Míchání malty Ytong Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Intenzivní výzkum neustále zdokonaluje malty Ytong tak, aby je bylo možné optimálně a bezpečně zpracovávat s pórobetonem Ytong. Dobře to ilustruje i zdicí malta Ytong, kterou charakterizuje lehká zpracovatelnost, nízká spotřeba, vysoká přilnavost a ekologická nezávadnost. Ve spojení s prvky stavebního systému Ytong eliminuje riziko vzniku tepelných mostů a snižuje energetickou náročnost stavby.

S pórobetonem Ytong a vápenopískovými tvárnicemi Silka se nejsnadněji pracuje s tenkovrstvými zdicími maltami Ytong a Silka, které jsou přesně přizpůsobeny tomuto zdivu

Jednotlivé typy tenkovrstvé zdicí malty se zpracovávají vždy podle návodu ke zpracování. Vyplatí se respektovat doporučené množství vody, jedině tak může být dosažen dobrý výsledek míchání a správná konzistence zdicí malty. V závislosti na počasí může být namíchaná malta zpracovávána až čtyři hodiny a po této době se už nesmí voda přidávat. Po nanesení malty je možné tvárnici upravovat až po dobu pěti minut, dokud vrstva neztuhne. Zdící malta má správnou konzistenci, když zachovává drážky, vzniklé nanášením ozubenou lžící po celé ploše spoje.

Spáry by měly mít stejnou tloušťku 1 - 3 mm

Podklad pro nanášení malty musí být soudržný, čistý a zbavený prachu. Maltu natahujeme celoplošně v rovnoměrné vrstvě nanášecí Ytong zednickou lžící se zuby 5 × 5 mm na vodorovné, u hladkých tvárnic i na svislé (styčné) spáry. Do malty klademe prachu zbavené tvárnice a doklepáváme gumovou paličkou tak, aby spáry měly stejnou tloušťku 1–3 mm.

Nanášení malty Ytong
Nanášení malty Ytong

Pokud je příliš horké počasí, malta by se neměla připravovat v příliš velkém předstihu, protože je třeba zabránit tomu, aby se spálila. Tvárnice je také vhodné předem mírně navlhčit.

Velkoformátové stěnové prvky, jako jsou například stěnový panely Ytong se lepí tenkovrstvou zdicí maltou Ytong Fix P, která je speciálně přizpůsobena tomuto typu výrobků.