Uhlí (Zdroj: Freepik) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Kamna na chalupě či chatě nikdy nevyšla z módy. Jsou univerzálně použitelná na všechna paliva, ale nejúspornější jsou při spalování uhlí. Přečtěte si o nich v následujících řádcích.

Balené uhlí - tradiční i moderní palivo

Kamna na uhlí vždy byly součástí domácností i víkendových příbytků. Chcete se vrátit k tradicím, a přitom zachovat vysoké ekologické standardy? V současnosti je spalování daleko účinnější s mnohem nižšími emisemi než v minulosti. Na trhu naleznete i hybridní krbová kamna, kde můžete sledovat plameny libovolného pevného paliva a užívat si hřejivé teplo se sklenkou vína v ruce. Navíc vám nabídnou více prostoru k úsporám dle aktuálních cen.

Kde můžete spalovat uhlí?

Pro spalování uhlí si můžete pořídit krbová nebo klasická kamna. Pokud preferujete topení těmito fosilními palivy, vždy vybírejte taková topeniště, která mají od výrobce povolení přímo pro ně. Vyhnete se tak poškození. Základními požadavky jsou tepelná výdrž, klapka na přívod kyslíku ve spodní části a rošt s popelníkem.

I pytlované uhlí potřebuje odolné kotle

Tepelná odolnost je dána hlavně použitým materiálem, který tuto zátěž musí bezproblémově zvládnout. Obzvláště to platí pro černé uhlí s jeho vysokou výhřevností kolem 24 MJ/kg. Tu ještě můžete krátkodobě zvýšit přídavkem kovářského uhlí. V tomto ohledu je mnohem univerzálnější hnědé uhlí, protože jeho produkce tepla je podobná například dřevěným briketám, které také můžete v kotli spalovat.

Balené uhlí (Zdroj: Shutterstock)
Balené uhlí (Zdroj: Shutterstock)

Jaké jsou další podmínky pro topení uhlím?

Oba druhy uhlí vyžadují pro dokonalé hoření proud vzduchu zespod. Kamna na více druhů tuhých paliv poznáte na první pohled podle přivádění kyslíku z horní i dolní strany. Kovový a tepelně odolný rošt umožňuje propadávání vyhořelých zbytků do popelníku, proto se k hořícímu uhlí dostává stále stejné množství vzduchu. Tím, že je zásobník na popel oddělený, je možné kdykoliv jej vyprázdnit.

Pytlované uhlí je spojené s pohodlím

Největšího komfortu se dočkáte, když si pořídíte pytlované uhlí. Přenášení jednotlivých balení vám ulehčí život od házení uhlí lopatou do uhláku. A dočkáte se prakticky bezprašného přikládání. Pro krbová nebo klasická kamna se používají speciální frakce s názvy ořech 1 o rozměrech 20 až 40 mmkostka 40 až 90 mm podle pokynů výrobce.

Kde pořídíte uhlí?

Potřebujete nakoupit pytlované uhlí? E-shop Optimtop.cz nabízí hnědé a černé uhlí připravené v pytlích o váze 25 kg a uložených na paletě. Můžete si zakoupit obě velikosti pro klasická a krbová kamna s názvy ořech 1 a kostka. Prodej probíhá po paletách a doprava je po celé České republice zdarma.