Je známo, že sprchování šetří nejen čas, ale také peníze. Je ekonomicky výhodnější než koupání, protože právě při sprchování nespotřebujete tolik vody, jako v plně napuštěné vaně. V mnoha domácnostech zvolíme pro každodenní hygienu raději sprchování a koupel ve vaně si dopřáváme o víkendech, kdy nejsme omezeni časem.

Jak sprchový kout vybírat?

Při výběru sprchového koutu je dobré se řídit základními parametry. Tím prvním je velikost, která je stěžejní. V podstatě se vám do koupelny vejde jakýkoli sprchovým kout, jaký se vám líbí, ale pravdou je, že pokud na něj nemáte dostatek místa, v malé koupelně jeho design a v neposlední řadě i funkčnost zanikne, když nakonec zjistíte, že dveře nejdou pohodlně otevřít. Vybírejte proto takový kout, který bude nejen praktický, ale budete se v něm i cítit pohodlně. Určitě by neměl vyplnit celou koupelnu. Měl by být umístěn tak, abyste měli zajištěný pohodlný a bezpečný vstup a výstup.

Při velikosti a tvaru sprchového koutu zohledněte velikost a tvar místnosti a otvírání okna a dveří. Měl by být zajištěn zdí minimálně ze dvou stran, aby zcela nepropustil vodu. Volná stěna bývá obvykle vybavena dveřmi či závěsy. Pokud jde o výběr dveří, i zde se můžete rozhodovat, zda chcete posuvné, teleskopické či standardní. Dalším kritériem při výběru je důraz na kvalitu materiálů. Určitě od svého sprchového koutu budete očekávat nejen to, aby byl praktický, ale zároveň i kvalitní. Zkrátka a dobře, aby něco vydržel. Nenechte se však zlákat lákavou cenou, která je většinou na úkor kvality.
Foto: AKUTERM Tina, sprchový kout
Foto: AKUTERM Tina, sprchový kout
Pokud vám jde především o kvalitu, vybírejte takový sprchový kout, jehož profily (rámy), do kterých je vsazen, jsou chromové nebo hliníkové, v leštěné nebo matové úpravě. Levnějším řešením jsou rámy plastové, které dávají možnost výběru ze široké palety odstínů. V současné době jsou velice moderní sprchové kouty bez rámů, vsazené pouze do postranních úchytů , které působí velice čistě. Nedílnou část sprchové zástěny pak tvoří její výplň. Materiál můžete vybírat ze skla nebo plastu. V tomto případě se rozhodně vyplatí investice do skla, které se používá kalené. Většina těchto skel je již chemicky upravena tak, že jsou vodoodpudivé. Na skle tedy nezůstávají skvrny a mapy od vody. Takový materiál se nakonec i lépe ,udržuje.

Sklo je také odolné vůči vodnímu kameni a mastnotě. Skla jsou navíc z bezpečnostního hlediska tvrzena. Výběr je přitom široký, můžete vašemu sprchovému koutu ´obléct´ průzračné nebo kouřové sklo, broušené sklo, nebo můžete vybrat nejrůznější ornamenty, které splynou s designem vaší koupelny. Záleží již jen na individuálním vkusu. U plastových výplní se vyplatí být opatrnější. Již pouhým poklepem snadno zjistíte kvalitní tenkostěnnou výplň. Na trhu jsou však i kvalitní plasty, které mohou být upravené tak, že mají efekt textilního rastru či stékající vody. Také mohou být matné nebo proužkované.
Foto: AKUTERM Tina, sprchový kout
Foto: AKUTERM Tina, sprchový kout
Základem je sprchová vanička

Dalším neodmyslitelným prvkem sprchového koutu je vanička. I zde je poměrně rozmanitý výběr tvarů. K dostání jsou vaničky čtvercové, obdélníkové, čtvrtkruhové, trojúhelníkovité nebo pětiúhelníkové. Ať už máte jakýkoli tvar, podstatný je u vaniček materiál, ze kterého jsou vyrobené. Již při prvním našlápnutí poznáte, zda jste zvolili tu správnou. Bohužel i zde platí pravidlo o ceně versus kvalitě. Vaničky můžete vybírat z akrylátu, smaltu, keramiky nebo mramoru. Záleží již na vás, kolik do ní chcete investovat.

Pokud vám záleží na kvalitě, vybírejte keramické nebo nerezové vaničky, které jsou pevné, tvrdé a dobře se udržují. Elegantním materiálem jsou vaničky z litého mramoru, za které je však třeba více zaplatit. Nejlevnější jsou akrylátové vaničky, které obvykle bývají vyrobené z nejslabšího a tedy nejméně odolného laminátu. Obvykle máte pocit, že se po prvním našlápnutí zhoupnete, protože se akrylát lehce prohne. Na trhu jsou však i kvalitní lité akryláty, které jsou navíc zpevněné sklolaminátem. Ten minimalizuje uklouznutí a tlumí hluk dopadající vody.
Foto: AKUTERM Tina, sprchový kout
Foto: AKUTERM Tina, sprchový kout
Sprška z vodovodní baterie

Posledním prvkem, který tvoří sprchový kout, je vodovodní baterie. Na trhu je opravdu široký výběr, od klasických baterií až po pákové. Ideální jsou termostatické baterie, které mají bezpečnostní dětskou pojistku proti opaření. Obvykle je sprchovací sestava složena ze spršky, hadice a tyče. Sprchová hadice zajistí propojení se sprškou, zatímco sprchová tyč odlehčí rukám při sprchování. Sprška nabízí regulaci proudů vody od jehličkového po bublinkový proud, který nabízí různé možnosti masáží a uvolnění. Takové sestavy jsou obvykle umístěné na stěně.

Jejich výhodou je volnost v pohybu, kterou zajišťuje hadice. V současné době však designéři dali zcela novou dimenzi hlavovým bateriím, které jsou napevno zabudované na stropě sprchy. Vaše sprcha se rázem stane stylová. Nejenže při sprchování máte volné ruce, ale nemusíte ani řešit, kam zrovna vodní proud směřuje. Obvykle mají mnohem větší průměr než klasické hlavice, což celkový požitek z takové sprchy umocňuje. Zcela nerušeni můžete vnímat efekt padající vody, jakoby na vás padaly kapky deště.
Foto: AKUTERM Tina, sprchový kout
Foto: AKUTERM Tina, sprchový kout
Sprchování a koupání v jednom?

Pokud se nehodláte vzdát vany a vaše prostorové možnosti v koupelně nejsou příliš veliké, ideálním řešením je vana a sprchový kout v jednom. Jde v podstatě o vanu, která je doplněna o krycí panel neboli sklápěcí dveře, které použijete, pokud se rozhodnete sprchovat. Tato vanová zástěna zajistí, aby voda ze sprchy necákala ven. Při výběru vanové zástěny se zaměřte na to, z kolika dílů je zástěna složena. Čím více dílů, tím větší možnost přizpůsobení prostoru, který vznikne zatažením zástěny. Jednodílné zástěny mohou být zcela pevné a neumožňují tak žádnou manipulaci. Jsou tedy stále otevřené. Nebo se dají zavřít pouze vertikálně. Třídílné zástěny uspokojí v podstatě každého. Je dobré investovat do zástěny z bezpečnostního skla. Zástěna by měla být namontována natolik pevně, aby se při případném uklouznutí a  pádu ihned nevyvrátila.
Foto: AKUTERM Tina, sprchový kout
Foto: AKUTERM Tina, sprchový kout