Která krytina bude vaší střeše slušet? Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Pokud chcete tradiční a kvalitní krytinu, budete se rozhodovat mezi pálenou a betonovou. Pokud však má krov vaší střechy menší únosnost, bude lepší poohlédnout se po krytině lehké. Jinak vás čeká konstrukce nového krovu. Často ale nejde jen o zatížení krovu, ale celé konstrukce starší stavby. Proto jsou vyráběné lehké střešní krytiny plechové, plastové či asfaltové šindele. Podstatným kritériem výběru jsou však i klimatické podmínky lokality, ve které váš dům stojí. A ty se samozřejmě liší především podle nadmořské výšky.

Jaké vlivy okolí by nás měly při výběru krytiny do konkrétní lokality zajímat?
  • povětří v lokalitě (vítr)
  • předpokládaná sněhová pokrývka v zimě
  • předpokládaná intenzita dešťových srážek
  • kolísání teploty vzduchu
  • intenzita slunečního záření
  • znečištění životního prostředí včetně exhalací (město versus příroda)
  • otřesy a hluk v lokalitě (včetně provozu v okolí domu)
  • biologické vlivy, především bakteriologické
V součtu vlivů na střešní krytinu se může zdát, že je její výběr složitý. Máme však k dispozici jednoduchou pomůcku. Stačí se podívat, jaký typ ktytiny v lokalitě převažuje. Prostě se poohlédnete po střechách sousedů. A dalším důležitým kritériem je územní plán. Je velmi pravděpodobné, že některé typy střešní krytiny vám hlavně kvůli jejímu vzhledu s ohledem na okolní zástavbu stavební úřad vůbec nepovolí.

Pokud budeme hovořit jen v podstatných jménech, můžete si vybrat mezi střešní krytinou pálenou, betonovou, přírodní břidlicí, krytinou plechovou, asfaltovými šindely a krytinou vláknocementovou. Reálná nabídka je ale ještě mnohem širší, vyráběná je například i krytina plastová a své kouzlo mají stále i dřevěné došky.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), doprava pálené krytiny na střechu
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), doprava pálené krytiny na střechu
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), pálená bobrovka versus betonová krytina
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), pálená bobrovka versus betonová krytina
Pálená střešní krytina

Kromě kdysi tradičních dřevěných šindelů a dalších přírodních materiálů je pálená krytina z historického hlediska nejtradičnější. Princip její výroby se přitom dosud příliš nezměnil. Pálené tašky se vyrábí z hlíny a vody. Změnila se však technologie, pálené tašky jsou vypalované v sádrových formách. Získají tak přesný tvar a hladký povrch. Novinkou je také probarvování. Tradiční cihlová barva je dnes už jen jednou z možností.

Přednosti pálené krytiny
K přednostem pálené krytiny řadíme odolnost vůči mrazu a dalším vlivům klimatu, zdravotní nezávadnost, minimální nároky na údržbu, menší hmotnost na rozdíl od krytiny betonové a tradiční vzhled, na který jsme prostě zvyklí a který neurazí.

Nevýhody pálené krytiny
Nevýhodou je velká křehkost pálené krytiny, nezbytnost precizní (správné) pokládky (jinak nám bude do střechy zatékat), větší hmotnost než mají lehké střešní krytiny a vyšší cena konkrétních typů tašek (především probarvovaných).

Typy pálené krytiny
Dobře známá je takzvaná bobrovka, kterou ukládáme ve dvou vrstvách. Dále si můžeme vybrat z drážkových tašek, tašek korýtkových, vlnitých či korunových. Kromě základních typů pálených tašek je však nabízeno mnoho tvarů, tradičních i nových, kterými se odlišují jednotliví výrobci.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), pálená krytina
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), pálená krytina
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), různé typy pálené krytiny
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), různé typy pálené krytiny
Betonová střešní krytina

Betonové tašky si získaly své zákazníky extrémní odolností a tedy životností. Stejně jako pálená krytina jsou vyráběné z přírodních materiálů (písku, cementu a vody s příměsí barviva) a umožněna je i povrchová úprava podle potřeby. Je však nutné disponovat dostatečně únosným krovem, těžší střešní krytina neexistuje. Betonovou krytinu od té pálené na první pohled a z větší vzdálenosti často ani nepoznáme. Tvarově je nabízena podobná šířka sortimentu jako v případě tašek pálených (s výjimkou bobrovek). Lze říci, že si tyto dva druhy střešní krytiny (pálená a betonová) zásadně konkurují.

Přednosti betonové krytiny
Přednostmi betonové střešní krytiny jsou již zmíněná odolnost a dlouhá životnost, zdravotní nezávadnost, snadná recyklovatelnost, variabilita použití (jsou vhodné pro jakoukoli stavbu s dostatečně únosným krovem) a tvarová přesnost docílená technologií výroby.

Nevýhody betonové krytiny
Zásadní nevýhodou betonové krytiny je vysoká hmotnost a nižší odolnost v extrémních klimatických podmínkách. V takovém případě vede krytina pálená. Menší odolnost betonu vůči extrémním mrazům je všeobecně známá.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), betonová krytina
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), betonová krytina
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), různé typy betonové krytiny
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), různé typy betonové krytiny
Břidlice

I přírodní břidlice je materiál ověřený historií. Střechy z přírodní břidlice jsou stejně funkční jako z jakéhokoli moderně vyrobeného materiálu. Břidlice má originální vzhled a je velice odolná. Velmi vhodná je k pokrytí členitých střech. Je to však velmi drahý materiál a je velmi pracná jeho pokládka. Kdo si ale chce dopřát luxus a dát své střeše co nejatraktivnější přírodní vzhled, nemůže si vybrat lépe. A pozor, pokládku břidlice na střechu určitě nedokážete sami. Břidlice se pokládá na 2,5 cm silné bedněníze 16 cm širokých prken. Kromě břidlice přírodní je nabízena i břidlice umělá.

Lehké střešní krytiny

Nejznámějšími lehkými střešními krytinami jsou plechové dílce (například Lindab, kdy je krytina z výroby dokonce upravena povrchově – vrstvami polyuretanu), plech (nejodolnější je měděný, pozor však na měděnku v dešťové vodě, nelze jí pak zalévat zahrádku) a asfaltové šindele či pásy.

Asfaltové šindele jsou u nás novinkou, která začala být poprvé nabízena před 15 lety. Před jejich nákupem si však musíme dát pozor na certifikaci výrobce. V zahraničí jsou asfaltové šindele tradiční a ověřenou krytinou, to ale neznamená, že jsou všechny produkty u nás nově nabízené kvalitní. Praktická je snadná manipulace s materiálem i snadná pokládka. Největší výhodou je však právě hmotnost a navíc i barevná variabilita. Musí ale počítat s nižší životností této krytiny v důsledku nižší odolnosti vůči vlivům klimatu a slunečního záření.

Pokud tedy chcete lehkou střešní krytinu, která by zároveň byla i velmi odolná, zvolte raději plech. A nemusí jít zrovna o drahou měď, která je nejvhodnější pro odvětrávané dvouplášťové střechy. Poplastovaná krytina z ocelového plechu má dokonce extrémní životnost. Příliš není doporučován plech pozinkovaný, jelikož se nám do budoucna velice prodraží nezbytnými nátěry a stejně nevydrží příliš dlouho. To je už mnohem vhodnější hliník. Jeho odlnost především vůči vlivům vlhkosti je oproti pozinkovanému plechu násobná. A pozor, pokud si na střechu dáte měď, ideálně ještě v kombinaci s měděnými okapy, může se stát, že odjedete na dovolenou a vrátíte se do domu bez střechy, zájem zlodějů o cenné kovy je extrémní. Proto se měď pokládá především na vyšší budovy. Měděná střecha na bungalovu je příliš riskantním řešením.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), asfaltový šindel
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), asfaltový šindel
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), různé typy lehké krytiny
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), různé typy lehké krytiny
INTERmaT Stavebniny - kamiónový prodej stavebního materiálu po celé ČR
Poslat poptávku