Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Schody a schodiště – většina lidí v těchto dvou slovech nevidí žádný rozdíl, ale věřte, je tu. Zatímco schody jsou jednotlivé stupně, schodiště je seskupení těchto stupňů do určitého tvaru pod určitým sklonem. Nejdůležitějším úkolem schodiště je vyrovnat výškový rozdíl a propojit různé úrovně podlah.

Díky novým technologiím je možné vytvořit schodiště téměř jakéhokoli tvaru zpracováním tradičních materiálů jako je dřevo, kámen, beton, litina nebo ocel, tak i nově používaných, mezi které patří sklo, plasty a hliník. Použitý materiál je volen podle umístění v interiéru a rozhoduje samozřejmě i cena.
Schodiště může být rovné, zatočené o 90° s podestou nebo do tvaru „L“, zatočené o 180° s podestou nebo do tvaru písmene „U“ a posledním typem je schodiště točité.

Pokud se chystáte k vybudování schodiště u vás doma, pak musíte mít na paměti především to, kolik prostoru máte k dispozici. Podle velikosti prostoru se odvozuje tvar schodišťového ramene, rozměry stupňů a provedení ( plné nebo s otvory). Navíc nesmíte zapomínat na bezpečnostní a požární požadavky a pochopitelně svou roli hraje i cena.

Jaké typy schodišť se nejčastěji používají?

Oblibu si stále drží betonové schodiště, které může být vyrobené do bednění na místě nebo předvyrobené. Výhodou tohoto typu schodiště je jeho nehořlavost, dostatečná únosnost a cenová přijatelnost. Betonové schodiště se může obkládat dřevem, kamenem, linoleem, dlažbou, laminovanými lamelami nebo kobercem.
Foto Schody Štadler.
Foto Schody Štadler.
V poslední době se začala hodně rozšiřovat dřevěná schodiště. Celá konstrukce tohoto typu je dřevěná a platí, že čím tvrdší, tím je jeho životnost větší. U nás se nejčastěji používá dub, buk, borovice. Dřevěné schodiště je velice vzhledné a příjemné, na rozdíl od betonových typů jsou ale hořlavá, náchylná na poruchy (jako každý přírodní materiál, tím pádem ho mohou napadnout i nejrůznější škůdci). Proto se používají kombinace. Například stupně nechat dřevěné a konstrukci zhotovit z oceli.
Někdo ale nechává ocelovou či nerezovou konstrukci vyznít v celé její kráse. Tu ještě podtrhne ušlechtilé dřevo.

Druhy schodišť:

Rozeznáváme tři základní skupiny – sklopné, typové a na míru.
  • Sklopné schodiště může být buď žebříkové nebo stahovací. Hodí se nejlépe na půdu nebo tam, kam nechodíte často. Na trhu je výrobci nabízejí dřevěné, nebo kovové.
  • Typové schodiště je levné a bývá většinou hodně strmé. Je vyrobeno z měkkého dřeva (smrk, borovice). Na trhu je k mání nesmontované a nenalakované (natírá se klasickým lakem na podlahy).
  • Schodiště na míru. Jak už sám název napovídá, tento typ je vyráběn podle přání klienta. Může být rovné, zatočené i točité, celodřevěné, kovové nebo kombinované, samostatné i s konstrukcí. Konstrukce je buď betonová nebo kovová. Nabídka zábradlí je také velmi bohatá. Existují zábradlí celodřevěná nebo s dřevěnou výplní. Výplň může být kovová, skleněná nebo i keramická. Tento typ je pochopitelně nejdražší.