Česko má zastaralý bytový fond (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Ještě na začátku letošního roku bylo žhavým tématem stavební spoření. Produkt starý již 30 let, se kterým má zkušenosti několikátá generace, a který pomohl vylepšit či získat bydlení mnoha lidem. O co šlo? Co vlastně s ním a tedy, co se stavebními spořitelnami. Významnou položkou stavebního spoření byla od samého začátku fungování produktu státní podpora, ta se však do dnešních dní snížila na minimum a řešilo se, zda ji zcela nezrušit. Jedny hlasy říkaly, že státní podpora je nesmysl, jiné, že to bez ní nejde. A jak to se stavebním spořením vypadá nyní? Po několika měsících od doby, kdy hrozilo zrušení státní podpory? Má se nakonec stát jakousi “zelenou spojkou“ mezi státem a občany. Jak?

Dostavil se nápad a vůbec ne špatný

Problém je totiž jeden, se zrušením státní podpory by produkt jménem stavební spoření silně tratil, prostě by ztratil část své klientely a dle určité názorové skupiny i smysl. Výhledy do budoucna by pak určitě byly dosti deštivé. Určitě by se ale nějakým způsobem vyvíjel dál, což se ostatně i děje. A jelikož je nyní všemi možnými způsoby tlačena transformace českých domácností na energeticky úspornější, dostavil se nápad

Před týdnem se dohodli zástupci Ministerstva financí (MF), Ministerstva životního prostředí (MŽP) a Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) na tom, že budou spolupracovat právě na podpoře energetické transformace českých domácností. Podepsali proto v Poslanecké sněmovně Memorandum o spolupráci na energetické transformaci českých domácností. A to by byla doslova revoluce ve stavebním spoření. Tedy pokud nakonec dojde ke skutečné spolupráci. A pokud ano, již od příštího roku (plánuje se od 1.1. 2024) by stavební spořitelny mohly fungovat jako místa určená k vyřizování takzvaných zelených dotací. Čili místa, kde bude možné vyřídit vše ohledně dotací do energeticky úsporných staveb včetně výhodného financování.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Zásadní rozšíření fungování stavebních spořitelen

Měl by tak být zásadně rozšířen dosavadní systém fungování stavebního spoření, tedy pokud parlamentem projdou potřebné legislativní změny. Stavební spořitelny by tak měly prostřednictvím své sítě kontaktních míst zrychlit zelenou transformaci a umožnit snížit energetickou náročnost bytů a domů a zrychlit jejich modernizaci. Lidé by měli získat na jednom místě přístup k dostupným úvěrům, poradenství i dotacím pro investice do energetických úspor.

Závazky smluvních stran Memoranda

Podle memoranda se MF zavázalo podpořit zachování státní podpory stavebního spoření v intencích návrhu konsolidačního balíčku veřejných financí. Současně se ale též zavázalo podpořit legislativní změny vymezující působení stavebních spořitelen tak, aby se mohly aktivně zapojit do realizace programů podpory energetických úspor domácností. A to včetně poskytování úvěrů na investice směřující k energetickým úsporám.

MŽP se zavázalo v maximální možné míře podpořit vzájemnou kompatibilitu a synergii dotačních a úvěrových programů týkajících se podpory energetických úspor v oblasti bydlení, zajistit průběžné školení pracovníků stavebních spořitelen zaměřené na dotační podmínky, energetické úspory a obnovitelné zdroje a zajistit tak rozvoj dostupné poradenské sítě pro domácnosti.

AČSS se zavázala umožnit v mezích daných právními předpisy prostřednictvím své infrastruktury asistenci, komunikaci a financování investic do energetických úspor a podpořit čerpání prostředků z příslušných dotačních programů. A to tak, aby se zvýšila dostupnost financování energetických úspor a dotací na ně pro občany.

Do energeticky úsporných renovací svých domů a bytů se bude moci pustit více lidí. A rychleji!

Má tak být zásadně rozšířen okruh lidí, kteří se díky dotačním programům Státního fondu životního prostředí ČR a dostupným úvěrům Stavebních spořitelen budou moci pustit do energeticky úsporných renovací svých domů a bytů. Lidé si díky tomu budou moci snížit své měsíční náklady na energie. Zároveň se má snížit počet domácností ohrožených energetickou chudobou a má se zlepšit stav životního prostředí především snižováním produkce znečišťujících látek a skleníkových plynů do ovzduší, k čemuž dochází především vytápěním fosilními palivy. 

Spolupráce všech zainteresovaných stran má posílit energetickou soběstačnost českých domácností a tím i celé České republiky.

Suma sumárum se na obzoru objevil zajímavý nápad, který při správné realizaci přinese prospěch všem. Domácnostem, státu i stavebním spořitelnám, které se ještě nedávno bály kvůli vidině zrušení státní podpory stavebního spoření o svou existenci. Ano, státní podpora bude zřejmě opět snížena, tentokrát o polovinu, takže bude vlastně již jen symbolická, stavební spořitelny ale získají novou náplň své práce. A to na dost dlouhou dobu vzhledem ke stavu bytového fondu v ČR.

Podepsáním Memoranda se stavební spořitelny staly klíčovým partnerem státu právě při energetické transformaci domácností a občanům se tak otevírá cesta k efektivnějšímu čerpání dotačních programů na energetické úspory právě prostřednictvím existující infrastruktury stavebních spořitelen. Když to hodně zjednodušíme, makléř by mohl s lidmi řešit přímo u nich doma úvěr i dotace zároveň. Bravo! Skutečně skvělý nápad! Nyní je tedy řada na práci úředníků a legislativců. A pak se uvidí, jak to všechno dopadne.

Zdroj: mzp.cz, mfcr.cz, acss.cz, seznamzpravy.cz