Umyvadlová baterie Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Jednou z nejpoužívanějších věcí jak v koupelně, tak i v celém bytě, je umyvadlová baterie. Její výběr byste tedy neměli podcenit. Jaké jsou hlavní parametry, na které se při koupi zaměřit? 

Jaké zvolit ovládání?

Umyvadlové baterie mají několik druhů ovládání, ale mezi tři nejzákladnější patří kohoutkové, pákové a termostatické. Každé z nich má něco do sebe, tak se na ně pojďme blíže podívat. Začneme kohoutkovým ovládáním, které se těšilo velké oblibě hlavně v minulosti. Dnes si lidé umyvadlovou baterii s kohoutky pořizují hlavně do koupelen v určitém stylu – například retro nebo industriál. Avšak tento typ ovládání je nejméně praktický, protože trvá dlouho, než pomocí pák najdete požadovanou teplotu vody, což má za následek, že proteče příliš mnoho vody. Především se tyto baterie nevyplatí v domácnostech s menšími dětmi, kterým by nastavování teploty mohlo zabrat dvakrát tolik času.

Nejčastější volbu jsou v dnešní době pákové umyvadlové baterie. A není se čemu divit – pestrá nabídka modelů všech různých barev a designů, cenová dostupnost a jednoduché ovládání nadchne každého.

Umyvadlová baterie
Umyvadlová baterie

K dostání jsou dále termostatické baterie, jež přináší spoustu výhod. Považují se za nejúspornější, protože díky nim ušetříte peníze za protečenou vodu, dokážou totiž smíchat požadovanou teplotu do sekundy. Navíc si u nich lze nastavit stálou teplotu vody, takže ani nemusí být potřeba při každém puštění znovu hledat ideální teplotu. Odpadává zde i neúsporné odtékání – při zapnutí je teplota vždy stejná jako při posledním vypnutí.

Ještě existují bezdotykové baterie. Ty nacházejí uplatnění především na veřejných místech, aby se předešlo šíření bakterií. Poslední jsou baterie s progresivním ovládáním, což je kombinace páky a kohoutků, ale i zde proteče zbytečně příliš mnoho vody.

Umyvadlová baterie
Umyvadlová baterie

Kartuše aneb základ každé vodovodní baterie

Říká se, že kvalita kartuše určuje i kvalitu celé baterie. Pokud se rozhodnete pro umyvadlovou baterii s pákou, tak úkolem kartuše bude míchání teplé a studené vody plus regulace průtoku vody. Bez kartuše by tedy baterie nemohla správně fungovat, proto se jí přezdívá „srdce baterie“.

Je tedy důležité, aby právě tato součást byla kvalitní. Když se baterie rozbije, tak je většinou na vině právě nekvalitní plastová kartuše. Tyto kartuše jsou sice levné, ale nedokážou dlouhodobě odolávat tlakům vody, takže se u umyvadlové baterie velice brzy zhorší chod páky, začne se tvořit vodní kámen a kohoutek bude kapat.

Pokud chcete předejít těmto problémům a přejete si, aby vaše koupelnová baterie fungovala co nejdéle, potom si pořiďte kartuši vyrobenou z keramiky. Jedná se o velice bytelný a kvalitní materiál, u kterého si sice trochu připlatíte, ale vyplatí se to.

Dvakrát měř, jednou řež

Na závěr bychom rádi upozornili na to, abyste si dali pozor na správné rozměry. Ať už se jedná o délku rozteče, nebo výšku, je skutečně potřeba znát přesné velikosti. U výběru výšky neopomíjejte komfortní zónu pod kohoutkem. Mezi umyvadlo a kohoutek by se vám měly v pohodě vejít ruce, ale ideálně byste měli být schopni si v umyvadle natočit vodu alespoň do kelímku.