Spárovací hmoty – vlastnosti a přednosti Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Před jakoukoli výstavbou či rekonstrukcí je třeba z mnoha úhlů pohledu zvážit, jaké materiály pro vás budou vzhledem k umístění, četnosti a míře namáhání, vnějším podmínkám a konečně i barevnému sladění s interiérem a jeho doplňky nejoptimálnější. Špatná volba spárovacích hmot by se nám po čase nemusela právě odvděčit.

SH jsou chemické směsi, které pracují na principu tvrdnutí cementu. Ten zde má funkci pojivového i výplňového materiálu. K takovéto základní směsi se přidávají různá aditiva (přídavky), určená k tomu, aby SH vyhovovaly nárokům a požadavkům na výsledný efekt. Jsou zde však jisté faktory, které je před započetím práce nutné zohlednit a hodnotit je jednotlivě. V některých případech (v extrémním prostředí) pak i jako komplex výsledné povahy spárovací hmoty.

Při požadavcích na kvalitu práce je třeba hodnotit, jakým způsobem se SH vypořádají s okolními vlivy, jako jsou například: teplota, vlhkost, nároky na elasticitu a ošetřování materiálu, v extremních případech někdy i kyselost či agresivita prostředí, ve kterém se SH používají.

Teplota

Teplota je jedním ze zásadních parametrů. Změnou teploty se mění tepelná roztažnost materiálu a v našem případě dokonce několika materiálů najednou (dlažba – spárovací hmota - podklad). Proto by mělo být výrobcem u všech produktů uváděno teplotní rozmezí, ve kterém by měla SH optimálně fungovat a nepodléhat poškození ani po dlouhodobém namáhání.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Vlhkost

Dalším podstatným parametrem vhodným k posouzení je samozřejmě vlhkost prostředí, jiné materiály volíme do koupelen či kuchyní a jiné do hal či chodeb. Tuto veličinu je třeba zohlednit v důsledku nasákavosti materiálu a následných problémů s tímto fenoménem spojených. Pokud jsou SH použité například v koupelnách a ty nejsou dobře odvětrané, může docházet (vzhledem k rozdílu teplot vlhkého vzduchu a dlažby) ke kondenzaci vody na dlažbě, ta poté stéká a usazuje se právě v hydrofilních (vodu přitahujících) spárách, kde se vytváří ideální prostředí pro růst plísní a bakterií.

Při spatně provedeném spárování se voda může dostat i na podložní materiál a hrozí nutnost celkové rekonstrukce. Proto je v takovém případě nutné volit SH s přídavkem hydrofobních (nenasákavých) látek, které zabrání vzniku možných komplikací způsobených vodou.

Extrémní prostředí

Za extrémní prostředí lze považovat prostory, ve kterých je třeba vzít v úvahu nestandardní fyzikálněchemické podmínky. V těchto místech se pracuje se speciálními SH, které mají vyšší odolnost. Do této kategorie patří místa jako chemické laboratoře s agresivními chemickými plyny, kuchyně s výskytem mastnot a horké páry, parní komory a jiné. Zde je třeba důsledně zvážit nakládání s SH, poněvadž je třeba zohlednit náročné požadavky na tyto materiály a mimo jiné i instalaci obkladů. Proto je zde vhodnější rada či výpomoc odborníka přes tyto materiály, aby nedošlo k chybné instalaci a následným komplikacím.

Do extremního prostředí je ale nutné zahrnout například i práci s SH ve starých domech s dřevěným nebo jiným podložím. Zde se projevuje nepříjemný efekt práce podložního materiálu, který je při působení tlaku namáhán a v důsledku své pružnosti mění svůj tvar. Přenáší se tak pohyb i na vrstvu dlažby, která logicky kopíruje terén podložní plochy. Zde použité SH musí být přizpůsobené zákonitostem tohoto procesu a být upravené přídavky, které jsou schopné vyrovnávat nároky na pohyb materiálů. Takové SH jsou po zatvrdnutí stejně pružné jako podklad dlažby a ta nepopraská.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Chcete-li při rekonstrukci či výstavbě svého domu nebo bytu pracovat s SH, je velmi rozumné prokonzultovat toto rozsáhlé téma s odborníkem z oboru. Argumentů k podrobnému uvážení je při těchto pracích opravdu mnoho a jak známo, chyby a omyly nás stojí pracně vydělané peníze, které byste jinak mohli investovat do vašeho rodinného pohodlí. Při správném výběru materiálu a dodržení pracovních postupů už zbývá jen zvolit vhodnou kombinaci barevnosti spár nejen vůči dlažbě či obkladům ale i ladění interiéru, bytovým doplňkům a nábytku.

Bylo by velkou chybou podcenit SH jako jakýsi doplněk a až v důsledku toho litovat své neuváženosti. S přijmutím a důslednou analýzou zde uvedených faktů se po skončení prací můžete svým dílem už jen kochat a mít z něho po dlouhá léta nejen estetický a hygienický, ale především i praktický užitek. A bez komplikací a havárií.
STAVEBNINY ŠKB s.r.o. Poslat poptávku