Zamykací vložka ve vstupních dveřích Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Umožnit vstup do jednotlivých budov a jejich vnitřních prostor pouze oprávněným osobám je základním a nezbytným bezpečnostním požadavkem všech objektů. Jak v rezidenční oblasti, tak v komerčním i veřejném sektoru. Zároveň je nutné spolehlivě zamezit vstupu cizích osob a naopak přístup pro oprávněné osoby musí být co nejsnazší a nejpohodlnější.

Jeden klíč pro každého uživatele

Běžné je také, že různé osoby mají povolen přístup pouze do některých částí objektu, ale do jiných ne. Požadavek na různé úrovně oprávnění a přístup pouze do určitých prostor skrze určité dveře řeší systémy generálního a hlavního klíče. Tyto systémy mohou mít různou úroveň složitosti podle typu objektu a počtu vstupů a uživatelů s odlišnými oprávněními. Všechny ale fungují na stejném principu: každý uživatel dostane pouze jediný klíč, kterým odemkne všechny dveře, do kterých má mít přístup, a žádné jiné.

Systémy hlavního klíče a centrální vložky představují nejjednodušší řešení

K nejjednodušším typům klíčových systémů patří systém hlavního klíče, který se používá například v penzionech. Každý host dostane klíč pouze od svého pokoje, zatímco majitel penzionu má hlavní klíč, kterým odemkne všechny pokoje. V rezidenčních objektech je pro změnu často využíván systém centrální vložky. Takzvaná centrální vložka je namontovaná ve vstupních dveřích do domu a každý obyvatel svým klíčem odemkne jak centrální vložku, tak svůj byt.

Bezpečnostní vložka STAR 100S
Bezpečnostní vložka STAR 100S

Generální a hlavní klíč řeší požadavky na různé úrovně oprávnění

Systémy generálního a hlavního klíče (SGHK) pak pracují se složitějšími kombinacemi oprávnění. Například zaměstnanec svým klíčem odemkne hlavní vchod, svou kancelář a další místnosti, kam pro svou práci potřebuje vstupovat, zatímco vedoucí úseku má hlavní klíč, díky kterému má přístup do všech prostor ve svém úseku. Majitel či správce objektu pak má k dispozici generální klíč, kterým odemkne všechny vstupy v celém objektu.

Generální klíč zajistí bezproblémový přístup do všech částí objektu pro potřeby servisu a oprav, ale také především pro případ nenadálých událostí. Chrání tak zdraví a životy přítomných osob a umožňuje předejít škodám na majetku, nebo je alespoň minimalizovat. U nových komerčních objektů je instalace zamykacího systému s generálním klíčem kvůli požární bezpečnosti dokonce vyžadována zákonem.

Větší pohodlí pro uživatele a výrazná finanční úspora pro majitele či správce

Protože každý uživatel dostává pouze jeden klíč, je výhodou i větší pohodlí pro uživatele a výrazná finanční úspora pro majitele či správce. Díky menšímu počtu klíčů lze snáze kontrolovat, kdo má přístup do kterých částí objektu, systém je tak bezpečnější a přehlednější. Pro výrobu systémů SGHK je vhodné používat bezpečnostní vložky se speciálními chráněnými profily klíčů, které není možné na trhu volně získat. Důvodem je ochrana před neoprávněným zkopírováním klíče.