Je-li sprchový kout vybaven masážním sprchovým panelem, stává se sprcha nejen očistou těla, ale také příjemnou relaxací a uvolněním unaveného svalstva. V naší uspěchané době je moderně vybavená koupelna téměř nutností a sprchové kouty už dávno nejsou pouze prostředím běžné denní hygieny. Trh s koupelnovou sanitou nabízí nepřebernou škálu hydromasážních sprchových panelů, van či sprchových kabin. Výběr je závislý na prostoru, který máme k dispozici a samozřejmě i na ceně.

Voda přináší blahodárné účinky. Jejího pozitivního vlivu na lidské tělo si všimli už Římané a Řekové, kteří začali budovat koupele a lázně. Moderní doba nám však dovoluje hydroterapii provádět každý den ve vlastní koupelně. Co je k tomu potřeba? Stačí dobře vybraná sprcha se sprchovým boxem. Ti náročnější mohou poznávat kouzlo sprchových boxů, které představují poněkud vyšší investici. V minulosti se považovala za vrchol zdraví a především pohodlí pravidelná koupel. Dnes se zase doporučuje sprchování a dostupné je každému. Tak proč si ho neužít se vším všudy?

Co si představit pod pojmem sprchový panel?

Zjednodušeně se dá říci že se jedná o soustavu trysek pevně zabudovanou v panelu, který se zavěšuje na stěnu sprchového koutu. Sprchový panel lze využít ke klasickému sprchování za účelem omytí těla, avšak jeho použití je pestřejší. Součástí panelu jsou totiž sprchové trysky určené k cílené masáži některých partií těla.

Co všechno sprchový panel dokáže?

Nejjednodušší a zároveň nejlevnější sprchové panely obvykle mají pouze jednu či dvě masážní trysky, což často bývá nedostačující. Větší počet trysek, které lze nasměrovat, kam jen potřebujeme, masáž zcela jistě umocní. Panely bývají standardně vybavené kombinací klasické ruční nebo pevné hlavové sprchy. Vybrat si můžete hned z několika režimů. Základní výbavou je známý takzvaný ´deštník,´ kterým jsou vybavené všechny běžné sprchy. Oceníte i vzduchem obohacený jemně perlivý proud vody, který zcela jistě využijete při mytí vlasů. Třetím typem je masážní proud, jehož intenzitu je zpravidla možné regulovat.
Foto: Lumial
Foto: Lumial
Hydromasážní trysky mají směrovou aretaci. To znamená, že úhel nastavení každé trysky je fixován tak, že se nemění zároveň se změnou tlaku vody. Kombinovaným působením vodních paprsků vody, vycházejících pod tlakem z trysek rozmístěných vertikálně na stěně, se dosahuje stejných účinků jako při použití hydromasážní vany. Výhodou je regulovatelnost intenzity paprsků vody, rychlost cyklů či vyloučení některé trysky, chceme-li.

Dopřát si můžete i skotské střiky, tedy velice účinnou masáž, kde se rychle střídá proud teplé vody se studenou. Krční páteř dokonale uvolní kaskádová sprcha padající vody z trysek umístěných v horní části panelu. Samozřejmostí jsou i termostatické směšovače vody s dětskou pojistkou. Některé modely bývají vybavené sedátkem, které oceníte zejména při masáži v oblasti bederní páteře, ale také při provádění pedikúry či depilace. Luxusnější modely nabízí osvětlení, zabudované reproduktory či vodotěsné poličky pro uložení ručníků.

Jaký je minimální prostor?

Důležité je zmínit potřebný minimální prostor. Rozhodnutí, jaký sprchový kout zvolit, je na vás a i zde platí, že výběr je skutečně velmi pestrý. Pokud se však rozhodnete pro instalaci masážního panelu, měl by mít sprchový kout rozměry minimálně 90 x 90 cm. Větší prostor vyžaduje jak pohodlná manipulace se sprchovou hlavicí, tak samotný princip masáže. Aby však měla masáž požadovaný účinek, nemůže být tělo přitisknuto přímo na masážní trysky, ale musí od nich být vzdálené alespoň několik desítek centimetrů.
Foto: Lumial
Foto: Lumial
Jak, kam a kdy instalovat

O sprchovém panelu nemusíte uvažovat pouze v případě, že plánujete rekonstrukci koupelny, nebo zařizujete novostavbu. Panel s masážními tryskami lze dodatečně instalovat i do stávajících sprchových kabin. Nezbytností je však zřízení elektrického přívodu se samostatným jištěním. Nemusíte se ale bát žádných stavebních úprav ani sekání koupelnových obkladů. Panel jednoduše pověsíte na zeď jako obraz, a můžete si vybrat kam – na stěnu či do rohu.

U novostaveb či rekonstrukcí se masážní sprchový box instaluje do kompletně připravené koupelny. Prostor musí být připraven pro přívod vody, její odpad a také pro elektrickou instalaci. To jsou vážné důvody k pečlivému plánování a oslovení odborné firmy už ve fázi výstavby. Nedostatečná stavební připravenost může způsobit nemalé problémy a výrazné časové posuny. Velkou výhodou je však možnost přesunu tohoto zařízení v momentě, kdy se rozhodnete pro stěhování.

Vyberete si i podle ceny

Ceny se pohybují ve velkém cenovém rozpětí. Ty nejlevnější sprchové panely můžeme pořídit už od pěti tisíc korun. S náročností klienta roste i cena požadovaného zařízení a logicky tak narazíme i na sprchové panely, které stojí i několik desítek tisíc korun. Při nákupu sprchových masážních boxů je důležité zjistit, zda je běžně dostupný záruční a pozáruční servis a také, jakou záruku prodejce poskytuje.
Foto: Lumial
Foto: Lumial
Výhody sprchování ocení každý, kdo se v široké nabídce sanitární techniky rozhodne pro jakékoli řešení. V parném létě oceníte osvěžující účinek ranní sprchy, v podzimních plískanicích přijde vhod příjemné prohřátí únavou zmožených svalů. Pomineme-li však výrazně praktická hlediska, nevyplácí se podceňovat ani ta ekonomická. Sprchováním oproti napuštěné vaně ušetříte a to i tehdy, když si dopřejete komfort v podobě masážního panelu. Proč si nedopřát pohodlí očisty těla v kombinaci s jeho relaxací a uvolněním? Nebudete litovat.