Společná je pro stavbu nového objektu i rekonstrukci toho stávajícího často potřeba kompletního řešení nových rozvodů. Při budování i opravě rozvodů se vám vyplatí zvážit vyšší investici do použitých materiálů. Právě nekvalitní materiály a jejich opotřebení jsou totiž zárukou krátkodobé funkčnosti a životnosti rozvodů.

Správný čas pro budování vnitřních rozvodů přichází ve chvíli, kdy je dokončena střecha, okna a dveře. Jedním z důvodů jsou i nenechavé cizí ruce. Nechávat ležet na volně přístupné stavbě drahé materiály by se vám nemuselo vyplatit.

Používané materiály

Nejčastěji používanými materiály pro instalace rozvodů vody a topení jsou měď a plast. Dříve se v domácnostech používal také požárně odolný pozink, ten už dnes ale odkazuje na zastaralá potrubí. U průmyslových rozvodů se stále ještě můžete setkat například s ocelí.

Pro rozvody se používají různé materiály, přičemž jejich hlavní shodnou charakteristikou je pevnost, která zaručí dlouhou životnost. Materiál musí odolávat korozi a vnitřní strana by měla být odolná vůči působení chemikálií a vzniku vodního kamene. Některé materiály tak mohou být pro dosažení těchto vlastností opatřeny speciální povrchovou úpravou. Pro výběr správného typu materiálu vhodného právě pro vaši stavbu doporučujeme poradit se s odborníky.

Vypracování projektu

Společně s projektem budoucího domu si nechte vyprojektovat také systém rozvodů. Ten by měl být stejně výhodný jak z hlediska ceny materiálu, tak i z hlediska rychlosti a ceny montáže (samozřejmě při dodržení norem a správných technologických postupů). Každý objekt je jiný a z toho samozřejmě vyplývá, že také vyžaduje nejen individuální poradenství, ale i realizaci.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: HP Eurotherm
Foto: HP Eurotherm
V každém případě svěřte zpracování projektu kvalifikované osobě, která by měla respektovat (v rámci možností) vaše požadavky i technická kritéria. Podle toho zvolí tu nejvhodnější soustavu rozvodů, armatur, zařízení a regulační techniky. Rozvody se kreslí do zjednodušených výkresů stavebního objektu bez kótování. Výkresy projektu musí jednoznačně určit funkční vlastnosti rozvodů, jejich polohu, tvar, rozměry, typ, umístění topných těles či zařizovacích předmětů a strojního vybavení, ale i vzájemné vztahy jednotlivých zařízení vůči budově.

Realizace

Samotné realizaci předchází konzultace s prováděcí firmou. Nemáte-li ještě v ruce projekt, můžete prodiskutovat alespoň svou představu. Následuje návrh konkrétních řešení a cenová nabídka. Ve výsledné částce se odráží především použité materiály, velikost objektu, počet a velikost místností, cena a množství topných těles a jiné. Než začnete celý systém kompletně používat, musí být odborníky provedené určité zkoušky. Bez jejich provedení riskujete vznik pozdějších problémů. Určitě se vám také vyplatí informovat se o tom, kudy které potrubí přesně vede.

Potřebujete-li zrealizovat instalace vody a topení pro větší budovy, jakými jsou například průmyslové či sportovní objekty, neváhejte se obrátit na specialisty v této oblasti – společnost HP Eurotherm, držitele certifikátu ISO 9001:2009. Odborníci z této firmy jsou samozřejmě schopni zrealizovat také rozvody v nových či rekonstruovaných rodinných a bytových domech včetně stoupaček. Zabývají se i rozvody topení v halách, vzduchotechniky a kanalizace, instalacemi kotelen a výměníkových stanic. Dodávkou a montáží zdravotechniky a ústředního vytápění pro haly, administrativní budovy a bytové domy. Demontáží a montáží kotelen, strojoven a výměníkových stanic UT i technologických celků pro stlačený vzduch a chlazení.

Zároveň je tento dodavatel registrován v Seznamu odborných dodavatelů dotačního programu Zelená úsporám pro montáž ekologických biokotlů. Na biokotle registrované v Seznamu výrobků a technologií dotačního programu, instalované společností HP Eurotherm, tedy můžete požádat o dotaci.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: HP Eurotherm
Foto: HP Eurotherm
HP Eurotherm s.r.o.
Poslat poptávku